filter voor recirculatie dampkap in combinatie met balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik weet dat er op het forum al veel geschreven is over balansventilatie en het wel of niet gebruiken van een dampkap uit uitblaas naar buiten, maar kon geen actieve treat vinden. Zoals iemand al eerder aangaf is er eigenlijk nog niet echt een ideale oplossing (filters vaak duur) Nu kwam ik een type filter tegen, de plasmamade en vroeg me af of iemand hier al ervaring mee heeft. 

Zelf ga ik binnenkort beginnen met de bouw van mij woning en twijfel nog om een uitblaaskanaal naar buiten aan te leggen voor de dampkap. Als dit nieuwe filter zo goed is als ze beweren dan overweeg ik het im dit achterwege te laten. Zou graag jullie mening hebben en nog beter iemand die het systeem in de praktijk heeft gezien.

Reacties

Beste,

Ik begrijp het probleem niet.

Er is wel degelijk een ideale oplossing, en dit zonder speciale of dure filters.

Elke dampkap kan je als recirculatiedampkap gebruiken. Alle dampkappen hebben een vetfilter, en meer heb je niet nodig.

Bij de goedkope modellen is dat een eenvoudige kunststoffilter die je vervangt wanneer hij te zeer vervuild is, bij de duurdere modellen is dat een filter in inox die je regelmatig mee in de vaatwasser kunt steken.

Alle lucht die de filter is gepasseerd mag gewoon terug in de woning geblazen worden, hier zit enkel nog geur en vocht in. Bij een ventilatiesysteem zoals het verplicht moet zijn zal die geur na 1 à 2 uurtjes volledig verdwenen zijn voor zo ver dat al hinderlijk mocht wezen (lekker eten, lekkere geuren). Het vocht is al helemaal geen probleem, dat is meestal in een goed geventileerde woning een pluspunt.

Die plasmamade is volgens mij een totaal overbodig gadget.

 

 

Die geuren zijn toch wel niet aangenaam. Of ge een uitlaat naar buiten aanbrengt hangt vooral af van de luchtdichtheid van de woning. Wij hebben een luchtdichtheid n50 van 2,8 volumes per uurt. Hiermee kunt ge voldoende aangezogen lucht leveren aan de dampkap. Als deze lucht komt van een venster niet te ver van de dampkap en dat op een kier staat, is er weinig sprake van verloren warmte.

In de geur zit hem nu juist het punt. Bij het braden van vis en dergelijke wil ik eigenlijk niet dat dat deze lucht nog uren blijft hangen. Vocht ben ik inderdaad niet zo bang voor. 

Toch vind ik op het forum veel mensen die toch een uitblaasopening naar buiten nemen met een wisselklep om een goede afsluiting te hebben wanneer de kap uit staat. Gezien de vele discussies lijken er toch veel mensen niet helemaal overtuigt te zijn van alleen vet filteren.

Ik vraag me dus af hoe tevreden de gebruikers van een recirculatiekap zonder koolstof filters zijn.

Ik denk Pierre, dat wij ons die geuren soms nog te veel voorstellen zoals het vroeger in de oudere huizen zonder dampkap en zonder ventilatie van betekenis was. Waarbij na het koken de geur voor de rest van de dag zich door heel de woning verspreidde.

Het is toen dat die dampkappen een markt hebben gevonden.

Tegenwoordig is dat geen issue meer. De lucht zou nu altijd goed moeten zijn indien je volgens de regels ventileert, ook na het koken.

Hier hebben wij een dampkap met recirculatie en zelfs die zetten we meestal niet op, enkel bij het bakken van vettige zaken.

Moest je toch een probleem hebben met geur dan zal dat sowieso enkel (en kortstondig) in de keuken zijn omdat de lucht altijd in die richting wordt gedwongen. De lucht en dus ook de geur zal niet van de keuken naar de andere ruimtes gaan. En dat was vroeger anders, dat maakt een essentieel verschil.

Ik heb hier en elders al vaak ervaringen gelezen en gehoord van mensen met een recirculatiedampkap in een goed geventileerde woning. Voor zover ik het me herinner waren die allemaal positief.

 

Op alle recirculatiedampkappen zit een vetfilter en een koolstoffilter om de geur weg te halen. Het betreffende plasmafilter waar op gedoeld wordt is vermoedelijk http://www.plasmamade.nl/ . Het plasmafilter vervangt het koolstoffilter en is onderhoudsvrij. Je kan dan met een regulier afzuigkap de afvoer op het plasmafilter aansluiten en de lucht weer in het vertek blazen (recirculatie). De drukval van dat plasmafilter is gering. Slechts 70 pa bij 1000m3 per uur. Wanneer je een reguliere afzuigkap gebruikt moet je wel controleren of er voldoende debiet over blijft. De drukval bij afvoer naar buiten is in de meeste gevallen minder. De hoeveelheid drukval is maat voor het daadwerkelijk debiet van de afzuigkapmotor.

Idd. Ook hier recirculatiedampkap met koolstofilter (die na meer dan 3 jaar nog nooit vervangen is geweest). Dampkap wordt enkel opgezet bij vettige zaken. Geen problemen met geuren. Wat niet wil zeggen dat het net na het koken geurloos is, maar zeker niet hinderlijk.

Inderdaad.

Gewoon geen extra geld in steken.

Een goede dampkap + vetfilter. Eventueel een boost-knop voor de balansventilatie in de buurt van de dampkap.

Dan lekker koken.

Als daarna je huis een hele dag vies ruikt is er ofwel een probleem met het koken, ofwel met de balansventilatie.

Voor diegenen die echt -niets- willen ruiken zijn er 2 oplossingen: ofwel enkel op restaurant gaan, ofwel verse aanvoer rond het vuur + zeer efficiente afvoer naar buiten, als een soort van gordijn. Duur.

En dan mag je nog de oven niet gebruiken ...