isofloc

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Misschien is deze vraag al eens behandeld, maar ik vind het niet terug.
We overwegen in onze toekomstige houtskeletbouw te werken met papiervlokken als isolatie.
Nu heb ik al meer dan eens gehoord (o.a. tijdens een Bouwteam cursus) dat er een risico zou bestaan dat de isofloc na verloop van tijd wat zou kunnen inzakken. In Duitsland zou dit zelfs gebleken zijn bij huizen waar deze isolatie al 20 j. geleden was ingebracht, en het zou effectief ingezakt zijn.
Klopt dit of niet ? Is er in België al dergelijk onderzoek gebeurd ? Hang veel af van de manier van inblazen van de isolatie ?
Ik vind dit toch een zeer belangrijk punt, want als dit effectief gebeurt, heb je toch wel een zeer groot probleem (koudebruggen waar de isolatie is ingezakt) ?

Groeten,
Gino

Reacties

Gino

Cellulose-isolatie kan, indien niet goed aangebracht (te lage densiteit) zeker inzakken. Maar dat geldt ook voor minerale wol (spijkerflensdekens bv zakken zeer sterk in), polystyreen (kan krimpen),...

Hans

Dag Gino,

Wat Hans zegt klopt,dus is er maar 1 goede oplossing indien je met cellulose isolatie wil werken,een professionele plaatser vragen met de nodige ervaring,zodat er geen densiteits problemen optreden.

Mvg,

Guy.

overigens spreekt men op dit forum doorgaans over cellulose-isolatie, kwestie van geen merknamen te gebruiken ,
reklame wordt hier liefst vermeden .

als je de zoekfunctie gebruikt, vind je alle mogelijke info over cellulose, en de technieken en procedures die daarbij toegepast worden .

daar zijn al hele vraagstaarten aan gewijd , ben je gegarandeerd een paar uur zoet mee ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Hoe zit het eigenlijk met de brandveiligheid van cellulose? Als dat uit papier bestaat dan lijkt mij dat toch vrij goed brandbaar en wordt een beginnende brand in een mum van tijd verspreidt over gans het dak, of is dit niet zo?

geert,
gebruik de zoekfunctie eens ?
over cellulose is hier in veelvoud al zowat alles geschreven wat er te bedenken valt .
in de cellulose zitten toeslagstoffen zoals verschillende zouten en zuren, soms ook fungotannines, die het product in kwestie uitermate brandveilig maken .
we hebben al verschillende keren een test uitgevoerd met een brander : er wordt een relatief dunne koollaag gevormd die een zeer sterk vertragend effect heeft op verdere verbranding .
je mag echt wel gerust zijn : deze producten worden al vele tientallen jaren gebruikt , ontwikkeld en geperfectioneerd .
juist omdat die vraag naar brandveiligheid vaak gesteld wordt (èn die vraag naar inzakken, èn die vraag naar insecten, èn die vraag naar knaagdieren, èn die vraag naar bevochtiging ...zie de zoekfunctie...)

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Geert

Cellulose is normaal (B2) of moeilijk ontvlambaar (B1), al naargelang het merk. De meeste isolatie's doen het niet veel beter, enkel minerale wol is A0. Maar dat is de theoretische benadering. Probeer maar eens een telefoonboek aan te steken en te wachten tot ie opgebrand is. Kan je tot Sint Juttemis wachten. Om goed te branden heb je zuurstof nodig, en aangezien papiervlokken onder een behoorlijk hoge densiteit worden geblazen, brandt het in de praktijk niet, enkel een oppervlakkige verschroeiing.

Hans