Installatiematerialen voor ventilatie - aandacht voor geluid
Binnenkort start ik met de installatie van mijn balansventilatie systeem. Daarbij krijg ik wel goede support van mijn installateur, maar bepaalde zaken leg ik ook graag voor aan een neutraler en breder publiek :)
1. Ophanging van het toestel
Het toestel zelf (Dantherm) met alle nodige geluidsdempes is behoorlijk stil (reeds kunnen in actie zien) en wordt ook op een plaats geïnstalleerd die niet storingsgevoelig is. Toch had ik nog graag wat extra aandacht aan demping besteed.
Zijn er mensen die zelfd nog dempers hebben toegevoegd? (Let wel, ik heb het over montagedempers, rubberen voetjes en dergelijke). Hun unit op een bepaalde manier opgehangen?
2. Ophanging van de kanalen
Ik gebruik Lindab, ronde, ijzeren kanalen op behoorlijke diameter (190 en hier en daar 110).
Hoe hangen jullie deze op (met goed resultaat).
- met de speciale ophangbeugels met EPDM rand(vb. van Lindab zelf)
- met tie wraps (soms "zipperkes" in de volksmond genoemd)
- met gewoon bandijzer (niet geplastificieerd)
- met geplastificieerd bandijzer
- andere?
3. Afdichten van overgangen
Het Lindab 'Safe ' n click' systeem gebruikt rubber afdichtingen in de connectiestukken. Is dit voldoende? Toch nog aan te raden om de randen met alu tape te voorzien,
4. Aarding
Normaal gezien dienen metalen stukken in de woning geïsoleerd te zijn. Ik veronderstel dat de kanalen via het toestel worden geaard. Zijn er die nog extra aardingspunten voorzien,
5. Isolatie
Mijn leidingen lopen grotendeels in het beschermd volume. Ik veronderstel dat isolatie dan niet echt nodig is (behalve mischien dicht bij de dakdoorvoer aan extractie zijde).
- Welke isolatie is prijs/kwaliteit goed en laat zich makkelijk plaatsen?
- Welke stukken isoleren jullie?
Alvast bedankt voor de info.
Reacties
Ik heb de buizen waar nodig opgehangen in de bijgeleverde beugels met een rubber erin.
Dat geeft totaal geen problemen. De rest hangt vast in de muurdoorgangen en is vastgespoten en dicht gemaakt met MS polymeer.
Op een paar twijfelpunten (wat moeten wringen op een verbinding) draaide ik rond de hele verbinding een extra strip alu-folie met butylmastiek rond (dezelfde die men gebruikt voor het luchtdicht maken van ramen en deuren in passiefbouw).
Richting slaapkamer staat er een extra geluiddemper. Super resultaat daar hoor je gewoon niks.
Aarding:
De buizen in de badkamer daar draaide ik een klein zelftappend vijsje door de verbinding door.
Waarom: Na uitmeten met een Ohmmeter met grote ingangsweerstand bleek dat sommige buizen niet galvanis verbonden waren.
Van mijn badkamer loopt een aparte 4mm2 aardingskabel tot in de elektr. kast.
Op die kabel sloot ik dan aarding voor de buizen van de balansventilatie aan.
(Alle andere metalen delen in mijn badkamer zijn daar ook aangesloten, koperen buizen zonneboiler, reserve gasboiler, aanvoer gasbuis, stalen bak van badkuip...).
Gebruik wel de speciale aansluitstrips voor die aardingen, die kan je in elke sanitaire handel kopen. Zijn ze te klein dan voor je balansventilatiebuizen dan kan je er twee of drie aan elkaar vijzen (of in elkaar schuiven).