Houtkachel -

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op gevaar af om verwezen te worden naar eerdere postings toch even de volgende vraag.

Omdat wij geen al te beste ervaring hebben met een pelletkachel en wij een ander huis gekocht hebben (de huidige pelletkachel blijft achter in de oude woonst ) willen wij 2 hout / kolenkachels aankopen.

In het nieuwe huis zijn twee ferme schouwen , één in de keuken en één in de living.

Graag hadden wij in de keuken een degelijk "kookfornuis " gezet en in de living een kachel , beiden met hoog rendement en mogelijk om hout en kolen te stoken , al blijft de mogelijkheid om bruinkool te stoken in gewone houtkachels (las ik hier op forum ) een optie.

Ik ging er altijd vanuit dat een gietijzeren kachel het beste was (een tegel of speksteen komt voor ons niet in aanmerking vanwege de prijs enz.)maar nu beweert een Nederlandse kachelhandelaar juist het tegenovergestelde.

Hij komt met plaatstalen kachels aanzetten waarop ook flink wat stenen tegen de buitenkant bevestigd zijn zodat bvb de grote kachel voor de living toch al 300 kg zou wegen.

De vuurhaard is dus ook gemaakt van vuurvaste steen.

Hij beweert dat plaatstaal een veel betere warmteafgifte heeft enz.daar waar ik altijd leerde dat gietijzer veel beter is.

Omdat we niet zo halsoverkop te werk willen gaan als bij de pelletkachel waar zowel het merk als de leverancier voor een serieuze kater zorgden hadden we graag zoveel mogelijk info gekregen van "ervarings-deskundigen

Dank bij voorbaat.

Rik

p.s.Graag ook tips ivm merk of leverancier via postbus.