isolatie muur dikker op bovenverdiepibg

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen. Ik heb een kleine hoeve gekocht van de jaren 30. Het woonhuis heeft een lege spouw van ongeveer 8 a 9 cm. Het plan is deze te vullen met HR++ parels. Op het gelijkvloers hebben we de binnenmuur van het oude stucwerk ontdaan en dit opnieuw laten pleisteren. Om de mooie balkenstructuur van het plafond te behouden hebben we hier geen voorzetwanden gezet. De bovenverdieping bevind zich onder een zadeldak is eigenlijk de oude graanschuur. Het dak word 24 cm dik geisoleerd. Hier worden slaapkamers in gemaakt en een toilet.

Mijn vraag is mag ik op de bovenverdieping een voorzetwand plaatsen met 8 cm glaswol + dampscherm en gyproc tegen de topgevels? Ik weet dat het dampscherm mooi moet aansluiten met de bepleistering van de benedenverdieping.
Wanneer de spouw gevuld zal zijn, hebben we dan op de beneden verdieping 8a9 cm isolatie en op de bovenverdieping 16 cm...

Kan dit voor problemen zorgen i.v.m condensatie enzo...

Ik heb al zeer veel opgezocht op internet, maar ik ben het noorden kwijt... :(

Alvast bedankt

Reacties

voorzetwanden op een koude buitenmuur zullen gegarandeerd condens geven, maar je hebt reeds een gevulde spouw. Dan zal er geen condens meer optreden in de muur, maar KAN wel in je binnenisolatie.. Ook dit is op internet te vinden als je op "dauwpunt " zoekt. het dauwpunt is die temperatuur waarbij (water)damp vloeibaar wordt en wordt berekend bij een bepaalde luchtvochtigheid. 
.
Dit is logisch, want van binnenkant tot buitenkant heb je een temperatuursvevral van binnentemperatuur naar buitentemperatuur...
Waar er enkel in de spouw geïsoleerd wordt, ontstaat dit dauwpunt in de spouw ergens in de isolatie.
Zonder de isolatie ontstaat dit in de steen, vandaar de oorspronkelijke functie van de spouw: de steenmuren laten uitdrogen: de binnenmuur van de condens, de buitenmuur van de regen/neerslag. Spouwisolatie moet daarom dampopen zijn (geen PURschuim dus, de giftigheid en milieuimpact laat ik hier buiten beschouwing).
Als je ook nog een 2de isolatielaag toepast binnenin, komt je dauwpunt bijna gegarandeerd in deze laag te liggen. Alleen zijn sommige isolatiematerialen daartegen beter bestand en andere niet.... Daarom wordt houtwolisolatieplaat aangeraden (Steico, Homatherm, Pavatex), maar past niet in elk budget hee en glaswol is goedkoop. Bovendien zal hier minder condens optreden, omdat er al zo'n dikke spouwisolatie zit en de binnenmuur warmer is... Soms wordt hier ook een totaal dampdichte isolatie genomen zoals EPS of XPS als binnenisolatie.
.

.
Een precieze berekening kan je gratis maken op www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/
Gewoon volledige muuropbouw van binnen naar buiten laag na laag alles invullen:  en diktes in mm:
.
Plattenwerkstoffe -> Gipskartonplatte (9,5 of 12mm) -> Folien -> Innendichtüngen -> (dampscherm-merk&type), Dämmmatten -> Mineralwolle -> Mineralwolle Isover -> (type)  , Putz-> Lehmputz, Altmauer-> Vollziegel, Dämmschüttungen-> TFpearls, Altmauer
.
Bovenaan krijg je meteen een overzicht van isolatieniveau in U, %vocht en in groen of oranje of rood naargelang de ernst. Onder de invultabel zie je een detailgrafiek. De ligging van condens is aangegeven met een blauwe band vertikaal: dauwwater = Tauwasser.
Bovenin de tabel zie je rechts hoeveel procent vocht zich in ieder deel opstapelt.

karol ik heb muren van 50cm/  Hoe zou ik die isolatie aanpakken ?

Men raadt steeds aan van de buitenkant van de muren te isoleren omdat je 

  1. bij binnenisolatie meer problemen met condens krijgt
  2. de koudebruggen  met isolatie kan bedekken, zoals verdiepingsvloeren en binnenscheidingsmuren en ook de lateien boven ramen & deuren
  3. !!! Wel uitkijken dat de dakrand genoeg oversteekt en je vensterbanken genoeg uitspringen voor de dikte isolatie die je wil plaatsen.... Keep in mind als je dak en vensterramen ook nog moet renoveren

Als er een spouw zit moet die eerst opgevuld en liefst met isolerende vlokken.

Dan heb je wel puntje 1. van hierboven onder controle, voor puntje 2. echter moet naar andere oplossingen gezocht...

Maar jij komt me hier wellicht vertellen dat je uitzicht van de buitengevel waardevol is en niet mag of wil veranderen???
Nu is deze enorme muur een ware warmtebuffer tijdens de zomer zowel als de winter en met binnenisolatie ben je die kwijt, oonafgezien nog van bovenstaande 1. en 2.
Ben je zeker dat er echt geen spouw zit??? Woon je echt met zulke massieve kasteelmuren??? (bij mij waren ze 39cm, maar er bleek een spouw van 7cm achter een volsteense buitenmuur)

  • Als je  dakoversteek groot genoeg is of kan aanpassen, bestaat nog de mogelijkheid van buitengevelisolatie met resolplaat (lambda=0,021) of met spaceloft/aerogel (lambda=0,0135; zeer duur), en afwerken met een steenstrip in ongeveer het huidige uitzicht.
  • Als je huis groot genoeg is om die binnenruimte op te offeren: binnengevelisolatie met resolplaat of aerogel,  en een voorzetsteen, je kan voor dit laatste Ytong nemen dat snel (doe-het-zelf) plaatst en goedkoop is en bepleisterbaar (pleister, leem)
  • Je kan als binnenisolatie Multipor (een soort isolerende Ytong) zelf vlak tegen je muur plaatsen (lambda = 0,045) en is bepleisterbaar( leem, pleister). Dan fungeert je muur als 1 geheel met nog meer massa!!!
  • Je kan als binnenisolatie hennepkalk-blokken nemen (= "chaux de chanvre") (lamda=0,050;   zeer betaalbaar). Kan afgewerkt met pleister of leem. Ook hier fungeert de muur als 1 geheel met nog meer massa.

 

Volle bakstenen muren van 50cm. Daar valt nog maar weinig te winnen.

Alles  wat je langs binnen aanbrengt verhoogt de vochtighed en verlaagt dus gelijktijdig de effectieve isolatiewaarde van het geheel.

Het meest is te halen door het geheel perfect droog te houden.

Temperierung zoals Grosseschmidt toepast bijvoorbeeld.

 

Aan andere bouwdelen is bovendien veel meerr winst te halen.

Droge volle muren presteren beter dan algemeen aangenomen.

Kwestie is ze ook droog te krijgen en te houden. En daar wringt het schoentje nou net bij veel 'energetische renovaties' na een paar jaar vocht accumuleren.

 

G

Inderdaad Maia, muurisolatie komt in het prioriteitenlijstje pas na dakisolatie en glasisolatie, kierdichtheid (tocht, deur- en vensterdichtheid)  en je kan best deze wat pushen tot veel hogere waarden eer je aan zo'n "omvangrijke" muurisolatie begint. En de bestaande muur inspecteren op zijn staat (voegwerk, optrekkend vocht, en raamwerk beter dichtkitten)
Toch zijn er al waardevolle gebouwen goed gerenoveerd... Ter plaatse kijken wat de mogelijkheden zijn is dan wel een noodzaak, want op een forum kan wel raad gegeven worden maar keuzes dienen ter plekke te gebeuren.