invloed rolluiken op totale U-waarde raamconstructie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedenmorgen, zijn er mensen die referenties of links kunnen geven mbt de invloed van rolluiken op de totale U-waarde van de raamopening.
Op basis van wat ik hier gelezen heb weet ik dat het grote probleem bij een opbouwrolluik de rolluikkast en het doorvoerlint ligt. Verder heb ik begrepen dat hoe beter het isolerend vermogen van je glas is hoe minder de rolluik toegevoegd op de isolatiewaarde van de raam en glas. Bij een bouwteam van Dialoog hebben ze een grafiek laten zien die aantoont dat een geisoleerd rolluikprofiel de Uwaarde van 2,6 terugbrengt naar 2,1. Bij 1.1 glas wordt de waarde teruggebracht naar 1,0.
Het ''gezond'' verstand zegt echter dat als je met een rolluik de directe koude wind van je glas kan houden dit dus ook de afkoeling van dit glas beperkt.

Ik heb deze discussie al met diverse mensen gevoerd maar kan nooit met concrete cijfers die aantonen

Vandaar mijn bovenstaande vraag: zijn er mensen die referenties of links kunnen geven mbt de invloed van rolluiken op de totale U-waarde van de raamopening. Liefst objectief/niet commercieel getint

alvast bedankt en prettig nieuwjaar

Reacties

De verbeterde isolatiewaarde is zoals je al aangeeft eerder een gevolg van de betere filmcoƫfficiƫnt dan van die enkele mm extra isolatie. Concrete cijfers kan je zelf produceren in Excel met gebruik te maken van de formule voor U-waarden. Het spreekt voor zich dat beter glas hier minder voordeel uit haalt. Bedenk ook dat je met een rolluik meer energie zult verliezen door de extra koudebrug bovenaan dan je zult besparen door de iets betere isolatie.