inductiekookplaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wie heeft er een inductie kookplaat en is deze echt zoveel zuiniger dan een gewone
men zegd wel een liter warm water is rapper warm ,maar is dat met de zelfde vermogen verwarmt
want vriend zei mij ,is toch veel rapper klaar maar weet niets van het vermogen tegenover zijn vorige

Reacties

 Inductiekookplaten zijn zuiniger dan gewone. Dit omdat de inductie (magnetisch veld) uw metalen kookpot/pan opwarmt en niet de eigenlijke kookplaat zelf. Bij een gewone kookplaat wordt de plaat warm, met daarop een pot die dikwijls te klein is waardoor er energie verloren gaat langs de pot rond.

Naast het feit dat inductie zuiniger met energie omgaat dan al andere kookplaten, heb je ook nog het voordeel dat deze platen niet heet worden als er geen metalen kookpot op staat. Ze slaan zelfs na een tijd automatisch af als er geen pot meer wordt gedetecteerd. Ook kleine ijzeren voorwerpen zoals lepels, .. worden genegeerd.

Bij inductie is er dus geen vrees dat het vuur nog aanligt:

- Bij dementerende personen komt het voor dat ze de potten afnemen zonder de vuren af te leggen.

- Overbezorgde mensen met het vraagje "Heb ik het vuur niet vergeten uit te doen?", zorgden  ervoor dat ze soms de auto keerden om dat na te gaan kijken.

Heel wat jonge kindjes verbrandden handen of vingers aan platen. Derdegraads-brandwonden kunnen niet bij inductieplaten. Enkel de bodemwarmte van de kookpotten blijft wat nahangen.

- De snelheid van de opwarming van de inductie is te vergelijken met gas. Dus veel sneller dan halogeen of gewone elektrische platen. Je bespaart tijd en energie uit.

gr

Leuk is bijv ook (dit in tegenstelling tot ons vorig gasvuur) dat je een grote pot water aan de kook brengt, en er dan 500g pasta in zwiert en dat de inductiekookplaat doodleuk het water aan de kook houdt : kookt direct over, dus je moet het ding direct een paar standen lager zetten.

Moet dus wel zuiniger zijn, want op gas was het water pas terug aan het koken als de spaghetti er eigenlijk al uit moest ...

Gas was 3000W, inductie kookplaat is nu max 3600W, het moet echt wel efficienter omspringen met de warmte, want qua gebruik lijkt dat vuur MINSTENS twee keer zo krachtig.

Onze ervaring 1996. Nieuwe keuken nieuwe kookplaat, 2 keramisch en 2 inductie fl 3000,=

2009  1 inductie defect de andere konden we dan beter ook maar laten repareren kosten. € 750,=

Daarvoor hadden we een tweedehands gaskookplaat 30 jaar oud nooit wat aan gehad.

Wat is er dan uiteindelijk  goedkoper.

 

 

Ik heb reeds sinds meer dan 6 jaar een volledige inductiekookplaat in de keuken van het merk waarvan de naam met een "B" begint.

Voordelen:

- Qua veiligheid niet te kloppen. Zo heb ik 3 jaar gelden een een frietketel (antiek model) laten overkoken, en dat gaf geen enkel probleem (buiten het laten aanrukken van de werkvrouw).
- Zelfs vergeleken met gas kan men de hittegraad fijner afstellen en de reactie is ook nog sneller dan bij gas.

Nadelen:

- Er hangt een aardig prijskaartje aan.
- Deze tuigen lijken mij nogal vlug onderhevig te zijn aan mankementen, bij mij diende de hele printplaat reeds na 3 jaar te worden vervangen. En uiteindelijk is zo'n apparaat al niet veel meer dan een printplaat. Ik heb toen "maar" 190 euro hoeven te betalen omdat men ook bij de firma "B" van oordeel was dat het defect zich al te gauw na het verlopen van de garantieperiode had voorgedaan.

Wat de kosten van het koken zelf betreft: voordien had ik gedurende 25 jaar op gas gekookt, ik kan dus vergelijken.
Om een lang verhaal kort te maken, het komt precies op hetzelfde neer. Bij koken op inductie wordt inderdaad minder energie verkwist, maar koken op electriciteit is wel flink duurder. Dus, het voordeel van het minder verbruik aan energie wordt opgeheven door de hogere kost van de aangewende energie, en vice-versa.

Een zaak blijft er natuurlijk bovenuit steken: het is een bijzonder veilig systeem, en veiligheid en gezondheid, dat zijn twee zaken die onbetaalbaar zijn.

Ik las ooit dat een Belgisch sterrenrestaurant haar gasvuren verwisselde voor inductieplaten dit omwille van de snelheid van het koken, de spaarzaamheid en vooral omwille van de lagere temperaturen in de keuken. Bij zomers weer zorgden de gasvuren voor ondraaglijke werktemperaturen. De airco kon het niet aan. Het zweet van de koks liep van hun gezichten.Sedert er inductieplaten zijn , is de temperatuur met meerdere graden gedaald. De platen zijn gemakkelijker proper te houden. Het personeel werkt er nu in hygiënischere en veiligere omstandigheden.

Ik had helaas ook problemen met mijn eerste geodkopere inductiekookplaten van het merk Za.... Het gebroken printplaatje kon na 4 jaar niet worden vervangen en ik kreeg dan van Elektrolux een modernere installatie voor de helft van de winkelprijs. En voor 50 euro opleg ook een garantie van 5 jaar. Maar dat laatste is niet van doen geweest.

@ lucvt,

 

Volledig mee eens. Dat van het veel gemakkelijker te reinigen had ik zowaar over het hoofd gezien.

En sterker nog, dit soort apparaten wordt gewoon niet vuil: mits een gebruik zoals het hoort ziet het er na  7 jaar nog uit als nieuw.

@ Kriskras

veiligheid en gezondheid zijn voor mij ook prioritair. Ik las je voor en nadelen en 'k deel jouw zienswijze.

Voor de vrouw is het gemakscomfort van inductie niet te evenaren.

Een dikke steak kan je trouwens perfect laten aanschroeien tot 'à point' of 'saignant'. Dat kon ze vroeger niet met de elektrische kookplaten van weleer. De weerstanden gaven te weinig kracht en 't duurde te lang. Haar sauzen zijn ook beter. 

nu lees ik wel zuinigerer rapper warm,maar heeft men aleens vergeleken hoevel meer watt deze toestellen hebben als een gewone kookplaat

natuurlijk zal het rapper warm zijn maar de besparing veel minder dan men ons wil doen geloven vrees ik