HELP, ZIT VAST:hoe mijn huis koelen ?
Hallo,
ik zit vast, weet niet goed meer wat een mogelijke en goede oplossing is voor mijn probleemstelling. Alle hulp en advies wordt geapprecieerd.
Ik wil het huis koelen tijdens hete zomers, vooral tijdens de nacht. Nachtrust is absoluut belangrijk voor mij.
Ik heb een ventilatiesysteem,nog te plaatsen (tot max 400 btu). Ok, 's nachts koelt het buiten af (en daardoor binnen ook), maar dat neemt niet weg dat je overdag een aanvaardbare temperatuur wil en ook dat je 's nachts koeling wil (ook als je eens vroeger wil gaan slapen !!). Dus een ventilatiesysteem alleen is niet voldoende, trouwens, 's nachts zal het ventilatiesysteem zelf al wat zachter gezet worden om lawaai te reduceren.
Een buis onder de grond om de lucht te koelen kan niet om praktische redenen. Dus liet ik iemand komen om een voorstel te doen om airco's te plaatsen.
Airco's (ik bedoel hier de binnen units) maken 's nachts ook lawaai, dus dat gaat niet om je 's nachts die extra koeling te geven, sterker nog, men raadt je aan om de airco uit te schakelen als je gaat slapen... komaan zeg... binnen de kortste keren is je kamer terug warm (als de rest van je huis warm is na een hele dag opwarming), dan neem je volgens mij beter geen airco. Geluidsniveau is ongeveer dat van een pc, kan dat niet beter ??? Koeling hoeft bijlange niet krachtig te zijn op dat moment, maar gewoon constant en zacht.
Toen dacht ik een airco aan te sluiten op het ventilatiesysteem, maar : het debiet van de ventilatie is niet groot genoeg, zeker niet voor een heel huis, en als ik dan toch een systeem zou aansluiten, krijg ik gegarandeerd condens in de verluchtingsbuizen plus het feit dat die buizen niet geisoleerd zijn. Eventueel kan ik nog een soort tape of jasje rond die buizen doen, maar nog, dat lost de condens niet op. (Hou ook rekening met 's nachts lager luchtdebiet).
Ik denk aan mijn toekomstige studenten thuis, hoe kan ik hen toelaten in een aangenaam frisse omgeving te studeren en te rusten ?
Ultra stil koelen 's nachts, geleidelijk aan, in alle slaapkamers. En tuurlijk, overdag wil je al eens wat meer koeling (andere kamers ook), dan mag het geluidsniveau wat hoger zijn, het geluid van een pc stoort dan niet.
Heeft iemand een idee ?
PS : isolatie van het huis is ok. Veluxen worden afgeschermd, dakisolatie is prima. Andere dingen kan ik niet meer veranderen, geen isolatie advies aub, ik zie de focus liever op de koeling, dat is het probleem van het moment en daar kan ik nog dingen doen qua plaatsing.
Vriendelijke groeten,
David.
Reacties
Airco met binnen- en buiten-unit
Beste Gery,
de airco offerte die ik vroeg was met binnen en buiten unit, dan nog van een merk dat zich "stil" noemt. De verkoper zelf vertelde dat je beter de airco uitschakelt 's nachts.
Groeten,
David.
Tja, als je de airco's en de ventilatiesystemen uitsluit, dan blijft er niets meer over om actief te koelen hé.
Trouwens, ben je zeker dat je isolatie OK is? Heb je geen last van warmteDOORSLAG?
als isolatie en zonnewering OK zijn dan is er geen nood aan koeling. einde verhaal.
je moet kijken wat de BRON van de warmte is!!
- als je bron van warmte de aanvoer van zonnestralen door glas is... dan moet je zonnewering plaatsen, en dan zal je geen airco meer nodig hebben.
- als de warmte door kieren en spleten binnenkomt dan moet je die gaan dichten, en zal je ook geen airco meer nodig hebben
(- en als de bron een te dunne isolatie is of net te weinig bufferend... dan kan jij er nu niets meer aan doen, maar de mensen die dit lezen VOORaleer ze bouwen: GOED isoleren is de start! en je mag gerust isoleren tot passiefhuis. MAAR om geen warmte in huis te krijgen moet je OOK goed luchtdichten en OOK goede schaduw kunnen geven én OOK kunnen ventileren zonder warmte binnen te laten. die 4 gaan hand in hand!)
DUS: oplossing voor u:
1. plaats GOEDE en EFFICIENTE zonnewering, dan zal je al 80% van je probleem oplossen
2. om geruisloos te zijn zou je ook een koeling op je radiatoren/vloerverwarming kunnen plaatsen, dan gaan die de warmte uit de ruimte onttrekken. maar ik heb echt geeeeen idee van de efficientie of het verbruik van een dergelijk systeem, want meestal kunnen we alle problemen oplossen door een goede zonnewering te plaatsen.
groeten,
christophe
Goede zonnewering is buitenzonnewering en niet zonnewering aan de binnenzijde van het glas.
Bij landurige warmte slaan zelfs de best geisoleerde woningen door en dit blijft ook na die periode een langer pobleem. Zeker als het snachts haast niet afkoelt.
De grootste fout als je wilt isoleren tegen de warmte is dat men de binnenzijde isoleert en niet de buitenkant van een woning. De woning zal hierdoor veel sneller aanwarmen als de zon schijnt door de vensters. Met slechte kierdichting neemt dit ook nog eens toe.
Er zijn genoeg geruisloze oplossingen zoals vloer of beter plafondkoeling.
Christophe,
koelen met je radiatoren/vloervewarming geeft volgens mij zeker in bepaalde omstandigheden condensatie op je radiatoren en of vloer.
Klopt als je te koud koelt gaat het regenen. Dit is de beperking op het te koelen vermogen. Een vloer kun je in ons klimaat wel tot 18 graden koelen. dit is voldoende om een aantal graden er van af te krijgen of zelfs op gewenste temperatuur te krijgen.
als je met te lage temperaturen koelt zou dat inderdaad goed kunnen.
volgens tabel in bijlage: 27° binnen en 65% luchtvocht: je krijgt condens bij een oppervlaktetemperatuur (vloer of radiatortemperatuur dus) van 20° of lager (ruw geschat, omdat de 27° ontbreekt op de tabel, dus ruwweg geextrapoleerd).
ik ben dan ook geen expert koeling... ik probeer vooral de warmte buiten te houden
lukt niet altijd perfect, maar bij ons is het deze zomer maar een aantal dagen boven de 25° gegaan en niet boven de 27°. was verdraagbaar.
groeten,
christophe
Er hoeft niet veralgemeend te worden, ik zoek gewoon een zo stil mogelijke actieve koeling. Ik wou gewoon een situatie schets geven en geen merken en types airco noemen uit de offerte, maar als je zelf een goed merk en type weet, graag meer info.
Koelt iemand 's nachts zijn slaapkamer en kan hij dat op een stille manier? Waarschijnlijk niet, want ieders huis is hier zo goed geisoleerd dat een airco niet nodig is, ook niet na 3 weken onafgebroken hitte. Dat het ventilatie systeem overdag 32 graden binnenpompt is waarschijnlijk ook niet relevant. Mocht iemand toch die nood hebben omdat zijn huis nu eenmaal niet perfect is, hoor ik graag hoe hij dat aangepakt heeft.
Voor sommigen hier : wees blij dat mensen iets proberen aan hun situatie te veranderen op een zo verantwoord mogelijke manier en advies vragen. Hier lijk je te worden afgestraft omdat je geen toegang had tot alle mogelijke kennis terzake op het moment van verbouwing, of in veel gevallen dat je stielmannen/architect dat ook niet hebben, of er gewoon geen aandacht aan besteden.
Gegroet.
David, op welke manier word jij dan "afgestraft"?
Daarbij is het ontvochtigen wel wenselijk. Je lichaam moet ook z`n warmte af kunnen staan dmv. zweten en boven de 70 % wordt het al gauw als benauwd ervaren.
Er zijn ook behagelijkheidsdiagrammen. die tonen aan dat 24 graden best behagelijk kan zijn als de lucht niet te vochtig is. 30 graden buiten en 20 graden binnen is echt niet behagelijk. Een 5 tot 6 graden er af voor zeer warme dagen voelt veel prettiger. Zeker als je zo nu en dan ook naar buiten moet.
Hi Chathanky,
Heb je een idee of ervaring over de ontvochtiging van de lucht ?
Bedoel je dat dan gewoon via de airco, een aparte installatie of via de ventilatie bijvoorbeeld (rekening houdend met beperkt debiet van ventilatie, maar wel constant draaien) ? Zie je dat algemeen over het hele huis of per kamer ?
Thanks,
D.
Er zijn speciale ontvochtigers, beter is om dit te combineren met een airco. Dat je ventilatiekanalen condenseren is niet vreemd, je haalt continu vochtige lucht in huis vooral in de zomer is het aantal grammen vocht (absolute vochtigheid hoog). Splitunits werken op recirculatie en zijn zuiniger en effectiever dan de manier wat jij hebt uitgeprobeert. Je hebt dan een buiten en binnenunit. Op de binnenunit hoort ook een condensafvoer geplaatst te worden. De binnen unit hoeft niet veel lawaai te maken. Dit hangt mede van het merk en type af. de verschillen zijn groot in geluidsproductie. De hoeveelheid geluid is in de technische gegevens terug te vinden. En let op 3 db minder betekend een halvering van het geluid. Tussen 43 of 40 db kan dus een wereld van verschil zijn.
Zoek de laagste uit dan weet je zeker dat je goed zit. Ventilatie van buiten af zoveel mogelijk beperken want dit levert veel verlies van koelvermogen. Zet dan liever een raampje op een kier of open wat ventilatie roosters.
Reken op 40 watt per m3 koelvermogen om voldoende koeling te krijgen. (dit is niet elektrisch vermogen. deze is bij een goede unit is het koelvermogen 3 tot 4x het elektrisch vermogen). Dit staat ook in de technsche gegevens.
Ik ken geen gegevens van Daikin (ik vermoed 26 db), maar weet dat een LG airco tot 20 db gaat (binnenunit). Doet iemand beter ? Ik heb echter geen flauw idee wat vergelijkbaar is met 20 db ?
Wat stel je dan voor met de ventilatie ? Op de heetste dagen de ventilatie uitschakelen overdag ? Of reduceren tot laagste stand ?
De persoon die de offerte maakte, vertelde me dat airco goedkoper is dan mazout om je huis te verwarmen (als je dan toch een airco gaat installeren, anders onbetaalbaar uiteraard). Verhouding ongeveer van 1 op 3. Is daar iets van aan ?
david,
ik ben blij dat je een zo bewust mogelijke airco wil zoeken, maar ik vraag gewoon of het niet mogelijk is nog extra te investeren in zonnewering om zo al de noodzaak van airco (en dus ook het verbruik van je airco én de geluidsoverlast van je airco) te kunnen verkleinen.
als je dan na zonnewering nog airco wil plaatsen denk ik dat een split het eenvoudigste is, maar ik weet niet ofdat dat het zuinigste is.
er bestaan ook lucht/water warmtepompboilers, misschien kan je zoiets plaatsen en lucht laten afvoeren van je kamer: dan gaat die het teveel aan slaapkamerwarmte gebruiken om je sanitaire boiler op te warmen (ik weet alleen niet of je daarmee je slaapkamer genoeg kan verlagen, want die graden zijn niet instelbaar...)
groeten,
christophe
"En let op 3 db minder betekend een halvering van het geluid. Tussen 43 of 40 db kan dus een wereld van verschil zijn."
Als dat waar was, zou er in heel het audiogebeuren een wereld van verschil zijn!
Voor ons gehoor betekend "dubbel zo hard" of slechts "half zo luid" een stap van 10 db.
Om 3db verschil waar te nemen moet je al direct kunnen vergelijken.