hoe we allemaal worden "genaaid"

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

naar aanleiding van het VW-schandaal en volgende een artikel van Ferry Heijbrock, journalist van Cobouw.

Laat ik nou toch gedacht hebben dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen al dan niet door genetische manipulatie in de genen van ondernemingen was geslopen. People, Planet, Profit vooruit is zo langzamerhand toch de slogan. Hoe teleurstellend waren dan weer de afgelopen weken. Vele illusies armer, dat wel.

Na de nepsoftware van Volkswagen, heeft de Voedsel- en Warenautoriteit deze week ook weer eens menigeen de schellen van de ogen doen vallen. De autoriteit heeft eens gekeken naar de waarde van energielabels. Neen, niet in de bouw, daarvan wisten we al veel langer dat die geen enkele relatie hebben met de werkelijkheid. Daar heb je geen sjoemelsoftware voor nodig. Maar de labels van huishoudelijke apparaten blijken net zo nep te zijn als een Volkswagen diesel. Zo’n 75 tot 90 procent van de labels is fake. De apparaten zijn lang niet zo zuinig als beloofd wordt.

Het trieste is dat zo langzamerhand het hele leven aan elkaar hangt van certificaten, keuren en andere zogenaamde kwaliteitskenmerken op basis waarvan bedrijven en consumenten een bewuste keuze kunnen maken. Dat blijkt dus allemaal net zo nep als de haarkleur van Geert Wilders. We hebben een wereld van schijnzekerheden gecreëerd.

Het vreemde is dat op een aantal gebieden we het allang wisten. Behalve het energielabel voor woningen geldt dat ook voor allerlei certificaten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen waarvan is vastgesteld dat er op dat gebied zo’n 75 zijn voor de bouw- en installatiesector. Het zijn over het algemeen theoretische rekenmodellen die ver afstaan van de werkelijkheid. De ene helft van de bevolking probeert de andere helft deze schijnzekerheden aan te praten. Voorwaar een excellent werkgelegenheidsproject voor hoger opgeleiden dus.

Laten we het eens anders gaan doen en ons gezond verstand weer eens gebruiken. Laten we nu afspreken dat we alle keuren, certificaten en wat dies meer zij, ritueel gaan verbranden op het Binnenhof. En laten we vervolgens alle inspanningen die we nu steken in het behalen van waardeloze nep-papiertjes eens steken in het daadwerkelijk schoner en mooier maken van onze producten. Daar schiet de wereld aanzienlijk meer mee op dan met alle certificaten waarmee menig directiekamer inmiddels behangen is.

Het wachten is nu op de eerste bouwer die bereid en in staat is zijn klanten te beloven dat die een energierekening van nul euro krijgen. Die dan ook de consequentie daaruit durft te trekken en geen aansluitingen voor gas en elektra meer inbouwt. Anders betaalt de klant zich nog scheel aan vastrecht. En het allerbelangrijkste, al zijn beloftes op dit punt nog waarmaakt ook. Daar heeft de klant meer aan dan aan al die fraai ingelijste papiertjes. Wie durft die uitdaging aan. De eerste krijgt van mij persoonlijk een certificaat.

 

ik ben benieuwd of de verschillende overheden nu echt aktief zullen durven optreden tegen de belangen van de industrie in.  een echte uitdaging voor onze politici.  al maak ik me alvast niet veel illusies.

 

Reacties

mooi Hans, maar ook wat hier al jaren geschreven is, een laag E-peil is geen garantie voor een laag energieverbruik ;-)

maar er zijn hier wel voldoende mensen die het wel goed gedaan hebben en dat merken aan een HEEL lage energiefactuur ;-)

 

iedereen met een beetje verstand wist natuurlijk dat die "propere" diesels niet echt proper waren, maar LPG, ... werd jarenlang extra belast :-(

 

Ik wou 18,5 jaar geleden een Fiat Multipla kopen op CNG.

Er waren toen geen tankmogelijkheden in België. Vandaag krijg je eindelijk een voordeel van vadertje staat.

 

18,5 jaar ...

Op die tijd is het aandeel dieselwagens gestegen van 40% naar 80%

Genaaid is een proper woord in deze context.

Alle huishoudens in BE worden in ieder geval flink genaaid met een flinke verhoging van de energierekening om de GSC-ellende weg te werken.

Terwijl 90 % van de GSC uitbetaald worden aan de industrie en NVs die gigantische installaties gelegd hebben. De minderheid ligt op de huishoudens hun dak, maar wij mogen wel betalen.

Een briljante vorm van belasting: de perceptie is dat de profiteurs betalen. Veel beter dan een tax-shift naar de rijke 1%, want die hebben te veel (rechtstreekse) invloed op de politiek,

Misschien tijd om 35 mandaten en zitten in beheerraden te verbieden.

?

Daarom ga ik naar www.topten.be om mijn huishoud toestellen te kiezen.  Via die website ben ik zeker dat mijn toestel energiezuinig is.

Ook met die vele contracten van groene stroom wordt er vlgns mij gesjoemeld.  slechts enkele zoals ecopower komen er goed uit vlgns greenpeace.

En inderdaad vele bouwers laten zich vangen, door steeds een technologiekerstboom te voorzien ipv te investeren in extra isolatie.  Ook vandaag met iemand in discussie gegaan, maar ik krijg hem niet omgepraat!

Klopt dat van die 90%?
ik las vandaag dat het 50-50 is :
http://m.standaard.be/cnt/dmf20151018_01926202

Ik hoop dat link opent....

Walter

griet en stefan,

waarom denken jullie hiermee zeker te zijn ?  BBLV heeft noch de centen, noch de mogelijkheden - neem ik aan - zelf testen te doen, ik neem aan dat zij zich, net als iedereen, moeten baseren op de gegevens die zij van de fabrikanten ontvangen.  en we weten ondertussen wel dat die niet erg betrouwbaar zijn.  net daar zit het hele probleemn al die labels zijn onbetrouwbaar, omdat er nauwelijks controle op bestaat,  de belangrijkste drijfveer voor de bedrijven is winst, al de rest is lulkoek vrees ik.  hoe mooi de labels als b.v. MVO (mileiuverantwoord ondernemen) en andere ook klinken.

Lap, weer een ilusie armer!  Ik ga het toch eens vragen volgende woensdag op een infosessie van oa bblv.

zeker doen, hopelijk heb ik het mis !  en laat ons even weten wat zij geantwoord hebben.