Infrarood verwarming
Ik heb een oude 250 m² huis in het noorden van Frankrijk en ik moet renoveren de verwarming.
Het huis heeft een 10 jaar oud brandstofsysteem en ik wil iets schoner en goedkoper.
Heeft iemand hier hebben infrarood verwarming thuis? Wat is uw mening? Suggesties?
Ik was op zoek naar een infrarood systeem en ik vond dit bedrijf in Antwerpen.
www.infraroodexpert.be Heeft iemand hen weten?
Ze lijken te goedkoper dan bedrijven hier in Frankrijk.
Ik zal alle hulp op prijs stellen!
Reacties
Beste,
Zelf heb ik geen ervaring met infrarood verwarming, maar zou wel het volgende willen meegeven:
- Electriciteit kost ongeveer 3x meer dan aardgas per Kilo Joule (in Belgie, Frankrijk weet ik niet)
- Wordt je electiciteit opgewekt met hernieuwbare energie? Als het met steenkool of kernenergie is, is het zeker niet schoner dan bv aardgas.
Vriendelijke groeten,
Slecht idee, wat is uw verbruik nu.. Liter
En hoe zit het met jou isolatie? Watkan je nog isoleren
Dak 20cm
Muren 10cm
Vloer 10cm
Ramen driedubbele glas
Heb je haard waar jePelletkachel ?kan zetten
Hieronder een link van iemand die zijn ervaringen uitgebreid heeft vastgelegd. Op basis hiervan zou ik ook geneigd zijn om GEEN IR-panelen toe te passen als hoofdverwarming. De beste toepassing die ik kan bedenken is als bijverwarming in een badkamer.
LINK
ik heb zelf wel infra-rood panelen in kleine ruimte s die af en toe gebruikt worden (verhuur B en B)
voor woongebruik is de elektra te duur beter een vloerverwarming aanleggen , het buizenstelsel kan je zelf uitrollen en bevestigen en de daarbij een warmtepomp op lucht water .
het water voor de vloerverwarming hoeft op lage temperatuur verwarmt te worden en je kan de extra elektra die je nodig hebt voor de warmtepomp met het plaatsen van zonnepanlen opvangen, dan heb je de energie voor je warmtepomp gratis . (zo heb ik het gedaan in een oude boerderij)
het enige nadeel is je moet eerst investeren en daarna kun je pas profiteren
groet Wil van grinsven
Wij verwarmen ons huis met infrarood, aangenaam en stofvrij systeem.
Aangezien er enkel elektriciteit ligt in onze woning was er geen andere optie,
de panelen op het gelijkvloers zijn aangesloten op een apart circuit met kamerthermostaat,
op het eerste verdiep niet omdat daar weinig verwarmd wordt.
ik ben er best tevreden over.
We hebben dan ook zonnepanelen om de grote electriciteitsvraag te compenseren.
Verkopers claimen meestal dat IR-panelen zuinig in gebruik zijn omdat niet de lucht verwarmd wordt maar alleen personen en voorwerpen. Het klopt dat de lucht maar beperkt opgewarmd wordt met de panelen, tegelijk is de verwarming van personen erg afhankelijk van de afstand tussen paneel en bewoner. De panelen moeten dan ook goed geplaatst zijn om enige behaaglijkheid te ervaren.
Eenergiezuinig is deze verwarming echter niet, tenzij je deze alleen plaatselijk toepast wanneer een ruimte zeer beperkt gebruikt wordt zoals bij een badkamer. In plaats van de badkamer op 24°C te houden met afvoer van die 24°C luchtwarmte via de ventilatie is het zuiniger om de ruimte op 22°C te houden, gelijk met de rest van de woning, en dan bij gebruik van de badkamer het IR-paneel in te schakelen. De panelen geven vrijwel direct de warmte af zodat een bewegingsmelder voldoende is om het paneel in te schakelen, wel met nog een gewone schakelaar om het paneel geheel uit te schakelen als er geen behoefte aan is (zomer).
Dag Ingir, heb je het artikel wel gelezen? Want dan had je de fouten eruit gehaald:
1) IR panelen stralen warmte in een richting door een voorwerp op te warmen door elektriciteit erdoor te sturen. Dus het is stralingswarmte. Als je ziet hebben ze getest wat de temperatuur op de leuning en achter de leuning was (2-3 graden verschil) enkel en alleen doordat de IR de leuning de IR stralen blokkeerde. Wat mij tot de conclusie brengt dat de IR panelen fout waren geïnstalleerd. Ze moesten niet op de leuning stralen, maar naar de personen. In de zetel. Dus niet moeilijk dat ze het niet zo comfortabel vonden als vloerverwarming.
2) als we dan eens kijken naar met wat ze vergelijken: vloerverwaming. Voor zover ik weet is vloerverwarming een homogene stralingsverwarming. Die stralingswarmte is IR. Dus vloerverwarming verwarmt op dezelfde manier als IR panelen, met het verschil dat IR panelen net iets minder warmtestraling stuurt en net iets meer lucht verwarmt, en dat ze niet homogeen is. Je moet voor IR in rechtstreeks bereik van van het paneel zitten. Als je ernaast zit dan verwarmt hij je niet. Doordat vloerverwarming homogeen straling vanuit de vloer zend zal dit een aangenamer gevoel geven aangezien er veel minder obstakels de straling tegenhouden en omdat je niet zo makkelijk buiten het stralingsgebied loopt (enkel door naar een kamer te gaan zonder vloerverwarming).
dus 1 en 2 kort samengevat: vloerverwarming is vanuit gewoon logisch redeneren zowizo al comfortabeler dan IR panelen.
3) de schrijver heeft precies weinig inzicht in thermodynamica: de straling die invalt op een voorwerp wordt niet omgezet in warme lucht zoals hij beweert, nee, het warmt het voorwerp op, die het dan zowel als straling weer uitzendt als dat hij lucht opwarmt.
4) de fabrikant is precies ook niet van de slimste: als ik reclame zie voor IR panelen dan worden ze aangeraden als goedkoper alternatief op conventionele verwarming. Die conventionele verwarming bestaat uit gas, olie,... die daarmee water opwarmen en dan door radiatoren sturen, die radiatoren verwarmen de lucht (in tegenstelling tot hun naam woedt slechts 10-15% van de energie omgezet in straling). Vloerverwarming is geen conventionele techniek, het wordt nog steeds door vele fabrikanten als een 'alternatieve techniek' gezien. Dus kortom: de fabrikant is fout geweest door niet toe te geven dat IR panelen enkel besparen indien ze radiatoren vervangen.
Dit hele onderzoek is dus eigenlijk alles behalve representatief. Het ontbrak aan kennis, aan inzicht en had ook geen 'controle' (de bespaarde aardgas is een schatting). Dus kortom: IR panelen kunnen een alternatief zijn voor radiatoren, maar niet voor vloerverwarming. En dan mag men niet vergeten dat IR panelen enkel werken als je in hun bereik zit...