Foamglas op of onder de Ytong voor HSB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Even de situatie schetsen: ik heb een oude stenen garage afgebroken en deel van de fundering behouden en versterkt. Ik bouw zelf een nieuwe garage in HSB (ongeveer 5 op 4m) die evenwel later als slaapkamer en/of badkamer moet kunnen dienen als we oud zijn ;-) Voor die opbouw wou ik natuurvriendelijke materialen gebruiken: de 'bouwput' tussen de funderingen is ondertussen opgevuld met grind en argexkorrel 4/10. Het is evenwel geen laag-energie project maar ik wil wel een goede isolatie.

 

Ik heb de volgende vragen mbt de bouwknoop fundering > overgang HSB

- Op de fundering komt een ytongblok met daarop of daaronder foamglas 5cm (als isolatie en vochtwering). En dat is nu net mijn vraag: moet het foamglas boven of onder de ytong? Voor de duidelijkheid voeg ik een schets toe. Ik meen dat de plaatsing van het foamglas afhankelijk is van de hoogte van het maaiveld. Als mijn foamglas onder de ytong zit en het maaiveld boven het foamglas, dan is de vochtwering van het foamglas waardeloos. In mijn geval moet het foamglas dus boven op de ytong geplaatst worden, net onder de onderregel van de HSB.

- Welke ytong wordt best gebruikt voor die onderste laag, wetende dat de hoogte van het maaiveld ongeveer in 't midden van de hoogte van het ytongblok valt. Ik neem aan dat hier best voor een hydrofoob ytong kimblok wordt gekozen.

- Andere suggesties bij de schets?

 

Alvast bedankt.

Reacties

Waarom de betonvloer niet doorstorten tot onder de HSB en dan afwerken met een dunne chape? De Ytong kan dan vervallen, de HSB verankeren aan de betonvloer. Ik vind de isolatiedikte overigens wel erg mager.

Ingir,

Die betonplaat is de afgewerkte vloer en zit dan ook uiteraard volledig binnen in het beschermd volume.

Amedee,

Waarom zowel Ytong als foamglas? Beiden kunnen dienen als onderbreking van een koudebrug maar je hoeft ze niet alle twee te nemen.

Ik zou hier Ytong op het fundament metselen met een waterkering er onder. Als tweede waterkering brand je een laag roofing op de ytong en doorlopend over de buitenkant van de ytong tot onder het maaiveld.

 

@Ingir

Zoals Charel opmerkt is die betonplaat ook de afgewerkte vloer (gepolierde beton) en rondom geïsoleerd.

Waar vind je de isolatiedikte erg mager? In bijlage dezelfde schets met enkele maten op en met vermelding van de schaal (1/10).

Voor de HSB zou ik slechts CLS hout gebruiken van 4x14cm. Maw slechts 14 cm isolatiedikte op die plaats maar ik kan nog wel de leidingspouw opvullen met 4-5 cm isolatie.

 

@Charel

Een vriend van mij deed wel eens het metselwerk voor HSB en de firma waar hij regelmatig voor werkte werkt altijd in combinatie met foamglas om er zeker van te zijn dat de onderregel droog blijft. Tegelijkertijd wordt de koudebrug beter gebroken. Zie foto via link verderop. Jouw methode kan naar mijn mening ook maar dit vind ik persoonlijk beter afgewerkt. De kostprijs is voor mij in dit geval niet zo'n punt omdat ik slechts 12 lopende meter moet doen (en dan zit er nog een garagepoort in). De bouwfirma waar ik het foamglas (14x45x5hoog) wil gaan halen sprak van €16 per lopende meter, maw €192.

Mijn ytong staat langs twee korte zijden van de garage wel in contact met het maaiveld (ongeveer halverwege). Dus als ik de ytong echt droog wil houden zou er zowel onder als opzij een waterkering moeten zijn. Maar als ik de foamglas onder de ytong zou steken, verlies ik isolatiewaarde ter hoogte van de plint, niet? Dus misschien dan ook een waterkering onder de ytong en het foamglas er boven op? Of is dat 'overkill'? ;-)

 

Schets en foto's zie deze link: http://padlet.com/Amedee/1grnwy95iu3b

 

Ter info: padlet is een handig tool om foto's, teksten enz op een prikbord te zetten. Iedereen kan dezelfde link gebruiken om er dingen aan toe te voegen. Misschien handig op dit forum (bij deze reply krijg ik anders niet de mogelijkheid om nog een foto toe te voegen)

 

Ik neem aan dat die zogenaamde hydrofobe kimblok van Ytong de beste keuze is om op de fundering te zetten.

 

Groet,

Amedee

 

 

 

 

@Amedee, ik begrijp de constructie niet, je hebt een bestaande betonbalk die aangevuld wordt met een nieuwe betonbalk... had je die oude balk niet kunnen blijven gebruiken door de betonvloer in overkraging op de betonbalk te storten en dan daar rechstreeks de HSB op bevestigen? Ook de Argex tussen de bestaande balken lijkt mij vrij onzinnig omdat de meeste kou langs de gevels zal binnendringen en in die zone zit nauwelijks isolatie. En zoals gezegd zou ik de isolatie op orde willen hebben voor als de garage als slaapkamer gebruikt gaat worden, 14+4 cm wol is nu nog wel een redelijke isolatiedikte maar naar de toekomst zou ik beter willen:

- gevelbekleding op houten regels

- isolerende houtvezelplaat 50mm (isolatie van de HSB)

- HSB 220mm

- OSB3 18mm

- eventuele leidingspouw (zoveel mogelijk voorkomen)

- geen binnenafwerking (Gyproc pas plaatsen als bij ombouw naar slaapkamer).

@Ingir,

De betonfundering zat niet op de goede plaats en zat niet diep genoeg. Ik had dus de keuze om die uit te breken... En een nieuwe te zetten of de oude te laten steken en de nieuwe er naast te gieten en aan de oude te verankeren. Zo loopt een vernieuwbouw dus niet helemaal zoals je wilt... De overkraging was inderdaad een andere goed oplossing geweest maar daar heb ik niet aangedacht...

De 14+4 cm kan beter maar ik ben op een vrij kleine oppervlakte bezig (nog geen 5x4m) waarbij elke cm telt. Dat weerhoudt mij dus om HSB 22 te plaatsen in de veronderstelling dat we de garage ooit als slaapkame/badkamer zouden gebruiken als we oud zijn. Elementen van toegankelijkheid voor rolstoelen spelen ook een rol bij elke cm die ik nodig heb. Dat is dus de reden en zeer 'dubbel'.

 

1. Is er een alternatief voor die 50mm houtvezelplaat dat maar 20 mm is? Ook hier zit ik beperkt qua dikte.

2. Stel dat ik het houd bij HSB 14, met welk isolatiemateriaal kan ik dat dan het beste vullen om de hoogste isolatiewaarde te halen? Ik dacht aan cellulosevlokken of is er nog ander materiaal met hogere isolatiewaarde?

3 Waarom zeg je 'leidingspouw' zoveel mogelijk vermijden?

Gyproc pas later plaatsen is inderdaad een zeer goede tip.

 

Bedankt voor je reacties.

Amedee

 

 

Waarom wil je zo dun mogelijk bouwen en dan een leidingspouw nemen? Een leidingspouw kost je zo 5-6cm ruimte terwijl je loopt te woekeren met de ruimte. Een leidingspouw is effectief in wanden waar veel leidingen in verwerkt moeten worden, bijvoorbeeld in keuken of badkamer. Voor een garage slaapkamer is doorgaans geen leidingspouw nodig. De HSB kan dan al direct van 140+40 naar 200mm.

Terechte opmerking Ingir, maar er is ook een hoek voorzien om - stel dat je in een rolstoel terecht komt - een badkamer te installeren die rolstoeltoegankelijk is. De afvoerbuizen zitten er al in...

't Is anders toch iets om over na te denken. Misschien moet ik de leidingspouw nu nog niet aanleggen... maar ja, ik kan moeilijk later een stuk van de HSB afdoen... Ik telde inderdaad 2 cm voor OSB3, dan 5cm spouw en weer 2 cm voor gyproc of andere afwerking... Misschien alleen in de badkamerhoek leidingenspouw voorzien...

Bestaat er voor de buitenafwerking van de HSB geen 2 à 3 cm goede isolatie die de isolatiewaarde omhoog haalt? Uiteindelijk werk ik af met Trespa 8mm met daaronder een ventilatieschacht van 4 cm.

Waarom zou je nu al een leidingspouw voorzien, grote kans dat je de woning t.z.t. verkoopt om kleiner te gaan wonen. En dan zou je nu suboptimaal isoleren vanwege de kans dat je EN de woning niet verkoopt EN beneden wilt wonen EN rolstoelafhankelijk wordt... 

 

De buitenafwerking van de HSB kan prima met 18/22mm houtvezelplaat.

Die Ytong is beter te vermijden precies om de uitgebreide waterkering die dit materiaal noodzakelijk maakt. Ik zou sowieso voor foamglas kiezen dat wel watervast is. Met mijn constructie is er geen koudebrug en zou gebruikt gemaakt kunnen worden van de bestaande betonbalk (minder betongebruik, geen Ytong en geen waterkering nodig). Ecologisch bouwen is ook een kwestie van beperken materiaalverbruik, zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande bouwdelen.

Ingir,

Foamglas is naast Ytong ook te overwegen, maar niet omdat je dan daarmee minder waterkering nodig hebt. Die waterkering van boven op de Ytong of foamglas en zijdelings naar beneden doe je best bij beiden.

Als je die betonplaat die tevens afgewerkte vloer is, zou laten doorsteken tot onder de wand en dragend (overkragend) op het fundament heb je duidelijk een zware koudebrug. Zoals TS het tekende is er geen koudebrug. 

 

Bedankt voor de bijdragen ;-)

Amedee

Oh ja, ik vergeet steeds dat het werk al gereed is...

Ik pik deze draad terug op... 't werk was dus nog niet gedaan ;-)

Ondertussen is mijn houtstructuur van het bijgebouw geplaatst op (van beneden naar boven) de fundering - ytong - foamglas (waterkering). De houtstructuur zelf zal bestaan uit (van binnen naar buiten): gyproc - leidingspouw - OSB3 - HSB met isofloc isolatie - dampopen houtvezelplaat - dampopen dichtingsfolie - tengellatten - HPL platen.

Mijn vragen zijn de volgende (zie foto's en schets onder de volgende link http://padlet.com/Amedee/1grnwy95iu3b )
1. hoe werk ik de buitenmuur (als waterkerende laag plaatste ik foamglas) onder de HSB best af?
- Laat ik hier EPDM tegen kleven (men zegt dat er tussen de fundering/ytong en de gekleefde EPDM nog vocht kan omhoog kruipen)?  En laat ik de EPDM dan doorlopen tot boven mijn onderregel/onder de benedenkant van de houtvezelplaat?
- Of smeer ik de buitenkant in met vloeibaar rubber? Zie http://www.liquidrubber.nl/
- Andere oplossingen? Het overgrote deel van de muur staat hoog en droog, langs een korter deel zal het maaiveld de ytong steen raken.

2. Hoe werk ik de binnenmuur best waterdicht af? Hierbij maakte ik een fout... De afgewerkte binnenvloer (gepolierde beton) komt ter hoogte van de rode lijn op de foto. Dat is dus net onder het foamglas (mijn afgewerkte vloer had boven de foamglas moeten beginnen...). Moet ik hier van 'wakker liggen'? Mijn OSB3 plaat die aan de binnenkant net de ytong zal raken zou langs daar water kunnen optrekken...
- Plaats ik best een Diba/DPC tussen OSB en dat stukje ytong of smeer ik er ook vloeibaar rubber tegenaan waartegen ik de OSB plaats?
- Of laat ik mijn OSB slechts zo laag komen als de houtstructuur bovenop de foamglas en breng ik later mijn gyproc tot tegen de afgewerkte vloer waarbij ik tussen de ytong en de afgewerkte vloer/plint nog XPS isolatie plaats? Zie mijn ontwerp schets op het padlet prikbord.

Dank voor alle raad ;-)

 

Amedee, één en ander blijft voor mij onduidelijk en raar.

Ik zie geen waterkering tussen het fundament en de ytonglaag, nochtans is dit zeer essentieel. Van de andere kant heb ik ook nog altijd moeite met die bijkomende laag foamglas, ik zie daat nog steeds niet het nut van in.

Aan de buitenkant moet je sowieso de ytong volledig bekleden met roofing of EPDM vertrekkend vanaf het fundament onder het maaiveld en dan zou ik die verder hebben getrokken tot en met de bovenkant van de ytong. In de plaats daarvan heb jij blijkbaar gekozen voor foamglas. Vermits uw constructie hier al op staat moet je die waterkering hoger optrekken dan de basis van uw houtskelet.

Aan de binnenkant, indien je inderdaad geen waterkering zou hebben aangebracht tussen fundament en ytong zal je deze ook volledig moeten inpakken tot aan de foamglasstenen.

 

Charel, het foamglas is in dit geval de waterkering. Het houtskelet heeft droge voetjes. Maar het had juiste onder de nul pas moeten zitten.

Aan de buitenkant ging er sowieso EPDM of zo komen om indringend vocht van het maaiveld te voorkomen. Zou dat vloeibaar rubber een alternatief zijn? Dat lijkt me gemakkelijker zelf toepasbaar dan EPDM kleven of roofing branden. En het vloeibaar rubber heeft geen naad zoals tussen EPDM en ytong?

 

Ik heb eerlijk gezegd geen ervaring met dat vloeibaar rubber als waterkering, mij lijkt een epdm of roofing degelijker.

Ik begrijp wel dat je die foamglas als waterkering ziet, maar dat is dan wel een hele dure waterkering, terwijl je net zo goed die waterkering die je nu wellicht aan beide zijden van de ytong zult moeten voorzien had kunnen doortrekken over de ytong.

Maar goed, het is nu zo.