Hoe berekent men EPC?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,
Ik vroeg me af hoe de K waarde van je huis voor het EPC wordt bepaald. Gebeurt dit louter theoretisch of worden er effectief metingen uitgevoerd?
De reden dat ik dit vraag is de volgende. Toevallig zag ik hier in de buurt een houtskeletwoning in aanbouw, de ruwbouw was net gezet. Van ver zag het er goed uit, van dichtbij heel wat minder. De OSB aan de buitenzijde vertoonde op vele plekken kieren, het dak uit sandwichpanelen sloot niet netjes aan, de stalen liggers staken centimeters door de wand zodat er zelfs in de spouw geen plaats voor isolatie overbleef, en, vooral, de wanden werden achteraf opgevuld met isolatie op de werf. In theorie zal deze woning er hetzelfde uitzien als de woning die ik besteld heb, in praktijk is de door mij bestelde woning, die opgebouwd wordt uit verschillende in de fabriek machinaal geprefabriceerde modules, die vervaardigd worden met een precisie tot 1/10 mm en machinaal volledig gevuld met verlijmde isolatie natuurlijk veel energiezuiniger. Krijgen wij echter dezelfde K-waarde als wij dezelfde woning bouwen? Van al de kieren en spleten zie je natuurlijk niets meer als de facade is opgetrokken. Groetjes

Reacties

Voor zover ik weet heel theoretisch.

Er wordt zeker geen rekening gehouden met eventuele slechte installatie van isolatie. Bovendien weten heel veel mensen neit meer welke isolatie en welke dikte in hun huis zit.

 

Groeten Maarten

 bij nieuwbouw is het de epb verslaggever die het epc verslag zal moeten maken

en daar wordt vooral met de theorie gerekend

ze zouden wel moeten controleren op de werf maar in praktijk gebeurt dit zelden

 hmmm, typisch belgisch dus, wel willen maar niet kunnen :-). Of misschien gestoeld op de slordige uitvoeringen die op Belgische werven eerder norm dan uitzondering is. Spijtige zaak, vooral voor de mensen die een minder precieze uitvoering kopen, zij hebben op papier misschien wel K30 of minder, maar het huis dat ik heb gezien zal daar in praktijk heel erg ver afzitten...

indien de verslaggever niet kan vaststellen wat de situatie precies is (vb dikte isolatie) of de eigenaar kan het niet aantonen (aan de hand van facturen vb), dan word er van de minst gunstige situatie vanuit gegaan.

 

slechte uitvoering lijkt meer regel dan uitzondering.

vermoedelijk is er nog veel te veel vertrouwen in de vakman hier (excuses aan degenen die het wel goed doen).

Sommige vakmannen kijken vooral naar hoe snel iets kan uitgevoerd worden, precisiewerk past hier niet altijd in.

bekijk liever de technische informatie die gegeven wordt door leverancier over hoe iets uitgevoerd moet worden. Web-sites zoals isover en rockwool hebben heel wat informatie.

Maarten

Toch even het onderscheid maken:

EPB (Energieprestatie en binnenklimaat) wordt toegepast op nieuwbouw. Een EPB verslag wordt opgemaakt door een EPB-verslaggever. Het resultaat van een EPB verslag is een E-peil en een K-waarde. 
EPC (EnergiePrestatieCertificaat) wordt opgemaakt voor bestaande woningen en wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A. Het resultaat van een EPC is een EPC score, uitgedrukt in kWh/m2/jaar.
Uit een EPB-verslag kan via de software wel onmiddellijk een EPC score berekend worden. 

Een EPB verslaggever heeft de taak om enerzijds, op basis van de plannen van de architect, theoretisch een E-peil en K-waarde te berekenen. 
Anderzijds heeft hij ook de taak om te controleren of de EPB-gerelateerde zaken wel uitgevoerd worden volgens plan. Wanneer hij ziet dat bijv . isolatie onbehoorlijk geplaatst wordt, zou hij aan de alarmbel kunnen trekken. In de praktijk echter, gaat de EPB-verslaggever pas langs wanneer alles af is en er bijna niets meer te zien is van de slechte uitvoering. Een slecht uitgevoerde woning zal dus dezelfde EPB waarden hebben als een op plan identieke goed uitgevoerde woning. De architect zou hier uiteraard ook z'n verantwoordelijkheid moeten nemen.