gotische schouw / open haard energetisch verbeteren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wij staan op het punt een oud huis te kopen. Daar zit een prachtige gotische schouw in, met een mooie open haard. Een echte eye-catcher. Maar ook een energetisch ramp.
Als hij niet brand, is het een tochtgat. Als hij wel brandt, zuigt hij alle warme lucht weg uit de woning.

Kent iemand een energetisch verantwoorde oplossing, waarbij we de schouw wel nog als esthetisch element kunnen gebruiken? Graag met foto's als het kan...

Reacties

lijkt me nogal simpel, dichtmetsen dat kanaal, en het bovendakse deel afbreken.  foto heb ik daar niet van, maar ik neem aan dat je niet veel fantasie nodig hebt om dat te vatten?

hans d

Hans, die oplossing had ik ook al bedacht, maar is niet wat ik zoek. Ik zou de bestaande haardruimte graag invullen met een andere vorm van warmteproductie.

Ik heb al gekeken om er een tichelkachel in in te bouwen, maar daarvoor is de haard niet diep genoeg (ong. 45cm)

 

Je kan er een kleine finoven inbouwen, die gaat  natuurlijk wat voor de schouwmantel komen maar dat is met de manier van afwerken op te lossen. Je hebt dan een op maat gemaakte finoven= stookkamer + rondom gemetste stenen die een gedeelte zichtbaar blijven buiten de schouwmantel.. De stenen mantel kan je met een grote keuze in materialen afwerken. 

Mon 

ik heb even opgemeten:

haard is bxhxd: 150x170x40 cm

als ik de kachel tot aan de voorkant van de mantel zou laten komen (wat niet echt mooi zou zijn, maar eventueel wel haalbaar), kom ik aan een diepte van 55cm

is dat voldoende voor een goeie kachel/oven (genre finove / tichelkachel)?

Ik denk dat je beter eens contact opneemt met de dealers van Tigchelkachels. Deze mensen kunnen je uitleggen wat voor mogelijkheden er zijn. Stuur desnoods wat foto's door met de bestaande situatie en maataanduiding, schouwaansluiting ( diameter) etc, situatieplan, oppervlakte ruimte etc.

http://www.tigchelkachels.nl   

Grtz.

Mon

 

 

"bergkachel" heeft ook kleinere types gemaakt op vraag van klanten (smaller maar met de originele breedte)

Ook te krijgen met alleen de binnenmantel, zodat je zelf nog een 2 de mantel kan zetten met daarop leem.

(Als je de betonlook niet mooi vind)