Grondwaterput ipv regenwaterput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze verbouwing ben ik aan het bekijken of ik wel een regenwaterput zou steken. Ik ben absoluut te vinden voor het herbruiken van regenwater in liefst zoveel mogelijk toepassingen, maar het is zo dat wij op onze grond al een oude grondwaterput hebben.
Volgens onze stedenbouwkundige vergunning krijgen we geen afzonderlijke aansluiting voor regenwater op de riolering en dienen we alles 100% te infiltreren op eigen grond.
In eerste instantie was mij idee om wel een regenwaterput te steken (hoe groter hoe liever) en de overloop ervan naar deze grondwaterput te laten gaan (als infiltratie dan)
De grondwaterput zelf is een prachtexemplaar, gemetst, diameter ±1m. En via een touw, emmer en een steen heb ik recent achterhaald dat deze zo'n 30m diep is en dat er momenteel (zomerperiode Juli-Augustus) zo'n 3 à 4m waterstand is. (Zotjes, zo tot -30m diep gemetst...)

Maar nu had ik hier enkele bedenkingen/vragen en wou eens horen of jullie hier bij konden helpen:
- Drinkbaarheid van dit grondwater: Ondanks dat we in landbouwgebied zitten met mogelijk hoge nitraat-waardes in de bodem, zou ik dit grondwater willen laten testen op drinkbaarheid. Mogelijk hoef ik zo niet meer aangesloten te zijn om het leidingwater? Iemand contacten in regio Vlaams Brabant die dit zou kunnen testen? Of is dit sowieso geen goed plan?
- Grondwater ipv regenwater: Kan ik niet gewoon het grondwater zelf gebruiken ipv regenwater? Ik denk dat de kost voor een pomp die 30m moet kunnen oppompen + een drukverhogingsinstallatie inde woning nog steeds economisch voordeliger zal uitkomen dan het plaatsten van een regenwaterput van 10.000L. Of is dit eerder nadelig voor de grondwatertafel omdat ik zo een mini-grondwaterverlaging zou organiseren? Grondwater lijkt zo oneindig, of zou deze put net zoals een regenwaterput leeg kunnen komen te staan?
- Grondwaterput voor regenwaterlozing: Kan ik mijn regenwater hier gewoon in laten overlopen of is dat nadeling voor de kwaliteit van het grondwater?
- Grondwaterput voor regenwater en herbruik: Stel dat ik de grondwaterput zou gebruiken als lozingspunt voor mijn regenwater en het grondwater (gemengd met regenwater) zou oppompen voor herbruik, zorg ik dan ook best voor een vertraagde instroom van het regenwater om opwoelen en dergelijke te vermijden? Wat dat lijkt me niet makkelijk zo op -30m

zo'n prachtexemplaar van een grondwaterput zou ik precies niet verloren willen laten gaan, dus daar moet toch iets nuttig mee te doen zijn? Enige voorstellen?

Reacties

Thomas, 

De grondwaterput als infiltratieput gebruiken is inderdaad zonde, vooral dat het een éénrichtingsverhaal is : eens je afvalwater in de put laat lopen, krijg je er nooit meer zuiver water uit, denk ik.

Indien mogelijk zou ik de twee gebruiken : regenwater en grondwater. Indien je je zorgen maakt over de grondwaterspiegel, stort dan de regenpijpen rechtstreeks in de grondwaterput, zonder regenwaterput, en haal al je water uit de grondwaterput. Pas op, ik weet niet of dat werkt, wettelijk is, technisch kan, gezond is, etc, etc.... ik zou dat misschien zelf kunnen toepassen: Ik heb ook zo'n mooi putje.

Jan.

 

 

 

Ik zou wel nooit afvalwater laten infiltreren in de grondwaterput, dat was nooit de bedoeling. Daarvoor krijgen we wel een aansluiting op de riolering van de gemeente.

De vraag blijft dan alleen, als ik het regenwater hierin zou laten lopen, en het grondwater (+regenwater) zou gebruiken, moet ik dan nog steeds een vertraagde toevoer voorzien?

En daarnaast blijft ook de optie om dit grondwater als drinkwater (geen regenwater is grondwaterput) te gaan gebruiken open, mits onderzoek of dit kan (drinkbaarheid).

Ik er ook al aan gedacht regenwater in mijn steenput te laten lopen

Ik gebruik die al geruime tijd maar merk nu dat ik er steeds minder per dag uit kan oppompen

Het peil is dus aan het zakken

Ik weet niet of het veel verschil zou maken maar al het regenwater dat ik er in laat lopen gaat niet via riolering verloren

Mocht iedereen dergelijke put hebben zou het pas echt verschil maken