Inbouwkackel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

Ik zit met het volgende probleem en vragen.

De keramische schouwpotten van 20 x 20 x H=50, deze potten vertrekken van op het gelijkvloerse (2,55m) betonnen dek. Door de verdieping (2,50) en zo ook door de zolder (2,70) tot buiten (0,60m). De potten zijn niet vast gegoten in het betonnen dek.

De bedoeling was eerst om een voorzetkachel te plaatsen, maar deze komt dan tever in de zitplaats in de living. En de kachel komt dan ook tekort aan de deur en aan de andere kant te kort bij de TV. De voorzetkachel moet 80cm links een rechts vrij staan. Dit gaat dus niet.
Dus heb ik nu een inbouwkachel gekozen “de nieuwe van Flam MT+68/57 op vaste brandstof”
http://www.flam.be/product.php?product=269

Nu heb ik mijn schouwpot op het verdiep tussen de welfsels en de schouwpot vast gegoten, dus naderhand.
Ik heb het muurtje op het verdiep dat gemetst is rond de schouwpot aan de onderkant op verschillenden plaatsen open gemaakt. De isolatie verwijdert. Dan het ik de schouwpot op de gelijkvloer ook het muurtje verwijdert en hier afgekist. Dan heb ik beton gemaakt met veel cement en compaktuna erin gedaan voor betere hechting.
1) Dus is mijn vraag of dit even goed is indien deze schouwpot was vast gegoten tesamen met de druklaag van de welfsels tijden de ruwbouw??????

Nu alles een twee weken laten drogen en dan kan ik voorzichtig op het gelijkvloers de schouwpotten verwijderen. Maar er staat dan op deze schouwpot die vast gegoten is een redelijk gewicht. Dus 6meter schouwpotten op deze pot.
2) Heeft het zin om op de zolder de schouwpot ook nog vast te gieten tussen de welfsels zodat die ook nog wat gewicht kan ondersteunen???????

3) Graag had ik jullie mening ook geweten, of alles op een keer na het stoken de gegoten beton gaat barsten door de hitte en lost, en de schouwpotten zouden zakken of door andere redenen……?

De schouwpot steekt op het gelijkvloers een 16cm uit. Ik had gedacht deze niet af te slijpen maar zo te laten zitten (dus steekt 16cm uit onder de welfsels).

Het toestel komt op yton blokken te staan op een 45cm van de vloerpas. En het toestel is 57cm hoog. Dus zit ik op 1,02m.
De hoogte van de van de ruimte is 2,55m min 16 cm van de schouwpot die uitsteekt= 2,39m min 1,02m = 1,37meter.
4) Is dit voldoende 1,37meter om alles weg te kunnen werken???
Reductie van diameter 30cm naar 20cm
Buis van 1,0 meter met diameter 20cm
Verstelbare bocht diameter 20cm
Buis met trekregelaar
En hierop een buis 0,5m die in de keramische schouwpotten van 20 x 20 wordt geplaatst en de hoeken tussen de schouwpot en de ronde buis van diameter 20cm worden met vuurvaste klei gedicht.

Ik heb gekozen om een FLAM inbouwkachel te plaatsen van het type MT+68/57.
Hier de link van het toestel: http://www.flam.be/product.php?product=269
Hier staan de afmetingen:
BUITENAFMETINGEN B X H X D: 68 cm x 57 cm x 43 cm

Als je de PDF opent staan hier de technische tekeingen. En kom ik tot het volgende resultaat
BUITENAFMETINGEN B X H X D: 68 cm x 56,3 cm x 45 cm
Het op hun DVD van de bedrijfsvoorstelling heb ik gezien dat er een tolerantie is van 0,5cm .

Nu wil ik de schouwmantel metsen in gebakken rode bakstenen de zogenaamde “boerkes”, twee lagen langs elkaar dus een muurtje van + -11cm diep. Zodat deze ook nog energie kunnen opslaan en naderhand kunnen afgeven.
5) Of hebben jullie nog een beter voorstel voor de mantel ??????.

Het toestel ga ik op yton blokken zetten, maar leg eerst een laag yton als isolatie om geen koudebrug te maken.

6) Welke metselopening moet ik laten om het toestel naderhand er in te plaatsen……
Ik laat boven de opening voor het toestel nog een opening voor de RVS inox toebehoren, buis 1m… te kunnen plaatsen. Dit zal naderhand dicht gemaakt worden met gebakken rode bakstenen.