Isolatie buitenmuren bestaande huis
Hoi,
Ons huis is nu 15 jaar oud. Toen we begonnen met bouwen, was de trend de Thermoblok van ploegsteert, 14 cm dik. In de spouwmuur moest zeker niets in want dan konden de muren luchten.
Vraag die ik me nu stel, met al die dure energie prijzen, was dit wel een goede beslissing, is deze isolatie wel voldoende. Indien niet, kan ik de isolatie laten verbeteren, door bv. de spouwmuur op te laten spuiten met één of ander isolerend materiaal. En waar kan ik dan terecht?
Alvast bedankt voor eventuele goede raad,
Lambert.
Reacties
Aiai
Je vraagt of deze isolatie voldoende is? Welke isolatie?
Die steen is 0.0 hoor.
Je hebt 2 mogelijkheden de spouw laten opspuiten met een vloeibaar isolatiemateriaal. Maar je hebt geen zicht op koudebruggen.
2 alternatief is de gevel afbreken, isolatie aanbregen en terug de gevel opbouwen.
2de is het beste maar ook het duurste natuurlijk.
Daarom voor al nieuwbouwers, beter nu een cm meer dan later spijt hebben!!
Inderdaad Leo, als ik het opnieuw moest doen, een extra cm'tje isolatie. Man wat maken ze je toch wijs. Maar we wisten ook niet beter.
Bedankt alvast voor je reaktie. Ik heb wel geluk met de koude bruggen voor vensters en deuren. Deze werden door de aannemer volledig gescheiden. Geen kou overbreningen en geen vocht door condensatie.
Ondertussen al enkele berichten gevonden op dit forum betreffende spuiten van isolatie in de spouwmuur.
Referenties, ervaringen en raad zijn altijd welkom.
Heb ondertussen noten, Isodirect en pluimers aangeschreven. Ga ook Markie eens kontakteren.
Gevelsteen gaat zo'n dure oplossing zijn, daar kan ik nog jaren de extra kosten die ik maak verstoken.
Groeten,
Lambert.
2 mogelijkheden: vloeibaar isolatiemateriaal en gevelsteen afbreken...
Mogelijkheid 3: inblazen spouw met SLS20F.
Dit is niet vloeibaar.
(laatst gehoord van een klant waar wij SLS20F hebben geblazen: kennis had spouw laten inspuiten met "vloeibaar" isolatiemateriaal: schuim uitgezet: huis is nu volledig aan't barsten...)
't Is maar een kwestie van geen mogelijkheden te vergeten.
OK, afspraak gemaakt Murisol (noten) en SLS20F (eco-dé)
Weet eigenlijk niet of je bedrijven hier zomaar mag noemen ???
Blijft nog PUR over (IsoDirect of Pluimers)
Grote nadeel van PUR is de druk die gegenereerd wordt bij uitzet. Of is het overdreven.
Blijft een moeilijke keuze tot nu toe. Even wat afspraken om een meer insight en kennis te krijgen van de verschillende producten.
Wat zowiezo al vast staat, ik ga niet mijn gevelstenen afbreken. Dan kan ik evengoed opnieuw bouwen.
Greetz
Lambert
Uiteraard zet PUR uit tijdens het inspuiten, de kunst is echter een samenstelling kiezen die geen naexpantie mag geven. Dat wil zeggen dat eens de uitharding begint het uitzetten gedaan moet zijn. En daar zijn ze nu echt wel uit hoor!
Spuit maar eens een deurkader op met een bus van den brico, ondanks dat je spanten gebruikt, altijd last achteraf. niet alleen uitzetting, soms ook krimpen! Kan zo erg zijn dat je deur de slaglatten niet meer raakt.
Als je van een goed merkproduct een naexpantie-vrij schuim kiest, heb je daar allemaal geen last van, dat kan je zelfs gebruiken om isolatieplaten op de muur/vloer te lijmen. Muur & isoplaat natmaken, paar worsten opspuiten, plaat direct aandrukken en een minuut of 2 aangedrukt houden, en zit ongelofelijk vast, en vlak tegen de muur.
Ze durven nu zelfs PUR inspuiten in een muur zonder spouwankers, dat uiteenbarsten is een verhaal uit een donker verleden.
Dat UF-schuim? Afblijven. Kan nog jaren dampen geven (spaanplaatgas). Dat zou krimpen en zich aan het binnenspouwblad hechten omdat dat steeds het vochtigste is? Echt? En alleen maar in de dikte krimpen? 't Is maar wat je wil geloven...
SLS20F lijkt mij ook best en goede oplossing, als je zeker bent dat alles potdicht zit, normaal doen ze eerst een "blowertest" (rolluikkasten, vensterbanken, raamkaders...) En je maakt achteraf best geen plannen om nog ergens een opening te maken...
OK, eerste leverancier is op bezoek gekomen. Toch even verslag uitbrengen.
Noten, met het UF schuim.
De spouwen worden gevuld en per meter opgewerkt. Eénmaar vol, hard het uit maar krimpt het ook. Vanwege de warme binnenmuur en koude/vochtige buitenmuur, blijft het kleven tegen de warme binnenmuur. Zo ontstaat terug een kleine spouw voor verluchting, waardoor koude bruggen en vocht overbrenging wordt vermeden. Gassen die vrijkomen zijn tijdelijk. 't Is van de lijm die gebruikt wordt. Na 4 of 5 dagen zou dit gedaan moeten zijn.
Vanaf 180m² is de kostprijs 15,51/m². Je moet daar dan nog eventuele subsidie van af trekken.
De vertegenwoordiger wist genoeg over zijn product te vertellen, maar kon geen echte vergelijk maken met andere producten, PUR en SLS20F.
Grootste verschil met PUR is de uiteenzetting die toch wel een grote druk kan veroorzaken in de spouw, dewelke kan leiden tot barsten. En de spouw wordt volledig gevuld, waardoor koude bruggen en vocht overbrenging. Laatste geldt ook voor SLS20F
Referenties heb ik ook aangevraagd.
Lambert.
De laatste dagen was het bij ons warmer buiten dan binnen. Dan gaan ze niet inspuiten? Ze zullen wel een uitleg hebben om het wel te doen, mijn verstand zegt neen. Ze zeggen ook dat het bijna 1cm krimpt op 5cm dikte. Dat is 20! cm op 1m lengte! Komt dat wel goed?
Al eens geprobeert om meet info te vinden over die Murisol-UF? Dat product wordt in Duidsland gemaakt, alleen voor export, want daar mag het niet gebruikt worden.
De problemen met ureumformaldehydelijmen zijn al langer gekent, maar in dit kloteland kan het weer allemaal geen kwaad. Zelfde met spaanplaten voor meubelbouw, in Duidsland kan enkel nog E0 (emissienorm), in Belgie kan je die gewoon niet krijgen. Ze worden hier wel gemaakt hoor (o.a. door de firma Spaano) maar raad eens, enkel voor export...
Hoi Markie,
Ik weet dat er bedenkingen zijn, je had me al ingelicht. Ik wou toch even rapporteren wat er gebeurde. Volgende is voor SLS20F en komt zondag.
Alvast bedankt voor je bezorgdheid.
Lambert.
OK, offerte Noten binnen. Redelijke prijs. Als ik de premie van interelectra aftrek, kom er redelijk goed vanaf. Maar eerst nog even wachten op de anderen.
Stond ook interessante info op ... als deze correct is natuurlijk.
K-waarde niet geisoleerde muur = 1,55
K-waarde met Murisol 6cm = ongeveer 0,5
Besparing van 1K = Kcal/m²/°C/per uur
Kcal voor gasolie = 8500 Kcal per liter of 9,89Kw
met gemiddeld 5000 stookuren en 15° C temp op jaarbasis, zou ik maar
200m² x 1k besparing x 15°C x 5000 uren
---------------------------------------
8500 Kcal van 1l mazout
1.764 liter verbruiken.
Dat is een aanzienlijke besparing, tov 3000 liter nu.
Just FYI.
Groeten
Lambert
Ik ben er ook nog niet uit en ik heb hetzelfde plan opgevat. Noten is hier vorig jaar geweest en maakte een degelijke offerte. Mijn overbuur is echter argwanend :die UFD is volgens zijn opzoekingswerk schadelijk omdat het dampen produceert die langs verschillende plekken uw huis binnenkomen. Dus pleit ik voorlopig voor PUR
Heeft u daar al prijsoffertes voor ? Huvec klimaat en pluimers isolatie materialen zijn nederlandse bedrijven, misschien daar uw licht opsteken ?
Terzijde : ik heb 2 jaar geleden een kleine zonneboiler geplaatst en na 1 jaar gebruik ik 1000 liter gasolie minder verbruikt. Dus als u na de muren te isoleren ook een zonnecollector op uw dak legt gaat u pas echt besparen want de prijs van gasolie ging evenredig omhoog met de daling in verbruik
Tom, wees gerust, je buurman is niet de enigste die zich zorgen maakt. Maar ik heb dat ook met de andere producten, PUR, SLS20F, Minerale wol. Probleem is ook dat er zoveel meningen zijn, en uiteindelijk niemand echt raad kan geven. Iedereen praat er over, zou of gaat het doen ... maar niet echt iets concreets.
Heb nog niet veel info over de minerale wol (Rockwoll). Vragen die ik hierover heb is, aantrekken van vocht, verzakking en muizen (rockwoll lovers).
Mijn 2 favorieten zijn momenteel
SLS20(F)
Ik heb iemand voor SLS20F op bezoek gehad. Ziet er interessant uit, ecologisch, goede isolator en neemt geen vocht op. Maar kan heel stoffig worden als je spouw niet volledige dicht is, bv. kopspouwen aan dak, eventuele electr. kontaktdozen, ... Dus bijkomende kosten wat betreft testen, het luchtdicht maken van de spouw om er voor te zorgen dat je huis niet een stoffige puinhoop wordt.
Bijkomende is dat momenteel niet geleverd kan worden. Spul komt van Duitsland en produkt zal pas begin volgend jaar terug leverbaar zijn. Waarom ... I have no idea.
PUR
Heb ondertussen al verschillende bedrijven aangesproken, waaronder Pluimers, IsoDirect en thermocon. IsoDirect wilde zelfs niet komen omdat het te ver was. Alleen als ik heel heel zeker was. Jeez, die willen niets verkopen.
Pluimers uiteindelijk maar eens gebeld, want op mail reageert niemand (ze zijn niet alleen). Heel vriendelijk en gaven veel informatie. Volgens hen is dit nog altijd de beste oplossing, ze hadden vroeger nog andere oplossingen, maar zweren bij PUR. Klaarblijkelijk zijn er testen beschikbaar over PUR isolatie via WTCB of zo. Ze meldde ook dat PUR als spouwisolatie nog maar 6 jaar in Belgie wordt gebruikt, in Nederland al veel langer. Referenties op langere termijn worden dan moeilijk. Woensdag ten laatste nemen ze kontakt voor een bezoek. Kostprijs moet je rekenen op 19 à 20€/m². Maar toch even afwachten op de offerte.
Ik wil een goede keuze maken. Spouwmuren vul je maar 1 keer.
Wordt zeker vervolgd.
Lambert.
Hier is zo'n testje uit Nederland.
Uit dit grafiekje blijken de thermoparels er niet slecht uit te komen. Ik ben wel benieuwd waarom dat niet meer op je lijstje staat en SL20 wel? Als er een product is dat door het kleinste gaatje naar buiten loopt is het wel SL20 . Wat ga je nadien doen bij het vervangen van de raamkozijnen of andere verbouwingswerken?
Intussen heeft het thermoparelbedrijf nog eens bevestigd dat een van hun klanten een verbouwing gedaan heeft aan een met thermoparels gevulde spouwmuur waarbij de parels perfect bleven zitten, dus toch wel iets anders dan SL20 en bovendien een veel hogere isolatiewaarde.
Dit weekend heb ik het doorspoelmechanisme vervangen van de WC. De vlotter was van EPS gemaakt, hetzelfde materiaal waaruit thermoparels zijn gemaakt. Na achtien jaar was er aan die vlotter niets te zien en bevatte ook geen water. Dit is voor mij toch wel een overtuigend bewijs dat EPS zeker voldoende waterbestendig is voor een spouwmuur toepassing...
thermoparels ? zijn dat van die witte bollekes die wel eens in een doos zitten met iets breekbaar in ?
En hoe moeten die in een spouwmuur belanden ?
Enig idee van een leverancier ? Want aan de tabel te zien scoort het product meer dan bevredigend
excuses voor de onwetendheid. Ik zoek alvast even op het net verder
Bedankt Markie. Schema kende ik al gekend op dit forum. PUR komt er het beste uit als isolator.
@Eric, Pluimers deed vroeger ook thermoparels, maar ze zijn er toch van af gestapt. Waarom, no idea, maar PUR is voor hen een betere oplossing. Wat betreft de parels, PUR en SLS20(F) is ook water bestendig en neemt geen water op. Bijkomende voordelen van PUR is open celstructuur, wat zich vertaalt in het verluchtbaarheid (misschien niet het correct woord)
Je mag me altijd het adres van die firma mailen hoor. Kan ik me altijd eens bevragen.
De thermoparels worden in de muur geblazen samen met een bindmiddel op basis van latex. Dit lijkt een beproefde technologie te zijn die zich bijna 30 jaar bewezen heeft. Volgens de installateur zijn deze 'gelijmde' EPS korrels iets totaal anders dan de losse korrels die men vroeger in de spouw blies en die inderdaad bij verbouwingen konden weglekken (wat bv. nog steeds het geval is bij SLS20, zelfs in grotere mate omdat de deeltjes veel kleiner zijn).
Wat mij nogal dwars zit bij PUR zijn twee zaken:
- de chemische 'rommel' in mijn spouw die nog volop kan uitdampen gedurende jaren
- de opencel structuur die kan werken als een spons wanneer het beschermvliesje aan de buitenkant beschadigd geraakt. Eenmaal nat heb je nog een slechtere isolatie dan een lege spouw, nog niet gesproken over schimmel en andere vochtproblemen...
Ik ga ook niet over een nacht ijs in de keuze van mijn spouwmuur isolatie en heb daarom naast de reeds door U vernoemde bedrijven en technieken ook dit bedrijf gecontacteerd om een offerte op te maken voor de thermoparels en de zaak eens technisch uit te diepen: http://www.linssen-best.nl/
Ik hou U op de hoogte...
Eric
Ziet er niet uit slecht uit Eric, die Thermoparels. Ga daar ook eens informeren. Ik veronderstel dat dit daadwerkelijk de PS-schuimparels zijn in de chart van Markie.
Nog wat feedback:
Een Limburgse firma, The specialist in spray-applied rigid polyurethane foam (PUR) zoals ze zich zelf noemen, raadt me aan om nooit PUR in de spouw te spuiten. Een spouw met PUR is ideaal, als de gevelsteen achteraf wordt gemetseld, zodat de isolatie overal egaal kan worden aangebracht. Misschien inderdaad omdat het beschermvlies kan beschadigd worden ... en dan nog meer probleem hebt met vocht en slechte isolatie. Nog even replyen op hun mail.
Krijg donderdag nog een andere firma over de vloer voor inspuiting van minerale wol, van Rockwoll. De eerste die garanties geeft. Zou vochtbestendig zijn en al. Ben eens benieuwd.
SLS20F blijft een kandidaat, maar ThermoParels wordt ook interessant, als ook de minerale wol.
Wordt vervolgd ...
Misschien ook interessant als achtergrond info:http://www.ecoline.org/verde/infobladen/48isolatie.shtml
Afspraak verleden week donderdag ging niet door. Hij had het verkeerde adres ... of eigenlijk gemeente.
Vandaag nog geen feedback over minerale wol als inspuitbare spouwisolatie.
Maar ik heb deze week donderdag opnieuw een afspraak.
Nog wat met anderen gesproken. Buiten goede isolator toch vochtbestendig en sterk dampdoorlatend.
Ik ben eens benieuwd.
Greetz
Lambert.
ps. : Nog geen offerte van de SLS20F. Spijtig genoeg niet leverbaar voor Januari 2007. Maar dat had ik al eens vermeld.
Vandaag eindelijk weer meer nieuws, en een offerte voor SLS20F, en de rockwool guy op bezoek.
::Rockwool
't Gaat om basal, steenrockwol. Zie chart van Markie iets hoger. Om de 60cm een gat, verticaal/Horizontaal. En wordt onder 80Kg druk ingespoten.
Eigenschappen:
- 1kg per M², per 1 cm dikte
- Onbrandbaar
- dampdiffusieweerstand = 1,3
- 0,045W/mK lambda
- Rc = 1,76 bij 7cm dikte
- blijvend waterafstotend
- Geen afname van isolerende faktor door ouderdom
- geen voedingsbodem voor schimmels
- helemaal niet stoffig, zoals SLS
Waarom om de 60cm? Wordt ingespoten maar versprijdt zich niet zoals SLS. Men blijft spuiten tot het aan 't volgende gat eruit komt. Dan wordt aan dat gat verder gegaan met spuiten. Je blaast dus circels en die moeten volledige sluiten. Kostprijs zit rond de 20€ /m²
Volgende week offerte en normaal gezien 2 à 3 weken levertermijn.
::SLS20
Om de 3 à 4m een gat, verticaal/Horizontaal
Eigenschappen:
- 5Kg/m³
- Onbrandbaar
- dampdiffusieweerstand = 3
- waterafstotend
- 0,040W/mK lambda
- Rc = 2
- Geen afname van isolerende faktor door ouderdom
- Stof stof stof
Spijtig genoeg niet te leveren voor januari 2007. Problemen bij de leverancier in Duitsland.
En duurder dan ik had verwacht, dan Noten toch alvast.
Toch nog enkel vragen die ik heb:
- Ik ben wel vergeten in hoeverre muizen en ratten dit spul lusten.
- En wat is de huidige norm voor Rc?
- En hoeveel moet 't hebben voor een subsidie? ah, al gevonden = 1,3
Die Rockwool is uiteindelijk toch heel interessant. Misschien niet de allerbeste isolator, maar niet stoffig en beste dampdiffusieweerstand, dus alleen maar voordelig voor een volle spouw. PUR en UF niet zo dampdoorlatend zijn als wordt gezegd. Maar ja, er wordt zoveel gezegd ...
Eerst nog eens wachten op de prijs door de rockwool. En spijtig van de leverbaarheid van SLS20F
Noten is tot nu toe toch wel de goedkoopste. En ze hebben de beste isolatiewaardes (Rc = 2, 0,032w/Mk Lamda en iets betere waterdiffusiews als SLS)
Iemand opmerking? Dan hoor ik het graag.
Ik denk dat er 2 materialen door elkaar gehaald worden.
Lambda waarde SLS 20 = 0,040.
Lambda waarde SLS 20F = 0,035.
Momenteel wordt SLS 20F gebruikt.
Is dus 0,003 hoger dan materiaal van noten.
SLS 20F is milieuvriendelijk (geen vrijkomende gassen) en beschermt de constructie tegen knaagdieren en ander ongedierte.
Inderdaad, SLS20F heeft een betere lambda. Ecologisch gezien heeft SLS20F de voorkeur, zeker tov noten. Maar als je de graph van Markie hierboven bekijkt, is er niet zoveel verschil, ook niet met de minerale wol.
Wel aanzienlijke meerprijs voor SLS20F tov Noten, bijna 40% duurder.
Minerale wol is ook milieuvriendelijk, en geen gassen. Maar een iets mindere lambda. Daar staat wel tegenover dat het veel dampopener is. Daar zal wel de slechtere lambda waarde zitten. Maar ja, met een volle spouwmuur en eventueel vocht is dat misschien toch niet zo'n slecht nadeel.
Ook nog even afwachten op de prijs van de minerale wol ... en de muizen kwestie. De rockwool guy ging mij ook enkele WTCB testen bezorgen. Die kan je spijtig genoeg niet vinden op de site.
Dank U wel voor het delen van uw onderzoeksresultaten ivm spouwvullingen.
Het blijft me echter verbazen waarom je alle mogelijke vormen van spouwvulling onderzoekt behalve de gebonden termoparels. Ik ben echt benieuwd wat uw technische motieven zijn (los van roddelverhalen) om deze technologie niet mee in uw evaluatie op te nemen. Hier zijn de eigenschappen van termoparels eventjes samengevat:
Warmtegeleidingscoefficient EPS-termoparels 0.037 W/m.k
Dampdiffusieweerstandsgetal 1-2
Effectieve warmteweerstand van een met 7cm EPS-termoparels gevulde spouwmuur Rc = 2 m2.K/W
Toegevoegde warmteweerstand Rd= 1.45 m2 K/W
Geen stof
En last but not least geen leeglopen van spouw bij verbouwingen (zoals bij SLS20)
Aangezien deze cijfers die van SLS20 en rockwool overtreffen blijft dit voor mij nog steeds een mogelijke kandidaat voor mijn spouwvulling tenzij ik een gefundeerd tegenargument zou vinden...
Correctie: de vermelde toegevoegde warmteweerstand van 1,45 is wel voor een spouw van 6 cm ipv 7 cm
Eric, I know. Heb ondertussen bij die linssens al eens geinformeerd, maar niemand die daar antwoordt. Had toevallig hun gegevens daarstraks genoteerd om ze morgen maar eens bellen. Maar veel vertrouwen heb ik er niet in als men nog niet eens reageert. Als jij nog andere leveranciers ken die dit leveren, wil ik het altijd weten.
En roddels, ach er is zoveel te vertellen. Ik vergelijk waardes met elkaar, probeer me te informeren wat die waardes betekenen, en moet me laten leiden door eventuele leveranciers die willen reageren. Die info combineer ik met de feedback ... of roddels van het internet.
En zo moet er een keuze gemaakt worden.
Ondertussen een afspraak gemaakt met Linssens.
Dang, zoveel meningen. Moeilijk beslissen.
Heb een reaktie gehad van huvec in Nederland. Ze plaatsen zowel Thermoparels, PUR, Minerale Wol als Hurefoam ('tzelfde als Noten veronderstel ik).
Ze raden me het volgende aan:
Wij raden aan uw spouw te isoleren met het materiaal Hurefoam. Dit materiaal is namelijk het best te controleren tijdens het vullen en heeft de beste isolatiewaarde van alle materialen.
hmmm, al weer wat anders. Nog even meer feedback vragen ivm hun keuze.
Binnenkort linssen (ThermoParels) en Pluimers (PUR) op bezoek. En hopelijk deze week offerte van de minerale wol oplossing.
Ondertussen al iemand een beslissing genomen van wat hij gaat gebruiken om zijn spouw vol te gooien?
Groeten,
Lambert.
Diene UF is beter gekent onder de naam Resol. Dat isoleerd heel goed maar zou na verloop van jaren heel bros worden. Mij persoonlijk lijkt het me niet ideaal.
Wij hebben spouwmuren van 10cm en 5cm dik. Ik dacht de 10cm dikke spouw met SLS20F te vullen langs boven: via het plat dak kan ik een gaatje maken en de boel volkappen (het is 1 hoge muur van 8.5m). Maar nu vraag ik me af wat ik met de andere muren (meeste 5cm) zou doen want die moeten zowiezo ingeblazen worden (PUR of SLS20F).
Daarnaast hebben we nog een spouw van 2cm dik. Dat is in een overdekt stuk dus veel nattigheid komt er niet aan. Iemand enig idee of dat te isoleren is op een of andere manier?
Jandc, 2cm is niet veel. Isolatiewaarde gaat voor de meeste materialen nihil zijn. Volgens mij weining mogelijheden kwa vulling.
Wat betreft volle spouw of niet, interessante informatie en uitleg van chatHanky op
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1160835775&replies=16
Waarin hij de nut van een spouw uitlegt.
Waarvoor mijn dank.
En ik lees dat rockwool toch water opneemt??? hmmm, dat is toch iets anders dan rockwool zegt.
2cm is inderdaad niet veel maar langs die muur gaat 310W weg. Als dat geisoleerd is met materiaal lambda=0.04 dan is het verlies (bij -10) nog 'maar' 183W en met lambda=0.03 nog 161W. Lijkt me toch al ne keer de moeite om es na te denken.
Mocht bv dit nog te doen zijn met PUR dan laat ik dat muurtje samen met de 5cm muren doen. De 10cm muren stort ik dan vol met SLS20F.
"Lijkt me toch al ne keer de moeite om es na te denken."
Dat lijkt mij ook! Het resultaat zal waarschijnlijk nog beter zijn dan je veronderstelling, omdat je het schoorsteeneffect van die spouw wegneemt.
Kan je langs buiten niet nog een extra plaatje aanbrengen, daar waar het toch overdekt is? (eventueel afwerken met steenstrips of dergelijke...)
Moest het zo simpel zijn dan zou ik de vraag niet stellen :D. Nee dus, ik kan daar langs buiten niks aan doen. We zitten met een huis van 1967 waarvan nen hoop mensen denken dat het veel recenter is. Enfin, nogal speciale architectuur dus (en dito bakstenenmuur). Een laagske er buiten op brengen zou de architectuur nogal schaden. Hoewel, misschien is er iets te doen als ik es goed nadenk maar 't zou zeker niet simpel zijn.
Voorlopig zoek ik dus effe liever naar iets waarmee ik die spouw kan vullen :D. Wat wel mogelijk is is de voeg tussen de 2 bakstenen volledig open te maken. Dus misschien dat dat de dingen gemakkelijker maakt.
Is de Kooltherm nu UF schuim of fenolformaldehyde schuim? Zijn dat twee verschillende producten?
Ondertussen al enkele referenties gekontakteerd die inspuiting minerale wol hebben laten doen. Toch allemaal zeer tevreden. Meesten kiezen het omdat het bekend is. Moet nog 2 anderen terugbellen ivm hun keuze.
En niemand had last van knaagdieren die zich in de rockwool nestelden. Dit bevestigde tevens de leverancier ook. De rockwool wordt niet aangevreten wordt door (knaag)dieren(tjes).
Morgen voormiddag Linssen uit Best, ivm Thermoparels
Ik ben eens benieuwd.
Subsidie door Interelectra geen probleem indien plaatsing door firma buiten Belgie. Oef.
Ondertussen al enkele referenties gekontakteerd die inspuiting minerale wol hebben laten doen. Toch allemaal zeer tevreden. Meesten kiezen het omdat het bekend is. Moet nog 2 anderen terugbellen ivm hun keuze.
En niemand had last van knaagdieren die zich in de rockwool nestelden. Dit bevestigde tevens de leverancier ook. De rockwool wordt niet aangevreten wordt door (knaag)dieren(tjes).
Morgen voormiddag Linssen uit Best, ivm Thermoparels
Ik ben eens benieuwd.
Subsidie door Interelectra geen probleem indien plaatsing door firma buiten Belgie. Oef.
Ook in mijn eigen opgestarte thread.
Bezoek is heel goed verlopen. De patron doet zelf nog het klanten bezoek. En de kogel is door de kerk. Het worden de Thermoparels. Ze komen 11 december plaatsen.
Prijs viel ook heel goed mee, zelfs goedkoper als alle andere.
Het bedrijf heeft de nodige certificaten en zitten al 30 jaar in 't vak. Ze moeten stricte voorschriften volgen en worden geregeld onaangekondigd gecontroleerd op de werf. Nederland is daar toch al veel verder mee, ook kwa spouw isolatie. Duizelingwekkende referentielijst, al meer dan 9.000.000m² gespoten.
De minerale wol heeft het niet gehaald omwille van vochtigheid en condensatie in het produkt zelf. En knaagdieren ... Hebben Thermoparels geen last van.
SLS20F blijft ook nog altijd een belangrijke kandidaat. Voor mijn specifieke situatie toch enkele nadelen, duur, stoffig waardoor de spouw luchtdicht moet zijn met nog eens extra kosten erbij, en niet leverbaar voor 2007. Ik wilde absoluut dit jaar de installatie. Je moet maar afwachten welke subsidies beschikbaar zijn. Deze worden ieder jaar weer opnieuw bekeken.
Dan zijn de Thermoparels een heel goed alternatief, met een gelijkaardige of zelfs betere technische fiche als de andere producten (buiten schuim misschien).
Ben blij dat we eindelijk een beslissing hebben. Afwachten of het de beste keuze is, maar ik heb er alle vertrouwen in.
Hopelijk helpt deze thread anderen een beetje. Er wordt zoveel verteld, zoveel verschillende meningen, en toch niet echt niemand die het heeft toegepast of al ervaring ermee heeft.
Wordt zeker nog vervolgd ... ergens in december
Greetz
Hallo,
Ik heb tien jaar terug gebouwd. Eerst heb ik een isolerende blok gezet van 14 cm. Daarna heb ik een isolatie gestoken van 3 cm harde platen ( dow ) . Daarna de gevelsteen.
De platen staan goed tegen elkaar, en ik heb ( denk ik ) geen koude brug.
Met de opkomst van de lage energiewoningen vroeg ik mij af of het nuttig zou zijn om mijn spouw nog bij op te vullen, en met wat ?
Al vast bedank voor de reactie.
johny p
Hallo allemaal,
Via lambert ben ik terecht gekomen op dit forum. Zoals de meesten van jullie ben ik ook op zoek naar de beste methode om mijn spouwmuren te isoleren. Aangezien ik in een huis woon gebouwd in 1952 is er uiteraard geen isolatie aanwezig. dus vandaar mijn zoektocht naar spouwmuurisolatie. Jammerlijk genoeg is deze niet zo makkelijk te vinden. Nu, wie zoekt die vindt en ik wou dan ook mij opgedane kennis met jullie delen en leren van jullie ervaringen.
De site die mij het meeste heeft geholpen is www.venin.nl, de vereniging van erkende na-isolatie-bedrijven. Dit is een Nederlandse vereniging die er op toeziet dat de bedrijven die na-isoleren en aangesloten zijn bij Venin dit volgens strikte regels doen. Op de site vind je een lijst van bedrijven die na-isoleren alsook welke in België werkzaam zijn. Ik heb ondertussen al enkele afspraken opstaan. Ik zal in de toekomst mijn opgedane kennis hiervan posten. Dit weet ik nu al:
1) afspraak Linsen:
http://www.isotech.nl/linssen_best/linssen_best.php
Zeer professioneel
produkt: HR-termoparels, lambda = 0,037 W/m*K
omschrijving: EPS-korrels van 4mm die ingeblazen worden in de spouw, na inspuiten samengebonden met latex waardoor men een vaste massa krijgt (geen kans dus van leegloop spouw),
hydrofoob, laat vocht door dus geen kans op vochtproblemen.
prijs: +/- 17 euro/m²
conclusie: zeer interessant, mogelijk kandidaat
2) afspraak voor SPS20 F
Persoon is nog niet langs gekomen maar ik weet wel al voldoende om wat info te verschaffen over het product (Via telefonisch contact plaatser).
produkt: losse SPS20 F-korrels, lambda = 0,035 W/m*K
omschrijving: Losse korrels die ingespoten worden in de spouw, spouwmuur moet bovendien potdicht zijn of anders wordt het een grote stofboel. Korrels vormen geen vaste massa dus bij verbouwingen zou alles uit de spouwmuur lopen.
prijs: Alleszins een heel stuk duurder dan HR-termoparels en is bovendien niet leverbaar op dit moment. Ook weinig plaatsers voor het produkt (maar eentje gevonden voor regio Limburg en deze had geen eigen endoscoop, dus stel ik me vragen bij zijn professionaliteit).
algemeen: De iets lagere lambda-waarde is geen reden om te kiezen voor het produkt. De prijs en het ongemak doen mij besluiten niet voor dit produkt te gaan.
Nog in opstaan:
rockwool
minerale wol (alhoewel ik denk dat dit hetzelfde is als rockwool)
Wie het effect van de isolatie op verwarmingskosten wilt inschatten, kan de excell-file "rekenblad isolatie" donwloaden. Dit rekenblad is door een bevriend bouwkundig ingenieur opgesteld en geeft weer wat het zou kosten om mijn huis te verwarmen zonder isolatie en met isolatie. Kijk hierbij niet naar de absolute waarden in euro maar naar het verschil tussen geïsoleerd en niet-geïsoleerd, die factor geeft de besparing weer. Bovendien is het rekenblad opgesteld voor mijn huis en is er niet alleen sprake van spouwmuurisolatie, maar ook van dakisolatie en kelderisolatie alsook superisolerend glas (nu enkel glas). Het rekenblad is zeker geen officieel document, maar is puur indicatief opgesteld. Zo zal het bvb aantonen dat de iets lagere lambda-waarde van SPS20 F t.o.v. te verwaarlozen is t.o.v. Thermoparels (bij mij extra jaarlijkse besparing van 12 euro). Alleszins maakt het rekenblad duidelijk dat na-isoleren meer dan de moeite waard is.
Bij mijn volgende afspraak zal nog wat nieuwe info posten,
Groeten,
Bart
Wat betreft die rotswol, wij hebben hier onze berging geïsoleerd met rotswolplaten, en hadden er nog enkele over die we in de berging opgeslagen hebben. En de muizen die in de berging gezeten hebben, hebben toch ook aan de rotswol gezeten, niet overdreven veel maar ze hebben er toch aangezeten.
En wat het nat worden betreft: je moet eens een plaat buiten laten liggen, die absorbeert het water volgens mij toch wel hoor.
Hoi Bart,
Nogmaals bedankt voor je telefoontje. Het is altijd eens plezant om met iemand te discusieren over dit moeilijke onderwerp die een gelijkaardige studie heeft gedaan en tot dezelfde conclusie komt.
Ook bedankt voor je bijdrage, en vooral de excel sheet.
Wat betreft Sabbe aanhaalt, het aanvreten van muizen en het eventueel absorberen van water (ook al zijn ze water afstotend) hebben mij ook doen beslissen niet voor de minerale wol (of rockwol) te gaan. Daarbij was het ook nog eens een stuk duurder.
Groeten,
Lambert
Lambert en Bart,
Intussen ontdekte ik dat er blijkbaar twee onafhankelijke Linssen isolatiebedrijven zijn in Best (twee broers denk ik):
http://www.linssen-best.nl/ en zoals Bart reeds vermeldde http://www.isotech.nl/linssen_best/linssen_best.php
Lambert, wie komt er bij jou de parels inblazen?
Eric
Is me niet opgevallen inderdaad. Ik heb even de brochure erbij genomen. En 't is de www.linssen-best.nl
Moet bij Bart ook het geval zijn aangezien hij op die manier aan mijn gegevens is gekomen.
Misschien toch nog even vermelden, Eric. De 2de die je opgeeft, heeft het nog over EPS parels, terwijl linssen-best het heeft over de HR Thermoparels. Dit is de verbeterde versie en heeft bv. een betere lambda waarde.
Ga ze morgen toch eens bellen.
Lambert.
Sabbe,
Rotswolplaten waar muizen aangezeten hebben, je kunt geen platen van bv het type 201 met een rockfit 434 onder een gemeenschappelijke noemer plaatsen. Ook is er tussen de rotswolplaten voor dakisolatie en spouwmuurisolatie naar mijn oordeel een wezenlijk verschil ivm eventuele vochtopname, spouwmuurisolatie neemt geen vocht op.
Graag over welk specifiek type plaat je het hebt.
Inderdaad 2 firma's in Best, onder dezelfde familienaam, maar bij Isotech. Een concurent dus.
Het bedrijf waarmee ik in zee ga, gebruikt de HR Thermoparels. De andere is ook niet aangesloten bij Venin en andere erkende bedrijven. Dus zeker niet heen gaan zou ik zeggen.
Hallo,
Ik heb vorige week mijn spouw (8 cm) laten vullen met PUR plus door Pluimers en ben tevreden. Vermits mijn huis geverfd is (met dampdoorlaatbare verf) zie je niets meer van de gaten die ind de voeg geboord zijn. En we voelen al een verschil. Ons huis is maar 5 jaar oud en we hebben gebouwd met Juwo poroton waarmee volgens de invoerder geen isolatie nodig was. Dit zijn echter verkooppraatjes, want de temperatuur kon behoorlijk een duik nemen tijdens de vrieskou.
Ik heb ook heel wat informatie gelezen (vooral op Nederlandse sites) en ben uiteindelijk bij Pluimers beland die mij garantie konden geven en toch het grootste isolatiebedrijf in Europa is. Op hun Belgische website staat bovendien een recente studie van de bouwkundig ir. die je beslist moet lezen!
Indien je vragen zou hebben, ben ik bereid te antwoorden hoor.
Bedankt voor de link naar de studie over spouwmuurisolatie.
Dit bevat veel info over de verschillende isolatietechnieken
(hier en daar wel wat onwaarheden maar toch goed genoeg om een idee te vormen)...
Deze studie bevestigd bovendien nog eens mijn wantrouwen tegenover PUR, dat vooral bij lage volumedichtheden grote spanningen kan veroorzaken in de spouw door uitzetting van de PUR onder invloed van temperatuurschommelingen (bij pluimers is de dichtheid slechts 15 kg/m3 volgens hun eigen website, dit in tegenstelling tot wat de auteur beweert tussen 30 en 40 kg/m³).
Uiteraard ben ik zeker niet technisch onderlegd in alle soorten isolatiemateriaal, maar het voordeel van PUR is toch dat het geen vacht doorlaat, mooi blijft zitten en zelfs een stevigheid geeft aan je muur. Bovendien denk ik niet dat een spouwmuur ooit een temperatuur van 75° bereikt (zoals een uitgevoerde test in de universitaire studie waarnaar ik hierboven verwees). Maar goed, ik denk dat alle materialen voor- en nadelen hebben. Feit is dat Pluimers 10 jaar garantie geeft op papier en dat sommige bedrijven dat absoluut niet willen geven.
Voor zover ik er nu al kan over oordelen (na twee weken uitvoering met PUR) is mijn huis toch aangenamer geworden. Ik kreeg van Pluimers bovendien een lijst met referenties waar PIR minstens 5 jaar geleden werd opgespoten en de door mij gecontacteerde personen waren zonder één uitzondering zeer tevreden en boekten aanzienlijke besparingen op hun energierekening. Dat heeft mij over de streep getrokken.
Voor inspuiten van glaswol heb ik het niet zo; blijft na jaren niet mooi zitten. Maar nogmaals, ieder moet voor zich uitmaken wat hij of zij het beste vindt.
Die uitzetting is gebleken uit een onderzoek waarvan de resulataten geplubliceerd zijn in 1984, da's 22 jaar geleden! Ze spreken van een uitzetting bij temperaturen boven de 25 graden en de extreme uitzetting bij temperaturen tot 70 graden.
Aangezien de wereld niet stil blijft staan en dat onderzoek al 22 jaar oud is zou ik de resultaten van dat onderzoek niet meer als relevant beschouwen. Je moet er ook mee rekeninghouden dat ze toen CFK's als blaasmiddel gebruikten en 't zou me niet verbazen moest dat de reden zijn van de extreme uitzetting.
Beste Frank,
Elk product heeft natuurlijk zijn voor en nadelen.
Die ingezakte rotswol na jaren waarover je het hebt: over welk soort specifiek product ging het, hoe lang is dat al geleden, wie was de uitvoerder en hadden die mensen geen garantie?
Sorry, het lijkt me goedkoop eender welke methode of product af te breken soms van horen zeggen zonder de precieze omschrijving en omstandigheden te kennen.
Bepaalde technieken zijn duidelijk achterhaald en andere worden bijgestuurd. Infraroodfoto's in de winter genomen zouden verplicht deel moeten uitmaken van zowel nieuwbouw als renovatie, met sancties voor de aannemer. Kwestie van goede uitvoering en vermijden van koudebruggen.