Isolatie plafond/zoldervloer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste lezers,

ik wil binnenkort het plafond van mijn keuken (2,5 m * 4,5 m) en slaapkamers (32 m²) isoleren. De plafonds zijn beide opgebouwd uit (van boven naar onder) smalle latjes omwikkeld met leem op de balken genageld, leemlaag en pleisterlaag. Het keukenplafond is zwaar beschadigd door waterinsijpeling en het bevestigen van een vals plafond en zal dus volledig verdwijnen. De slaapkamerplafonds zijn afgewerkt met renovatievlies en geschilderd.

Ik dacht gebruik te maken van minerale wol, maar een handelaar in ecologische bouwmaterialen raadde me aan om ze op te vullen met cellulose. In het keukenplafond zou (na weghalen van het huidige plafond) een dampscherm worden geplaatst, waarop de cellulose zou worden uitgestrooid. Afwerking zou met planken of OSB-platen gebeuren. Voor het plafond boven de slaapkamer zou ik het bestaande plafond (dat volgens mij werkt als dampscherm, gezien de pleisterlaag) opvullen met cellulosevezels, en vervolgens de oorspronkelijke beplanking terugplaatsen.

Mijn vragen hierbij:
1. Zou inblazen niet goedkoper en effectiever (gezien de hogere dichtheid) zijn?
2. Is het bij inblazen nodig om een dampscherm te voorzien op het bestaande plafond (rondom de bestaande balken) van het plafond boven de slaapkamers?
3. Ik wil later het dak vervangen en isoleren. Hoe dik kan ik dan de zoldervloer isoleren? Is het in dat geval nodig een dampscherm te plaatsen?

Dank voor jullie antwoorden.