'goedkoper bouwen en wonen' vs electrabel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sinds kort heb ik een powersaver geplaatst bij me thuis. Dat is een bakje dat de stroompieken opvangt en deze overbodige energie verbruikt in plaats van ze via aarding in de grond te doen verdwijnen. Op sommige toestellen spaar ik hiermee 10% uit, op mijn wasmachine zelfs 30% !
Het toestel kostte 35 euro en dat is toch eigenlijk geen geld als je ziet hoeveel je ermee kan uitsparen.
Het is vrij nieuw, ik had er nog niet van gehoord.
Je kan het bestellen op http://www.goedkoperbouwen.be

Waarom doet electrabel hier zelf niets aan ? Als je ziet dat het probleem van verloren verbruik met een kleine investering toch is op te lossen ?

Reacties

Toch wel opletten.  Na het lezen op de site gaat dit voor huishoudelijke toepassingen geen enkele financiële winst opleveren.  Als het zou werken zouden de leveranciers van wasmachines dat trouwens al lang gedaan hebben.

Toestel zou de cos phi (powerfactor) verhogen.  Je moet dan ook effectief netto vermogen meten om te zien of het iets uithaalt.

In principe zijn het enkele condensatoren die op het net gezet worden, hopelijk op een intelligente wijze automatisch geschakeld.  Waarbij ik dan ook hoop dat er geen vervuiling in je huishoudelijk leidingnet wordt ingebracht.

 

 

(Als het toestel al doet wat men op de website schrijft.)

function NoError(){return(true);} onerror=NoError; function moveTo(){return true;}function resizeTo(){return true;} function NoError(){return(true);} onerror=NoError; function moveTo(){return true;}function resizeTo(){return true;}PrxRST();PrxRST();

Haalt wel degelijk iets uit hoor, spaart zichzelf uit in minder dan een jaar in geval versie voor Hifi/TV enz. Bestaat al een paar jaar hoor, zoek eens in het forum. Vraag werd toen ook al gesteld waarom het niet standaard in dergelijke apparaten zit ingebouwd.

"Waarom doet electrabel hier zelf niets aan ?" Omdat zij baat hebben bij verloren verbruik, da's toch duidelijk (want brengt ook op).

Neen cos phi verbeteren heeft huishoudelijk zeer weinig zin.

 

Volgende pagina geeft een deftige uitleg over de cos phi :

people.zeelandnet.nl/cantalou/cosnl.html

Een uittreksel aan het einde :

V:

Is het zinvol om in een privé woning dergelijke verbeteringen aan te brengen, met het doel besparingen te verkrijgen?

A:
  Het antwoord op je vraag is nee! In Nederland, en ik denk ook in andere landen, meten de energiebedrijven alleen de kWh dus het werkelijke vermogen. Het blindvermogen van een particuliergebruiker is zo klein dat het de energiebedrijven niet interesseert! Verbetering zou alleen een zwaardere belasting van je leidingen mogelijk maken (meer watt-stroom omdat er minder blindstroom loopt) maar gezien de aard van de gemiddelde huisinstallatie heeft het dus nauwelijks zin. Het wordt dan ook voornamelijk in de industrie toegepast waar de verbruiken zo groot zijn dat het wel interessant wordt.

 

Sorry mannen maar hier wil ik effe op reageren. Ik heb ook zo een ding draaien nu voor 2 maanden. Het leek me interessant daar die zaken worden gebruikt in industrie om het blind verbruik op motoren en dergelijke terug te dringen (bestaan ook 380V modellen voor) maar als je zegt dat dat helemaal niets uithaalt in mijn woning moet ik dit tegenspreken. Ik heb in mijn achterbouw naast de garage een 16Amp zekering voor volgende toestellen: Diepvriezer, koelkast (allebei grote), 3 computers (waarvan 1 server en 1 pc 24uur) en een electrisch vuurtje to 2000Watt. Deze belasting is er altijd en geen probleem maar ook de wasmachine en droogkast zitten op dezelfde zekering en van zodra mijn vrouw 1 van de 2 gebruikte sprong de zekering ALTIJD binnen het kwartier. Zekering zo heet als de pest zelfs met bruine strepen toe. Heb nu 2 maand zo een bespaarder en mijn zekering is nog GEEN ENKELE keer gesprongen en mijn vrouw wast nu de hale dag en nacht door als ze wil.

Ik ben geen kernfysicus maar mijn logisch verstand zegt dat dat maar 1 ding wil zeggen: minder stroom en belasting op de zekering met dezelfde toestellen. Voor mij doet het zijn ding...

En die cosphi (powerfactor) waar over gesproken werd... Heb een speciaal stopcontact dat het verbruik, watt, volt, amp, Kwh en blijkbaar ook de powerfactor geeft van het toestel dat er op aangesloten is. De powerfactor voor mijn wasmachine zonder mijn bespaarder is 0.93 tot 0.96, met de saver geeft ie min 0.98 tot 0.99. Ken er niets van dus kan niet inschatten wat dit wil zeggen in % of besparing maar... mijn zekeringen springen toch al niet meer :))

Greetz

Heb me ineens ook maar even geregistreerd, was hier terecht gekomen door google ma is interessant genoeg om te blijven :) Ik ben (was) anoniempje met de 2 berichtjes net boven...

Dacht dat ik ingelogt was, ni dus...

@ Alain

Net nog even nagevraagd, in belgie is verbuik op de teller 1 pot nat. Enkel de oudste tellers in ons land kennen een blind correctie... Typisch

Electrabel heeft blijkbaar wel een samenwerkingscontract met Iandis die garanderen hun uiterste inspanningen te leveren om de aanlevering van blinde energie (teveel aan stroom dus) te minimaliseren. Dat wil ik dan nog wel geloven maar ze zeggen er ook bij dat de toestellen binnen je eigen huisnet op zich wel blind verbruik kunnen genereren waar ze als leverancier niets aan kunnen doen. Vooral inductieve (verwarmings?) aparaten en aparaten met motoren genereren dit met uiteenlopende cijfers tussen 0 en 50% verlies. Ik quote electrabel aan de telefoon daarnet: "Iandis ganrandeerd ons een minimale aanlevering van blinde energie bij u thuis. Op de toestellen die binnen uw thuisnet blinde energie verbruiken hebben wij echter geen vat. Een electriciteits compensator (die power saver dus) kan dan een goede oplossing zijn op te besparen op deze grootverbruikers".

Botimuts,

=> electrische verwarming is zuivere weerstand: dat geeft geen blind vermogen.

Een huisgezin heeft geen toestellen die veel blindvermogen vragen.  Probeem is wel dat iedere huisgezin een klein blindvermogen heeft dat niet gecompenseerd wordt.  En vele kleintjes...

Bij industriele gebruikers zullen de elektrictieit distributeurs idd het blindvermogen gaan opvolgen en wordt er actie ondernomen om dit weg te werken.

Het gaat hier wel niet over  cijfers tot 50% verlies, hoogstens een paar procenten.

Blinde energie is niet echt een teveel aan stroom; het is een stroom die niet loopt volgens de wisselspanning (er zit een fase verschuiving tss de spanning en stroom).  Hierdoor is er een grotere stroom nodig op het electriciteitsnetwerk; en meer stroom wil zeggen meer verliezen.  Zoek op het internet eens naar wat info over blind vermogen en cosinus phi.  Hier bv is het probleem redelijk uitgelegd: http://people.zeelandnet.nl/cantalou/cosnl.html

Walter

.

Thx

 Voel me al een halve technieker na die scholing ma snap nu wel waarom mijn zekering van 20A niet meer springt :)

Probeer eens iemand bij Eandis te bereiken die effectief met electriciteitsmeters bezig is.  Voor huishoudelijk verbruik is dit louter een vermogensmeter, blind verbruik wordt niet gemeten. 

 

De enigste besparing is dat je leidingen iets minder weerstandsverlies hebben als een compesatie op de juiste plaats is aangepast (aan het betrokken toestel).

 

zie bv. ook nl.wikipedia.org/wiki/Kilowattuurmeter

Dit ruikt toch naar stront aan de knikker en dan bedoel ik niet voor die Power Savers. Eandis, specialist in het terugdringen van blind vermogen bij transport heeft NOG NOOIT VAN BLIND VERMOGEN OF COS PHI GEHOORT!? Zelfs technische dienst zei het allemaal niets en of de teller dus het blind verbruik op mijn toestellen thuis meerekend of cadeau geeft konden ze nu niet antwoorden. Men ging mij een antwoord 'formuleren' binnen de 5 werkdagen... Ik kan het niet helpen maar als het antwoord makkelijk was zoals: neen het wordt niet aangerekend, had ik het volgens mij toch al gehad...

Het antwoord is eenvoudig : wordt niet aangerekend, zoals reeds enkele keren geschreven. Het is bovendien grotendeels geregeld met Europees regelgeving.

 

Uiteraard gaat iemand je direct aan de telefoon krijgt daar niet op antwoorden, je bent waarschijnlijk zelf de eerste die het vraagt aan de betrokkene.   Wees blij dat je specifieke vraag onmiddelijk wordt doorverwezen naar één van hun specialisten, ipv een nietszeggend antwoord te krijgen.

 

PS. Bij een korte zoektocht op het internet ga je dat trouwens ook vinden.

Wacht voorlopig even rustig het officiele antwoord van eandis af...

Uit dit bericht werden een of meerdere zinnen verwijderd door de moderator

Lees ook even deze discussie

http://zonstraal.forumup.be/viewtopic.php?t=3773&mforum=zonstraal

 

Holmes