Gas(kook)vuur omvormen van aardgas naar propaan/butaan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie kan me helpen met volgende vra(a)g(en);
Ik heb een tweedehands losstaand gasfornuis (merk Hilton) gekocht dat vroeger werd gebruikt op aardgas. Ik ben van plan het te gebruiken met flessengas (is dat nu propaan of butaan of combinatie???) Na wat rondsurfen is me al duidelijk dat ik de sproeiers moet aanpassen (verkleinen). Nu heb ik mijn gasvuur aan een onderzoek onderworpen en is me niet duidelijk waar of wat die sproeiers nu zijn. Onder de vlamverdelers zit gewoon een pijpje met onderin een gaatje in de bodem waar het gas uit komt. Er is geen schroefdraad voorzien om andere sproeiers te plaatsen en 't lijkt niet mogelijk deze bodems er uit te halen.

Voorts is de gastoevoer van de fles naar de pitten achteraan het fornuis een zwarte darm met diameter +-1cm die met een moer + joint op een schroefdraad zit , dus niet de stereotiepe oranje darm van 0.5cm. De darm zat middels een identieke schroefsluiting op de aardgasleiding. Hoe kan ik hier nu een oranje darm op aansluiten? Bestaat er een tussenstuk om deze te verbinden?

Last but not least zoek ik info van de producent/leverancier over mijn fornuis. Op het hele www lijk ik nergens ook maar één morzel info te vinden over het merk Hilton. Zoeken op google levert enkel hotelaanbiedingen en medianieuws op over de gelijknamige blonde del :-)
Ik weet geen type van het fornuis, er hangt achteraan enkel een stickertje dat vermeldt dat de gasdruk 0.25mbar moet bedragen. De meeste gasontspanners die ik al zag in de dhz bedroegen 0.37 mbar...

Ik hoop dat iemand mij kan helpen, al was het maar het antwoord op één vraag. Ben het echt beu te betalen voor de ongebruikte restwarmte van mijn elektisch fornuis...

Reacties

Beste Beervark, wij hebben een aantal jaren geleden een fornuis gekocht die voor beide geschikt was. In de toenmalige huurwoning werd er flessengas gebruikt en dienden de sproeikopjes voor flessengas ingedraaid te worden. Deze waren bij het fornuis geleverd. In onze huidige woning hebben wij echter aardgas, dus dienden de andere sproeikopjes erin gedraaid te worden die we zorgvuldig hadden bijgehouden. Het vervangen van deze sproeikopjes werd gedaan door een firma uit Genk of Hasselt. De sproeikopjes zijn te zien als je de vlamverdelers verwijderd. Het stukje waar het gas uitkomt is het sproeikopje. Bij ons was dit een zes-kant boutje  uit koper(kleurig materiaal).

Beste Roel, bedankt voor uw reactie.

Ik heb ondertussen ook niet stilgezeten en intussen toch al erin geslaagd een gasfles aan te sluiten op het vuur. Dus heb intussen een verloopstukje gevonden. Nu brandt mijn vuur wel, maar de vlam is niet constant (wel groot!) en soms ook geelkleurig, wat (volgens mij) wijst op onregelmatige gastoevoer... Is dit schadelijk?

 

De sproeikoppen heb ik intussen ook al gelokaliseerd, zitten diep onder de branders, dus zal gans mijn vuur moeten open smijten om ze te vervangen, als ik überhaupt al vervangstukken kan vinden.  Aangezien ik het vuur tweedehands kocht, zaten er spijtig genoeg geen vervangsproeiers bij voor flessengas...