Gevel isolatie met sierpleister: dikte & materiaal?
Ik zit in de finale fase voor mijn ramen (net voor productie) en er zit nog een fout in de delper lengte (om over 10 jaar gevel isolatie te plaatsen). Er staat namelijk 34cm, dat betekend +/- 17cm voor gevel isolatie en +/- 1cm sierpleister.
Het is voor een open bebouwing uit 1975 met:
- 14cm binnensteen, 4cm spouw met wol uit die tijd en 5cm buitensteen.
- 26cm isover 35 in het dak (R=7,35).
- kruipkelder nog uit te voeren, zou ik met 16cm multiplan facade doen (R=5).
Mijn vragen:
1) heeft de wol in de spouw (uit die tijd) nog iets van isolatie waarde?
2) als de wol ongelijk verdeeld is, moet ik dan laten bij blazen alvorens de buitengevel isolatie te plaatsen?
3) Moet ik bij voorkeur dezelfde isolatie waarde in de muren hebben als in het dak?
- dan kom ik met kingspan kooltherm k5 (resol) op 15cm (R=7,14)
- of met recticel eurwall op 17cm (R=7,35).
4) kruipkelder dan nog ok? zoveel plaats heb ik namelijk niet (kan ook met platen werken, die jhebben betere isolatie waarde).
Reacties
- Kooltherm resol heeft beste lambdawaarde van 0,021 en is nog enigzins milieuvriendelijk; beschikt als enige harde isolatieplaat over een DuBo-keurmerk. DE DIKTE 15CM WORDT NIET GEMAAKT, WEL12cm EN 14cm.
12 cm levert R=5,71 op, als we daarbij de R-waarde van de oude wol meetellen, komen we op 6,7 wat net onder je dakisolatiewaarde zit en net onder de passiefhuisnorm van U=0.15. Vergeet ook niet in je berekening dat je % aan dakbalken je totale dakisolatiwaarde een evenredig % onder die 7,35 zal liggen
- Recticel Eurowal is een PURplaat, wat allesbehalve milieuvriendelijk is.
- De sierpleister is bij alle merken ongeveer 0,5cm, heb ik zelf op Batibouw2011 uitvoerig bekeken.
Vergeet niet dat de isolatie van dak, muur en vloer op elkaar moet aansluiten want bij zulke hoge isolatiewaarden is de minste onderbreking een koude brug met condensproblemen en energieverlies als gevolg.
Bovendien: vensterbanken, lateien, rolluikkasten en funderingsmuren zijn de grootste koudebruggen bij oude woningen na-isoleren. Ik na-isoleer zelf een woning van 1935 tot een passiefhuis-nulenergiehuis en weet waarover ik praat... Aangezien je nieuwe raamkaders laat plaatsen, kan je de buitenvensterbanken erafhalen en kan je zeker een paar cm isolatiemateriaal plaatsen tussen vensterbanken en de muur waarop die rust.