Gedecentraliseerde balansventilatie
Een bevriend koppel uit Gent overweegt de volgende balansventilatie te installeren.
http://www.nicoll.be/content/user/File/cat/catalogs/nl_cat/320861-bo.pdf
Zelf zie ik redelijk wat nadelen, maar wat denken jullie ervan en zijn er misschien mensen onder jullie die hiermee ervaring hebben?
Het betreft een verbouwing van een ouder rijhuis dat in de toekomst aan de buitenzijde geïsoleerd zal worden, maar zeker nog niet luchtdicht is...
Graag uw deskundige mening.
Stefan
Reacties
Beschikt ge over meer gedetailleerde documentatie hierover? Volgens de summiere beschrijving zou ik denken dat het over een extractieventilator gaat die in de vochtige ruimtes moet worden opgesteld. Er is nergens sprake van twee ventilatoren. Hoe de buitenlucht naar binnen moet komen is mij dan een raadsel, tenzij er een zekere kortsluiting zou ontstaan tussen binnenkomende en buitengaande lucht. Maar hiermee ventileert ge geen huis.
Hoe gaat dit tijdens de zomer?
Ik vind het knap door zijn eenvoud!
Geen idee of het voldoende is...
Ik vermoed dat het te eenvoudig is om degelijk te kunnen werken voor de claim van gedecentraliseerde balansventilatie. Waarschijnlijk zijn er mensen die zich omwille van deze eenvoud zouden laten lijmen. Graag verwacht ik meer uitleg bij de brochure.
folder van vergelijkbaar systeem ligt sinds vorige week op mijn bureau (meegebracht uit NL)
één van de nadelen in B is dat de EPB deze niet kent ...
Als je nu die tekening goed bekijkt dan merk je dat zowel in als uitlaat in hetzelfde vlak liggen zo'n 10 cm boven elkaar.
De warmere binnenlucht (die normaal de neiging heeft om te stijgen) gaat langs onder buiten terwijl rakelings daarboven de verse lucht binnenkomt. Indien er 45 m³ binnenkomt dan zal, eens binnen, het grootste deel hiervan zich al onmiddelijk mengen met de vertrekkende lucht. Het kan best dat er uiteindelijk maar 20 m³ verse lucht binnenkomt. Hierbij moet je dan nog de vraag stellen hoe ver in de woning die verversing zal binnendringen.
Het kan misschien in bepaalde gevallen en voor kleine ruimtes een noodoplossing zijn maar volgens mij kan het nooit een alternatief zijn voor een volwaardig ventilatiesysteem.
Inderdaad, echt circulatie in de woning ga je toch niet krijgen met dat syteem. Hoe ga je kamers verluchten die je niet kan voorzien van zo'n decentrale ventialtie? bv badkamer, wc, berging,...die ergens in het huis zitten zonder buitenmuur...
Er staat natuurlijk nergens dat dit systeem een balansventilatie kan vervangen!
Het gaat enkel om een ventilatiesysteem dat warmte recupereert. Ik denk dat jullie er meer van maken en verlangen dan de intentie van dit product is (zie ook titel van dit topic...).
Sorry dat het zo overkwam, maar ik wil er zeker niet meer van maken of verlangen dan het is, integendeel, ik geef juist aan dat het volgens mij veel minder is dan het pretendeert te zijn.
In die folder en ook in de titel van dit topic verwijst men naar een warmterecupererende balansventilatie. Bij die omschrijving denk ik dan aan een volwaardig systeem D of een alternatief hiervoor. En dat is dit helemaal niet.
Er staat inderdaad nergens dat het zou geschikt zijn voor een volledige woning, maar er staat evenmin dat het daar niet geschikt voor zou zijn.
er bestaan zo een 10tal moddellen op de markt die allemaal hetzelfde doen als dat ventilatorke.
laten we zeggen, goed voor een badkamertje te verfrissen zonder veel verlies aan warmte,voor iemand die iets op zijn minimums wil doen. Goed voor een studio, goed voor een wc, goed voor een badkamer en stop. Gebruik dat toestel voor een kamer te ventileren waar je onmogelijk nog aankunt met een buis zonde ruw huis af te breken als het ware, en waar je minimaal invasief een oplossing wilt voor een probleem die je anders niet opgelost krijgt.
Als je gans uw huis elke kamer, reken bvb 10 kamers moet installeren arato van 400-700euro per dergelijk systeem, zit je volgens mij boven de kostprijs van veel balansventilatiesystemen... Dus ik heb mijn twijfels of het nu wel goedkoper is, en het is dan zeker niet beter.
Voila, daar is het mee gezegd denk ik.
Warmterecupererende "balans"ventilator staat er toch nergens in de folder?
Het gebruik is idd zoals hier reeds geschetst: kleine kamer ventileren.
Gelijk eerder gezegd zit een ander punt me dwars. Voor zover ik begrijp zit er slechts één ventilator in. Deze zal vooral lucht onttrekken. Dit was in elk geval de oorspronkelijke bedoeling. Maar op welke manier wordt er dan wel lucht naar binnen gehaald waaruit men warmte zou kunnen onttrekken?
Je hebt gelijk Ilex, ik heb me laten misleiden door de titel van dit topic en de tekst van TS die ook spreekt over een balansventilatie.
De fabrikant zal het dus ook niet bedoeld hebben als alternatief voor de ventilatie van een hele woning.
Men spreekt van een aanzuigrooster buiten met ventilator en van naar binnen gestuurde koude lucht.
Dus denk ik dat de ventilator buitenlucht aanzuigt en naar binnen stuwt en dat het dan de bedoeling is om overdruk in de ruimte te krijgen waardoor de binnenlucht langs de zogenaamde warmtewisselaar naar buiten wordt gedwongen.
De kans is dan even groot dat die onfrisse lucht verder het huis in wordt gestuurd tenzij die ruimte hermetisch is afgesloten van de rest van de woning (??).
Hoe het ook zij, ik heb grote twijfels bij de efficientie.