Iemand ervaring met douchewarmterecuperatie ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Reacties

Ik heb er geen ervaring me maar voor thuisgebruik heb wel zeer sterke bedenkingen.

1: blijkbaar dient men dit toestel steeds vertikaal te plaatsen, dit belet de mogelijkheid om dit toestel te gebruiken waar het hoogteverschil tussen bad/douche afloop en rioolaansluiting beperkt is.

2: tegen de tijd dat er effectief terug gewonnen warmte wordt benut, is je douche al achter de rug.  De eerste douchebeurt warmt de buis op , de volgende douchebeurten kunnen wel genieten van het voorverwarmde effect. Ook de afstanden tussen douceafloop en boiler zullen een grote rol spelen. Extra isoleren van deze warmtewisselaar zal zeker nodig zijn.

Voor douche installaties in zwembaden, sport- en wellnesscentra is het waarschijnlijk wel een interessant hulpmiddel om de kosten op lange termijn te drukken. En het milieu te sparen natuurlijk.

 

Ik heb ook geen ervaring met douchewarmte-recuperatie, maar je kan misschien ook eens een kijkje nemen op volgende website (uiteraard ook een nederlandse).

www.hei-tech.nl

Ik denk er zelf ook aan om zoiets in m'n nieuwe woning te installeren.