gewone boiler omschakelbaar in zonneboiler?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Binnen een paar weken leggen ze hier bij ons gas naar binnen.Nu ben ik al een hele poos aant uitzoeken wat voor systeem we zullen zetten. Zowiso een condensatieketel. Daarbij wilden we eerst graag een doorstromer omdat dit minder verbruikt. Maar zijn hier ook niet veel nadelen aan verbonden? En als we in de toekomst een zonneboiler willen voor sanitair water, kunnen we dan nu niet beter een boiler ipv doorstromer zetten die dan achteraf kan aangesloten worden op zonnepanelen? Zo ja, moeten we dan een aparte boiler nemen ipv een ingebouwde samen met verwarmingsketel? En is dit een speciale boiler dan? En kunnen jullie mij ook prijzen geven van boiler, latere bijgeplaatste panelen of buisen?? is Viessmann hiervoor een goede keuze?
dank je wel voor de antwoorden,

evelien

Reacties

Hey Evelien,

Aangezien wij geen aardgasaansluiting in de straat hebben, hebben we geopteerd voor een condensatieketel op mazout, met daarop de boiler aangesloten. Ook wij gaan later de zonnepanelen (vacuümcollector) bij laten plaatsen. Onze boiler is van Rivusol en ik denk dat de hele zonneboilerinstallatie in totaal ergens tussen de 3000 en de 4000 euro gaat kosten. Hoe goed dit merk is, kan ik dus nog niet zeggen.

Wat je misschien wel moet zien of het voor jou desondanks niet meer aangewezen is om voor een gasgeiser te kiezen en dus niet voor de zonneboiler te gaan. Gas is duurzamer en een geiser verbruikt minder energie dan een boiler. De echte details ken ik echter ook niet. Ook met Viesmann heb ik geen ervaring.

Succes!

Paul

Evelien, zie mijn andere post betreffende ATG combiketel en zonnepanelen etc.

maar wat in jou situatie perfect kan als je gewoon zo blijft met een gasdoorstromer is gewoon een zonneboiler met enkel opwarming van de zonnepanelen geplaatst voor de doorstromer. Dus het warme water stroomt dan door je doorstromer.

Of je nu vlak of vacuümbuizen dat maakt niet zoveel uit.

Je krijgt dan de volgende situatie:

  • Als die zonneboiler in de zomer voldoende opwarmt (tot ongeveer een 90°C want warmer gaat het water naar het kookpunt toe en dat mag niet hé) zal je bij afname van warm water geen extra gas gebruiken. De doorstromer voelt zelf dat het water al warm genoeg is en hoeft niet bij te springen...
  • Wanneer het water in de boiler kouder is dan de doorstromer het wil hebben, zal automatisch gas gebruikt worden voor bijverwarmen. Nu heeft de zonneboiler bij mij nu zo'n 20° water en dan hoeft ook minder bijverwarmt te worden, ook in de winter.

Dat is de besparing die een zonneboiler je geeft....