Inbouw ramen massief passief
Ik ben samen met mijn architect de verschillende bouwdetails aan het uitwerken. De belangrijkste hierin is hoe we de ramen en deur gaan inbouwen in de muur. Volgens php is de ideale situatie (koudebrugvrij) wanneer men de raamkader inbouwt zodat er deels isolatie naast en deels voor de raamkader zit. Hierbij vermoed ik echter dat er nog een afwerking moet voorzien worden om de isolatie en luchtspouw weg te steken?
Een veel eenvoudigere oplossing is de ramen tot tegen de buitengevel te laten komen en daar met een zwelband af te kitten. Hierbij is echter de koudebrugwerking onbekend.
Verder dachten we aan een houten omkasting van de ramen omdat dit de beste resultaten geeft qua luchtdichting. Onderaan zouden we met ijzeren beugels met koudebrugonderbreking de grotere ramen ondersteunen.
Dat de oplossing van php de beste is lijkt me wel duidelijk, maar wat ik hier wou vragen is hoe het meestals in de praktijk wordt uitgevoerd?
Reacties
Er is bij die methode inderdaad een aluminium profiel nodig om de dagkanten af te werken.
Verder geeft deze methode zeer brede vensterbanken langs de buitenzijde, als je die in Arduin uitvoerd, dan kost dat nogal wat.
Onze architect had ook het gedeeltelijk overbouwen van de ramen met isolatie voorgesteld. Dit geeft een beter resultaat in de berekeningen. Maar omdat wij houten ramen hebben met aluminium aan de buitenzijde, is dat eigenlijk gewoon dikke zever, het aluminium onderbreekt de isolatie.
Wij hebben de ramen gewoon tot tegen de binenzijde van de facade geduwd ( wel genoeg ruimte laten om af te kitten!)
Het aluminium profiel zit dus in het vlak van de spouw. Het houten raam, met daarbinnenin nog een PUR kern, zit in het vlak van de muurisolatie. Minder gunstig in de berekeningen, maar nog zo logisch. Spaart ook de kost van de aluminium bekleding van de dagkanten van de vensteropeningen en halve kost voor de Arduin vensterbanken buitenaan.
Mijn keuze is ook gevallen op hout/alu met isolatie in de alu profielen. Ik zit dus qua gedachtengang wel op dezelfde golflengte als u. Heb je dan een koudebrugbereking laten uitvoeren voor dat detail? En enig idee hoe de grotere ramen onderaan ondersteunt zijn?
Hoe verder de ramen naar de buitenkant in de isolatie staan hoe langer de afstand voor de koude door de isolatielaag naar de verwarmde zone.Of zie ik het verkeerd? Grtn Jos
Het Alu profiel langs buiten bevat bij ons geen isolatie, dat is alleen maar voor het onderhoudsgemak, geeft geen isolerende functie. Het isolatieschuim laagje zit tussen het hout gesandwicht.
De ramen zijn in het PHP model ingegeven als niet overbouwd (zoals het ook is), er is geen koudebrugberekening op uitgevoerd.
De ramen zitten allemaal langs 4 kanten tussen een multiplex, ter breedte van de binnendagkanten.
Maar bij de ramen tot op de grond, en bij de deuren, zit deze multiplex slechts langs 3 kanten, en onderaan zit een balkje.
Als ik me niet vergis (het is inmiddels toch ook alweer een tijd geleden, zitten de ramen en deuren doorheen de multiplex kanten, met een soort lange nagels in het binnenspouwblad genageld, en "zweven" die dus in de opening. Natuurlijk volledig in het rond opgespoten met PUR.
Je moet er trouwens voor zorgen dat er genoeg ruimte is rond de ramen, om degelijk en over de volledige breedte ( isolatie + binnenspouwblad) te kunnen opspuiten. Ik heb op enkele plaatsen m'n binnenspouwblad rond de ramen extra weggekapt voordat ze rondom gePURd zijn.
Op http://passiefhuissintpauwels.wordpress.com/2010/09/04/week-33-luchtdichting-rond-ramen-en-deuren/ ziet U de onderkant van m'n raam tot op de grond. Maar hier is de luchtdichtingsfolie al aangewerkt aan het balkje. Je ziet ook de multiplex van één van de binnendagkanten.
Ik zal erbij zeggen dat ik niet gelukkig ben met de vloerisolatie ter hoogte van de ramen tot op de grond en van de deuren.
Daar zit ter plaatse alleen maar 4 cm Marmox, en in de winter voel je op je kousevoeten, het temperatuurverschil van de vloer met de vloer waar wel 20 cm gespoten PUR onder zit. (lees ook eens op de pagina 'lessons-learned' van de hogervermelde blog, daar heb ik wat tips samengezet).