flam-kachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

iemand ervaring met Flam-hout-kachels, zijn die een beetje zuinig en zijn die een beetje degelijk qua warmte-afgifte? Of iemand een degelijk alternatief?
Maar dan een betaalbaar alternatief, een pellet- of speksteen ligt een beetje boven ons budget.
Dank bij voorbaat,

Reacties

Flam is een "middenklasser" prijs kwaliteit is goed. Maar als je op www.marktplaats.nl kijkt en zoekt naar houtkachels vindt je er honderden tweedehands voor een fractie van de nieuwprijs.

wat bedoelt u met een middenklasser?
ik dacht dat flam een van de betere houtkachels was?
zijn er nog betere?

Ik bedoel hiermee dat het een goede kachel is, maar als je absolute top klasse wilt zou je ook eens voor een Ruegg kunnen kijken. Dit is een Zwitsers merk en wordt ook wel de Rolls Royce onder de kachels genoemd. De prijzen voor de meeste gangbare modellen liggen tussen de 3000 en 5000 euro, dus niet meteen veel duurder dan andere merken. (duurste model kost wel 17000 euro) Het verschil zit hem voornamelijk in de degelijkheid. Maar nogmaals er zijn genoeg andere goede merken, het is ook een kwestie van smaak. Wat het rendament betreft zitten de meeste goede kachels rond de 80% maar dit is niet alleen afhankelijk van het merk maar vooral van het model. Een "Chamotte" stookruimte is beter dan een van gietijzer, omdat deze de warmte in de stookruimte hoger en constanter houdt wat o.a. resulteerd in een beter rendament. En het materiaal heeft een langere levensduur. Voordeel van gietijzer is dan weer dat het niet breekt als je er een groot stuk hout tegenaan gooit, maar gietijzer kan wel barsten door de warmte. Ik zou ook voor een kachel kiezen die een aansluiting heeft voor externe luchttoevoer, zodat je niet de zuurstof aan je woonkamer onttrekt. Veel houtkachels hebben ook een ventilator die zorgt voor een snellere en betere verdeling van de warmte. Dit systeem werkt erg goed, maar je krijgt vergelijkbare nadelen als bij heteluchtverwarming: Droge lucht, stofverplaatsing, geluid van de ventilator en stroomverbruik (30-50 watt).
Ik zou dit systeem wel nemen als de woonkamer erg groot is, stralingswarmte heeft maar een bereik van 4 meter dus als de afstand tussen de kachel en de zithoek groter is heb je hetelucht nodig. Een kachel met dit systeem is meestal 200 tot 400 euro duurder.
Een houtkachel heeft alleen een goed rendament als hij op vol vermogen brandt. Dus niet de lucht toevoer dicht zetten.
Daarom is het belangrijk dat het juiste vermogen wordt gekozen, een kachel met te hoog vermogen kan niet constant op vol vermogen branden anders wordt het te warm in de woonkamer. Je kunt dan wel minder hout er in doen, maar dan gaat de temperatuur schommelen en dat is ook niet zo aangenaam.
Zorg ook voor een goede schoorsteen, liefst in dubbelwandige inoxbuis, en met de juiste diameter voor de betreffende kachel. Minimum lengte is meestal 4 meter, maar hier zijn ook tabellen voor.
Wat speksteen kachels betreft: De echte speksteen kachel is volledig uit speksteen vervaardigd en wordt niet de hele dag door gestookt, dit kan wel bij uitzondering gedaan worden maar is niet de bedoeling en kan tot beschadiging leiden. De bedoeling is om 2 uur te stoken en dan 6 uur warmte te krijgen. Maar natuurlijk niet dezelfde warmte als een stalen kachel die veel heter wordt. De "echte" speksteenkachel is meestal een Tulikivi en die kost al vlug 15000 euro.
Als je nog aan het orienteren bent kun je mischien ook eens kijken voor een c.v. kachel, deze kan op de centrale verwarming worden aangesloten en zo het hele huis verwarmen. In Belgie maakt de firma DDG deze systemen. Op dit forum is hier in het verleden het een en ander over vermeld, gebruik de zoek functie, maar vergeet niet op voorgaande jaren te zoeken.

"... Ik zou ook voor een kachel kiezen die een aansluiting heeft voor externe luchttoevoer, zodat je niet de zuurstof aan je woonkamer onttrekt ..."

Dan moet je al zeker niet in het gamma van Flam gaan zoeken. Ik ben onlangs nog in een zaak geweest waar men Flam verkocht en toen ik sprak over externe luchttoevoer wist de verkoper niet eens wat ik bedoelde. Verder heb ik ook nog niet veel kachels gevonden die kunnen werken volgens dit principe.

David, practisch iedere atmospherische kachel uit Duitsland,Oostenrijk, Zwitserland, Ppolen, Denemarken ,Italie zijn te verkrijgen met externe luchtaanvoer, standaard of op aanvraag (zelfs ebay heeft een enorm aanbod). Belgie ...tja.
Mon

Het neusje van de zalm lijkt ons de Brunner tegelkachels die zowel klassiek als strak hedendaags kunnen afgewerkt worden.

Als je een woordje Duits kent moet je zeker eens op www.brunner.de gaan kijken. In het begin voelden we ons aangesproken tot het knappe strakke design van de STUV-haarden en die van M-design, maar als je dieper in de kachel en haardenmaterie ingaat biedt een Brunner zo veel meer, met een minimum aan hout (dat ook altijd duurder en duurder zal worden) een toprendement halen dat vergelijkbaar is met de speksteenkachels, zuivere propere verbranding, al dan niet automatisch gestuurd, eventueel uitgerust met een veilige! warmtewisselaar > cv-gekoppeld en gecombineerd met zonneboiler, ook modellen met liftdeur, ...

Stillekes hopen we dat er nog een paar concurrenten op de markt komen die een duurzaam evenwaardig alternatief bieden voor cv-gestookte houtkachels met warmtewisselaar, ook omdat deze topkwaliteitshaarden die zowel pellets of houtgestookt worden (ook gas geloof ik) nogal aan de prijzige kant zijn als je ze met het systeem van een warmtewisselaar wil uitrusten.

Andere BBLV-forummers die nog interessante webadressen hebben?

Ik denk dat je dit type van haard kan vergelijken met een HR+ hoogrendements gasketels.

Bedenking: als je elk jaar gemiddeld 1.000 Euro aan gasverwarming zowel sanitair als cv besteedt x 10 jaar = 10.000 Euro... kan je al aardige knappe haardinvestering combi zonneboilerinvestering mee doen.

bedankt voor de info, allemaal,
ik denk dat ik nog effe nadenk alvorens voor Flam te kiezen.
iemand heeft hier ergens over Poolse kachels geschreven, die ook heel goed zouden zijn, maar ik vind de draad niet terug.

De bedenking van Johan klopt niet helemaal.
Ik was eerst zelf ook van mening dat wanneer je 1000 Euro minder gas of mazout verbruikt dit een besparing is van 1000 Euro per jaar. Echter hier moet de prijs van brandhout tegenover gezet worden. Ook al heb je zelf "gratis" hout, je zult het toch moeten zagen, kloven, verplaatsen en stockeren.