Houtskelet onder maaiveld
Ben nieuw op dit forum, dus ken de spelregels niet erg goed :S
Niettegenstaande heb ik een dringende vraag.
Wij bouwen momenteel een houtskelet bij en zijn nu in de fase waarbij de fundering gegoten is (volle beton) en we wachten op de komst van onze houtskelet.
Zoals veel bouwers is onze kennis van bouwen erg miniem en zijn we volledig afhankelijk van onze architect en aannemers. En daar loopt het mis....
We merken vandaag dat geen van de partijen voorzien heeft om ons skelet op ytongblokken te zetten. Concreet wil dit zeggen dat de houtskelet rechtstreeks op de fundering komt, die trouwens later onder het maaiveld zal zitten. Dat we dat niet eerder merkten komt omdat wij geen jota begrijpen van al die plannen, die trouwens steeds veranderen :(
Wij vragen ons nu af of dit wel kan? Moet zo'n skelet niet minstens een aantal centimeter boven het maaiveld komen?
Toen we de aannemer hierop wezen zei hij dat we dat wel kunnen oplossen met wat EPDM, maar waarom moeten wij daar zelf opkomen? Uiteraard heeft hij hiervoor geen prijsopgave gedaan in zijn offerte. Als dat het enige was, dan konden we dit nog begrijpen, maar het hele bouwproces bestaat uit zo'n fratsen.
We horen dan ook graag jullie mening over deze zaak. Uiteraard bel ik morgen meteen de architect, maar mss hebben jullie goede tips om het overleg wat te sturen.
Reacties
Bij mij staat mijn HSB ook rechtsreeks op de beton, ook deel dat flirt met het maaiveld of onder het maaiveld. Ik had er ook eerst wat schrik van maar vermits ik alles zelf deed heb ik het goed kunnen opvolgen en weet nu zeker dat ik op beide oren kan slapen.
Maar zoals je aannemer zegt oplossen met "wat" EPDM...
Ik heb het ook met EPDM gedaan maar het is vrij delicaat werk die de nodige aandacht vraagt, het moet immers dicht zijn. Volgende zaken heb ik ondernomen:
- stelregel is A4 gedrenkt (A3 was voldoende volgens de fabrikant omdat het niet rechtstreeks in contact staat met grond/water).
-onder stelregel zit EPDM tegen opstijgend vocht.
-tussen stelregel en wand zit opnieuw EPDM mocht de stelregel toch nat worden wegens één of andere reden kan het niet optrekken naar de wand.
-langs de buitenkant van mijn wand is een rond de woning een band van 30cm EPDM omhooggezet als waterkering en verlijmt op de betonplaat. (dit doet men ook zo als men met Ytong werkt, inpakken met roofing of EPDM dus dat blijft hetzelfde).
Dit gaat maar ik ben er wel een week aan bezig geweest ( wel op mijn alléén).
Architect en aannemer zouden beter moeten weten. De één heeft vaak weinig met techniek en de ander maakt daar handig gebruik van om kosten te besparen (ten koste van kwaliteit).
Met EPDM heb je in principe wel een waterdichte laag, de vraag is of het ook waterdicht uitgevoerd wordt, zeker als de aannemer zich bij voorbaat al niet verantwoordelijk voelt voor een correcte bouwuitvoering (hout altijd boven maaiveld).
Bedankt voor je reactie, ik neem de info mee in mijn gesprek met de architect! We hadden ook al wel gedacht dat het zoiets moest worden, maar probeer dat maar te realiseren op 1 weekend. Kennis=0, ervaring=0!
Het is duidelijk dat de architect de prijs van de bouw systematisch lager gehouden heeft om binnen ons budget te blijven, maar nu we in de uitvoering zitten, kunnen ze er niet meer omheen. Nochtans kosten die ruim op voorhand ingeschat konden worden, zoals bv dit verhaal met Ytong en EPDM. Als ik jullie meegeef dat onze dakbedekking met maar liefts met 11000€ gestegen is (lees: bovenop de prijs van het dak zoals al vastgelegd), dan kan je wel raden hoe we ons voelen. Ook de aannemer heeft kosten 'vergeten' te melden in zijn offerte en de architect heeft ook dat niet gezien. Waarvoor heb je die architect eigenlijk nodig?
Bouwen, we doen het geen 2 keer.....
de oplossing met EPDM kan potentieel problematisch zijn door condens-vochtopbouw in de constructie...toch zeker als je niet met vochtbufferende isolatiematerialen zou werken...
je kunt proberen je te redden met een diepe sleuf in beton rondom je bodemplaat, op de bodem te voorzien van drainagekiezel + drainagebuis, en afdekroosters ter hoogte van het maaiveld.
zo blijft (hopelijk) je skelet langs buiten droog.
dit mag zeker zeker geen standaardoplossing zijn, maar kan in noodgeval toegepast worden.
je architect en aannemer zijn misschien uitgegaan van Duitse details, daar wordt het skelet doorgaans rechtsreeks op de betonplaat gezet.
maar die betonplaat ligt daar doorgaans ook BOVEN het maaiveld...
vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck
@ Winnywolf:
Is er ondertussen al een oplossing uit de bus gekomen? Wat zegt de architect en de aannemer?
De oplossing van Bart met drainage ter hoogte van de vloerplaat lijkt mij allesinds een goed back-up plan.
De EPDM langs de buitenkant zou kunnen zorgen voor condens maar dit is slechts een strook van x aantal cm (afhankelijk hoe diep je onder het maaiveld zit). Als de rest van uw muur dampopen is en je vochtbufferende isolatie hebt zou dit volgens mij geen probleem mogen zijn denk ik.
Wel, ik heb de architect aangesproken over de situatie en zij zag er nog steeds geen probleem in. Volgens haar kan er gerust wat onder het maaiveld gebouwd worden. De onderdakfolie die tegen onze gevel komt, zou het spatwater wel tegenhouden. Ik heb daarop gemeld dat het hier niet gaat over spatwater, maar eerder 'als met uw voeten in een bad gaan staan'. Doch geen probleem.... Heb haar dan deze foto opgestuurd (situatie na een paar regenbuien)
Aannamer aangeproken, die zei dat hij nog nooit zonder Ytong gebouwd heeft, maar het wel al eens gezien heeft bij concurrenten. Dus ook hier nogmaals gemeld dat de waterstand hier soms echt verontrustend hoog komt en toen begon het twijfelen. Uiteraard wil hij ook niet aansprakelijk gesteld worden mocht later blijken dat het idd een probleem was.
Resultaat: aannemer laat nog gauw een rij Ytong plaatsen, waarop wij een strook EPDM leggen en waar dan later de stelregel opkomt. Als alles er staat kleven wij de EPDM langs beide kanten dan naar boven. Langs buiten onder de onderdakfolie en langs binnen tot daar waar nodig is.
We hebben wel het gevoel dat er later bij de aanleg van de tuin idd een drainage nodig zal zijn, beter investeren in drainage, dan rotte voeten :-)
Ik hou jullie op de hoogte mocht er nog informatie zijn waar iemand later nog mee geholpen kan zijn!
Als uw HSB op ytong komt te staan tot boven het maaiveeld is het OK.
EPDM of DPC onder de stelregel tegen opstijgend vocht en een flap tot op de beton als waterkering. Hier staan duidelijke voorbeelden: http://www.bouwdetails.be/2Ddetails.html
Drainage zou ik steken, is de kost niet en kan je eventueel nog zelf doen.
correctie: in de details staat wel duidelijk vermeld dat de minimumafstand boven het maaiveld 15 cm is, maar enkel en alleen als er een drainage-goot aanwezig is.
de standaard minimumafstand boven het maaiveld is ca. 30 cm.
we hebben toen beslist in de werkgroep het op deze manier te presenteren omdat zelfs met ytong je bij laag-energiegebouwen nog moeite kunt hebben om die 30 cm te garanderen ...
vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck
Ik heb iets over vloeibaar rubber gelezen. Zou dit geschikt kunnen zijn om bovenstaand probleem op te lossen?
Zou het misschien geschikt kunnen zijn om sowieso zonder cellenbeton rand te werken wanneer het houtskelet bv 150 mm onder het maaiveld zou komen?