Garage buiten geisoleerde ruimte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

De garage gaat tegen het huis aan komen. Deze staat verschoven zodat de grenzende muur maar 3m is. Als de garage maar miniem isoleer:
- Kan ik simpele niet geisleerde poorten gebruiken (kosten beduidend minder)
- Besparen op dikke spouwisolatie
- Betere E waarde door compactheid?

Enige meerkost is die 3m "binnenmuur" isoleren, en een isolerende deur tussen woning en garage plaatsen.

De voordelen wegen dus zwaar door, of zie ik iets over het hoofd?

Reacties

Volgens mij is dit een perfecte redenering, alleen wat bedenkingen kunnen zinvol zijn:

- Beperkt de garage louter tot garage, fietsberging, e.d. Dus geen wasmachine, douche, wc: functies waar je warme ruimtes verwacht en waar water bij nodig is.

- Voorzie je aansluitbocht voor nutsvoorzieningen liever binnen de woning om te vermijden dat water in de winter bevriest.

- Schenk aandacht aan de luchtdichtheid tussen woning en garage: luchtdichte deur, ter plaatse van doorvoeren van buizen of leidingen.

- Hoe werk je de geïsoleerde wand tussen woning en garage af ? Als het gaat om 'in het zicht blijvende isolatieplaten' zijn ze nogal kwetsbaar. Je kan er ook moeilijk schabben, ladders, e.d. aan ophangen. Als je een dubbele muur moet bouwen (tenzij houtskelet) verlies je breedte in de garage die je nauwelijks kan compenseren in de dikte van de scheimuur van de garage.

 

Bert V

ik denk dat het sowieso beter is om het geisoleerd volume, in dit geval dus het huis, zo uniform mogelijk te isoleren. Dus niet de aangrenzende muur met de garage dunner isoleren.

Voorts moet bekeken worden of de garage ook verwarmd wordt of niet. Want zelfs als isoleer je een minimum de garage, als je niet luchtdicht kan bouwen (wat per defnitie het geval is met een garagepoort) verlies je sowieso warmte door kieren. In een koude winter gaat je garage dus afkoelen, zeker als op geregelde tijdstippen de poort open moet voor de wagen of de fiets.

Je hebt dan tegen je huis een ruimte die op termijn, en zonder verwarming dan, even koud gaat worden als buiten.

Als je natuurlijk je garage gaat bijwarmen, verlies je alle financiële voordelen die je zou hebben bij de mindere isolatie van het huis.

Toch even mijn ervaring delen: onze garage deelt 3 meter muur met de woning (bwjr 2001), net zoals static van plan is;

De garage is 'gewoon' geïsoleerd met 5 cm rotswol in de muren, 17.5 in het dak, argex in de vloer, heeft een buitendeur, 3 kleine ramen en uiteraard een garagepoort (5m), een standaard sectionaalpoort die een beetje geïsoleerd is en zo blijkt duidelijk niet goed luchtdicht aan de randen, ondanks allerlei rubber dichtingen.

De woning is geïsoleerd met 15 cm rotswol in de muren, 25-35 in het dak, 10cm styrodur in de vloer;

In de garage heeft het ook tijdens de vorige strenge winter nooit gevroren (terwijl het buiten 's nachts toch regelmatig -15 of lager was). Leidingen ook in de buitenmuur geen probleem. Tegen het einde van de koudeperiode was het er nog 3°.

De uitdaging is vooral van de 'binnendeur' tussen woning en garage goed luchtdicht te krijgen, en ik zou ook de vloer tussen garage en woning thermisch onderbreken.

De berging die bij ons de doorgang naar de garage vormt, is nooit verwarmd, is nooit onder 15° geweest en is de koudste plek in huis.

 Ja die binnendeur dacht ik te vervangen door een gewone buitendeur. Deze zijn luchtdicht en isolerend. Enige nadeel is de prijs, maar dat zal je er ooit wel terug uithalen.

Ja aan die vriestemperaturen had ik nog niet gedacht, best de muren dan toch maar lichtjes isoleren.

De nutsvoorzieningen komen in de kelder binnen, dus dat vormt geen probleem.

Heb tevens een berging en waskot, dus in de garage komen enkel auto's :)

 

Waar ik nu ook wel aan denk, boven de garage komt de dressing. Dus bij een niet geisoleerde garage zal ik de vloer dan extra moeten gaan isoleren, en het dak ook.

Dan kan het wel zijn dat de meerkost van die vloerisolatie + deur duurder gaat uitkomen als de muren toch degelijk te isoleren...

de garage gaat altijd transmissieverlies hebben langs de kieren rondom de poort. Je riskeert dus een koude vloer van de dressing, een potentiele koudebrug.

Weliswaar geen koudebrug met de buitentemperatuuur maar toch.

Dus toch best de vloer van de dressing alsook alle buitenwanden.