Geëxpandeerde kurk als dakisolatie
Hallo,
Net terug uit Frankrijk waar 2 verschillende vrienden 'bio' aan het (ver)bouwen zijn en alle twee gekozen hebben om hun daken met geëxpandeerde kurkplaten te isoleren. Volgens hen, enige nadeel, kostprijs.
Ik vind hier in België zo goed als niets over terug. Ook niet op dit forum.
Heeft iemand hier al ervaring mee?
Groetjes,
Jen
Reacties
Jen
Prima isolatie, maar onverantwoord duur. Daarom doet bijna niemand dat. Is ook technisch niet eenvoudig, als je tussen de balken wil isoleren moet je een flexibel materiaal gebruiken, anders sluit dat noit perfect aan. Bij opdak isoleren is dat wel makkelijker, maar het blijft enorm duur. En er is geen enkele reden om zo'n drukvast materiaal te gebruiken voor een dak, tenzij het een dakparking wordt.
Hans
Jen,
Een minpunt is ook nog dat er heel veel energie nodig is om kurkisolatie te produceren.
Kurken ( van bvb wijnflessen) worden ook wel gerecycleert en vermalen tot isolatiekorrels.
dirk
Ik vraag me af of wandkurk van 3 mm dikte voldoende isoleert om er een U-waarde op te kunnen plakken?
Omdat mijn radiator in de badkamer te klein was om de temperatuur boven de 22 graden celcius te brengen, plaatste ik 6 (2x3) mm wandkurk. Sedert de plaatsing ervan bekom ik wel een aangename temperatuur (25°) en er is ook geen sprake van condensatie op de wanden, wat van faience niet kan gezegd worden.
Twee jaar terug liet ik op de gehele benedenverdieping 6 mm vloerkurk leggen op een beschadigde parketvloer. Kurk voelt alvast warm aan en er zijn voldoende kleurschakeringen. Haalt dit mijn energierekening naar beneden? Ik ben er niet zeker van, maar mocht het zo zijn, dan zou ik ook overwegen om het deels te gebruiken als wanddecoratie.
Bedankt voor de perspectieven.
jen
luc,
of dit je energierekening haar beneden haalt zal afhangen van hoe je je woning gebruikt...
als je maar 1h per dag thuis bent, en dus ook maar één uur per dag verwarmt dan zal die kurk je energierekening naar beneden halen: de warmte zal namelijk binnen blijven en niet in je massieve muren trekken.
als je heel veel thuis bent dan is het net beter dat die warmte in je muren trekt, want zij gaan je huis een gematigde temperatuur blijven geven, zodat je verwarming niet elke keer moet aanslaan als de deur weer eens opengaat.
als je echter nu met een volledig NIET geisoleerde muur zit... dan vermoed ik dat binnekurk wel een oplossing kan bieden hoewel je dan weer problemen met koudebruggen kan gaan krijgen
groeten,
christophe