hoe zinvol is het om giet-ijzeren radiatoren te "upgraden"

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ons (relatief oud) huis heeft op veel plaatsen nog oude, stalen radiatoren. We merken dat, met het koude weer, sommige kamers (zoals bureau) amper 18 graden halen, hoewel de verwarming echt wel héét is. Ik heb al overal dubbel glas laten plaatsen, en de rolluik-kasten zijn dichtgemaakt met isolatie. Toch lukt het blijkbaar in sommige kamers niet, en ik denk dat dat aan de radiatoren zelf kan liggen. Kan dat ?

hoe zinvol is het om die allemaal te laten vervangen door moderne radiatoren ? Zijn die dingen echt véél efficienter, of gaat het om amper 10% of zo ?

Een groot verlies is vermoedelijk ook via het plafond : de zolder erboven is nog niet (of amper) geïsoleerd, en dat zal de eerstkomende 2 jaar nog niet lukken wegens zolder volgestouwd met verhuis-spullen, plus ook op-dit-moment-niet-betaalbare-plannen om op die zolder nog kamers bij te maken

de vraag is dus : is het een beetje weggegooid geld om radiatoren te vernieuwen, of niet ?

Reacties

Beste Jeroen

 

ik heb altijd al horen zeggen dat gietijzeren radiatoren nog altijd de betere zijn van hun gewone plaatstalen radiators.

ze warmen welliswaar wat trager op,maar houden ook langer warm,zit er geen lucht in het systeem?ik heb dat ook al eens gehad,en na ontluchten werkten ze weer als vanouds.het zou ook kunnen dat ze een klein beetje te klein zijn berekend voor de te verwarmen ruimte,nu is 18gr voor een slaapkamer toch voldoende dacht ik,voor een bureel is het wel wat krap.hoe warm staat de brander afgesteld?zeker zo snel mogelijk isoleren is de boodschap,spaarje zo alenkele euro's mee.de nieuwe radiators zijn wel beter maar het gaat inderdaad maar om enkele % waarvan je geen mirakels kan verwachten in jouw geval,steek liever je geld in isolatie zolang je oude radiators niet lekken laat ze gangen.

 

mvg marc

Dag Jeroen,

dat lijkt inderdaad eerder op een isolatieprobleem. Er gaat gewoonweg te veel warmte verloren in verhouding met het vermogen dat de radiator kan leveren. Als je van plan bent achteraf toch te isoleren, dan zullen de huidige radiatoren binnenkort waarschijnlijk overgedimensioneerd zijn.

Misschien ga je in de toekomst isolatieplaten of dekens gebruiken voor je huis? Dan kun je die nu al eventueel goed "plaatsen" boven de kamers. Leg ze boven de bureau dan wel in twee lagen boven elkaar, met de tweede laag geschrankt vlak op het "kruispunt" van de onderste laag. Misschien helpt het niet veel, maar voldoende. Dit is dan geen verloren investering, en op korte termijn mogelijks zelfs goedkoper dan nieuwe radiatoren.

Als je toch van plan bent nieuwe radiatoren te plaatsen, kijk dan ook eerst of de cv al niet aan zijn plafond zit. Dan heeft het weinig zin te investeren in nieuwe radiatoren. Als dit het geval is: beter isoleren ipv een grotere cv te kopen.

mvg,
Jurgen

allemaal bedankt voor de info ! 

Jeroen,

 

Gaat je verwarming uit in de nacht of pas je nachtverlaging toe?

 

Dirk Bauwens

jeroen

 

zal wel een isolatieprobleem zijn

 

als je in de radiator 2 KW/U warmte aanvoerd zal er met de nieuwe radiatoren zeker geen 3 KW/U uitkomen

 

als je nu al 18 graden hebt zou ik zo snel mogelijk het plafond ( zoldering ) isoleren en desnoods de zolder in delen isoleren als het echt niet anders kan door desnoods alles te verplaatsen, en dat is zeker een beter idee dan te investeren in nieuwe en grotere radiatoren want na de extra isolatie zal wel blijken dat ze groot genoeg zijn 

 

dus als ik het was  toch eerst isoleren en pas dan analyseren

 

Ulrik