Gezondheid epoxy hars als ondercoating
Ik lees veel teksten over de mogelijke gezondheidsrisico's tijdens de plaatsing en menging van epoxyharsen die gebruikt worden als ondercoating, vb op een chape voor een houten vloerbekleding, maar er wordt nergens iets vermeld over de risico's na plaatsing. Wat als je leeft en slaapt in deze ruimte? Heeft iemand hier meer informatie over?
Hilde
Reacties
Eénmaal uitgehard zijn de hedendaagse (ik spreek dus niet over de oude systemen met fenolderivaten!!!) onschadelijk.
Vooral de types zonder solventen zijn 100% betrouwbaar.
Idem voor de verharders, die waren vroeger dikwijls kankerverwekkend indien onvoldoende uitgehard. De hedendaagse amineverharders zijn zodanig van chemische struktuur dat dat gevaar nihil is.
Vraag dus zeker aan uw leverancier of aannemer de veiligheidsfiches en technische doc. van hun epoxy en lees deze goed door. Kan je er niet aan uit, mail ze dan door naar mij en ik geef je zo spoedig mogelijk een antwoord.
Daar isoleerde ikzelf bv. in mijn regenwatertank een stuk betonijzer dat "bloot" was komen te staan omdat het beton erafgesprongen was (betonijzer te dicht tegen de buitenwand).
Ook de hedendaagse solventgedragen epoxy's zijn veilig. Let wel: na volledige uitharding en uitdrogen en verluchten van de ruimte. Omwille van die onschadelijkheid is het ook dat waterleidingmaatschappijen in Belgie en Nederland enkel epoxy willen toepassen om metalen kranen van hun waterleidingnetten te beschermen.
geen risico na plaatsing goed verluchten zeker de veiligheidsfiches en technische lezen ,jaren met gewerkt heeft wel 13 jaar van mijn leven verwoest
Omdat je blijkbaar serieus gedupeerd bent wil ik zeker reageren.
Mag ik uit uw reactie veronderstellen dat u met solventproducten werkte en/of verharders die schadelijk of kankerverwekkend waren?
Welk waren de werkomstandigheden?
Zijn de veiligheidsvoorschriften niet of onvoldoende gevolgd?
Vroeger bevatten de meeste epoxy's schadelijke aromaten en esters (o.a.: methyl-isobutyl-keton) en alkoholen (o.a.: iso-butanol). De laatste twee vallen op omdat ze een doordringende irriterende stank hebben.
Naast voldoende ventilatie is een geschikt ademhalingsbeschuttingsmiddel een "must" (persluchtmasker, maskers met geschikte koolstoffilters enz. enz.)
Elke werkgever is verantwoordelijk voor zijn werkvloer en is verplicht u die beschermingsmiddelen en geschikte kledij ter beschikking te stellen, zoniet gaat hij in de fout. Zelfs met de oude ARAB reglementen uit de jaren 60-70 was dit reeds het geval.
Heden heeft ook elke werknemer vrij inzagerecht in alle veiligheidsfiches van 'zijn' bedrijf.
Schadelijke, giftige en irriterende stoffen moet de fabrikant/leverencier/importeur vermelden op zijn etiketten (pictogrammen + zinnen).
Dat moet je ook terugvinden in de betreffende technische en veiligheidsfiches!
Staat dat er niet in dan heb je een vette kluif voor uw verzekering, en je kan tevens melden aan het Ministerie van Volksgezondheid en/of Arbeid en Tewerkstelling (kan rechtstreeks via hun websites).
Om terug te komen naar het item:
Als je heden met epoxy's wil of moet werken, gebruik dan enkel watergedragen of solventvrije producten en eis epoxyverharders die niet kankerverwekkend zijn. Er zijn er zelfs al bij die men maakt uit natuurlijke olie (o.a.: In India uit afval van notenschalen ) en die dus als extra nog een goede ecologische voetafdruk hebben (niet vervaardigd uit petroleum).
Tot slot:
Niet enkel voor gevaarlijke stoffen moet je je beschermen.
Ook voor het spuiten van een onschadelijk watergedragen product moet je een geschikt nevel en spuitmasker dragen.
Reden: Een waternevel komt vrij ongehinderd door ons neusorgaan in de longen terecht.