houtwol- of houtvezelplaten geschikt als vloerisolatie?
Bij onze verbouwing zijn we op zoek naar een ecologisch verantwoorde en duurzame vloerisolatie, die combineerbaar is met vloerverwarming. Specifiek voor het gelijkvloers, nu nog deels op volle grond, deels boven kelder. Via de Gentse Milieuadvieswinkel wordt ons o.a. houtwolplaten aanbevolen. Heeft iemand daar ervaring mee? Welke merken/types zijn geschikt? In welke prijsklasse zit dit? Is dat niet lastig om boven leidingen te leggen? Welke minimale dikte leggen? Of zijn er betere alternatieven? Bij onze vorige verbouwing hebben we 'thermogran'-chappe gebruikt (recyclageproduct van vermalen brikverpakkingen etc.) maar heb me achteraf bedenking gemaakt dat dat wel een hoop vuile rommel is voor wie het ooit zal moeten uitbreken...; vind ik daarom niet echt duurzaam.
Reacties
Pavatex en steico zijn 2 merken die houtvezelisolatieplaten verkopen.
Is wel niet goedkoop en isoleerd een klein beetje minder dan bijvoorbeeld rotswol.
Weet wel niet of je het kan combineren met vloerverwarming, dan denk ik dat je eerst houtvezelisolatieplaat moet leggen dan een speciale onderplaat en daarop de vloerverwarming met chappe?
Leidingen zou je kunnen uitsnijden uit de platen.
Ikzelf heb het gebruikt tegen mijn wanden en heb daar de leidingen ook uitgesneden met een stevig breekmes
picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenberg#5280068737837926050
Ik heb wel geen ervaring met toepassing in de vloer
Kan zijn dat je nog een folie moet leggen? Denk dat het ook afhangt van de opbouw van de betonlaag. (fundering)
leuke blog maar blijf een beetje op m'n honger zitten ivm m'n vraag...
Er staat in uw vraag dat er deels op vollegrond en deels op de kelder...
Blijft dat volle grond? Of zal er eerst beton komen? Wat houtvezelplaten op volle grond zie ik niet goed komen.
Ik weet dat Pavatex nu "pavaboard" heeft om maar een merk te noemen. Deze is drukvast genoeg om onder de vloer te steken.
Of het lastig is om uw leidingen in weg te werken? Dat is ook met de andere vloerisolatieplaten hetzelfde geval, meestal wordt er dan een egalisatiechape gegoten om alles min of meer effen te krijgen voor je de platen legt.
skippy
een harde houtvezelplaat is een van de meest ecologisch oplossingen denk ik. maar het is inderdaad een duurdere oplossing. voor vloerverwarming zou ik over de platen een folie leggen en daarop klemprofielen kleven waarin je dan de buizen klemt, en daar een chape en vloerbekleding over. direct op de volle grond kan natuurlijk niet, je zal daar eerst een betonplaat of iets dergelijks moeten onder leggen.
zit je direct op de vollegrond en wil je geen beton storten, kan je cellenglas (foamglass) gebruiken, dat is vochtbestendig, maar ook niet echt goedkoop.
hans d
bert,
op wat nu nog volle grond is wordt eerst een betonplaat gegoten; wou enkel duidelijk maken dat daar een grotere vloerdikte (isolatie) mogelijk is; boven de kelder zal dat beperkter zijn.
merci voor de pavaboard-tip; ga dat es bekijken.
een harde houtvezelplaat, bedoel je daar bv 'pavaboard' mee? of andere?
iemand ervaring met kurkplaten? of met resolschuim?
eigenlijk een halfharde plaat zoals steicotherm, de platen van pavatex en gutex ken ik niet zo goed, maar zij hebben een gelijkaardig alternatief.
kurk kan ook, maar is nog een stuk duurder, werkt minder makkelijk, is beperkt beschikbaar (kurk groeit véél trager dan hout) en ook nog duurder denk ik.
resolschuim is niet echt een bio-ecologische oplossing, maar scoort van de kunststoffen ecologisch waarschijnlijk het minst slecht, en je hebt met dezelfde dikte een beter resultaat.
hans d
OK, thanx! Houtwol/vezelplaten of resolschuim lijken voor mij nu de valabele 'kandidaten'.
Weet iemand of resolschuim zonder probleem combineerbaar is met vloerverwarming?
natuurlijk, telkens dezelfde opbouw!
Bij mij ligt op de betonplaat 100mm resol, daarbovenop de vloerverwarming, dan +-70mm chape, en als afwerklaag 18mm OSB plaat.
Woon nu drie jaren in de woning en ben 100% tevreden van deze vloeropbouw.
Of gemalen kurk zo geschikt is om in vloeren te verwerken weet ik niet, maar op -niet belopen- zolders in ieder geval wel :
http://www.devlaspit.be/inhoud.asp?page=kurk&language=NL
Maar de mensen van de vlaspit zullen zeker goed advies kunnen geven