Hoe zonnepanelen installeren en toch je luchtdichtheid verzekeren bij een blowertest

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag mede Ecobouwers

De bouw van ons passiefhuis komt dichter en dichter bij. We zijn momenteel samen met onze architecten de laatste hand aan het leggen aan ons lastenboek en dan wordt ons project eindelijk concreter.

Tijdens het doorlopen van het lastenboek, kwamen we op de installatie van de zonnepanelen en de zonneboiler op ons dak. Hierbij merkte we dat in ons lastenboek er geen vermelding was gemaakt van de wachtleiding die door het dak moet komen om de installatie van zonnepanelen en een zonneboiler mogelijk te maken.

Bij het gesprek dat daarop volgde met onze architect kwamen een toch een aantal pertinente vragen naar boven:

- Een wachtleiding door het dak, betekent per definitie een gat in onze luchtdichtheid en een risico voor het slagen van onze blowertest die een vereiste is voor het Passiefhuis cerificaat. Hoe hebben jullie dit aangepakt?

- Wie laten we het creeren van deze delicate wachtleiding uitvoeren? (de Sanitair-man, de electicien, de skeletbouwer, de installateur van de zonnepanelen of zonneboiler, ...)

Alvast bedankt voor jullie reactie

Groeten
Davy

Reacties

Wie doet er de andere luchtdichtingswerken? Wie plaatst de dampschermen van het dak?

 

Als de wachtbuizen er al zitten kan degene die de luchtdichting/dampscherm plaatst aan het dak de doorvoeren toch mee uitwerken? De openingen van de wachtbuizen zelf kunnen simpel afgeplakt worden met de gebruikelijke tape of kit.

 

Of je doet het anders, laat in uw offerte duidelijk opnemen bij de installateurs dat de luchtdichting moeten verzorgen. Maar als die mannen er geen kaas van gegeten hebben loop je het risico dat het niet goed gedaan is.

er zijn ook special 'luftdichtungsmanchetten' te koop.... bv. bij Helia te vinden als product van hun zusterbedrijf Kaiser

zie http://www.kaiser-elektro.de/html/1_EIK_Katalog.htm, in die catalogus pag. 67 en 68

dan kan je wanneer de buizen door de luchtdichtingslaag gehaald worden opnieuw afsluiten met een zeer deftig ontworpen product ipv meerdere lagen tape er rond te plakken ....

of gelijkaardige van Pro clima op blz 18 : http://download.proclima.com/be/nl/intelloSystem.pdf

 

 

 Hallo,

Wij hebben dit weekend onze blowerdoortest laten uitvoeren, resultaat was 0,27 h-1, dus ver beneden de maximale waarde van 0,6 zoals vereist voor een passiefhuis. En wij hebben ook een zonneboiler met twee collectoren, daarvan komt de geisoleerde darm gewoon binnen dwars door de intello damprem (geen wachtbuis geplaatst). Afplakken met de gebruikelijke tape tussen damprem en darm en het is potdicht. Ik had er eerst ook wat schrik van, maar uiteindelijk is dit gewoon één doorgang van de vele. Omdat het goed moet gebeuren, doe je dit trouwens best zelf.

Succes nog met jullie project!

Groeten,

Filip