Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

isolatie plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is er een methode om een bestaand plat dak te isoleren
zonder demontage van plafonds of roofing.
Plat dak bestaande uit houten dragers om de 50cm,
onderkant afgewerkt met hout en gyproc. Aan de bovenkant
bevinden zich multiplexboard met 2 lagen roofing.
Tussenin geen isoltie.
Ik dacht aan inspuiten van een isolatiemateriaal.
Graag uw advies.

Reacties

hallo

Leg op je bestaand plat dak langs de buitenkant nieuwe isolatie-geschikt voor platte daken- en werk het af met roofing of dergelijke.

Het is altijd beter om te isoleren langs de buitenkant.

Ludo

Lex

Aangezien je geen damprem hebt aan de binnenkant, is de tussenruimte opvullen een linke zaak. Blijft eigenlijk alleen maar isoleren langs buiten over.

Hans

Mogelijk met R......e -LG dat je op de bestaande dakbedekking legt. Open voegen.
Mon

Inderdaad, zeker niet zelf gaan isoleren van binnen uit, je krijgt dan condensvorming aan de binnenkant van je dak. Het hout gaat dan rotten en er kan schimmelvorming ontstaan.
Met een dampscherm kun je dit verhelpen, maar dit is zeer moeilijk bij renovatie, alle plafonds moeten er dan uit.
Ook als je isolatie tegen je bestaande plafond aanbrengt en vervolgens een vals plafond eronder hangt loop je het risico op condensvorming.
Het veiligste, makkelijkste en goedkoopste is het isoleren van de buitenkant. Maar dan moet de dakrand hoog genoeg zijn, zodat het water er niet overheen gaat lopen.
Als de dakrand niet hoog genoeg is moet je de isolatie tot ongeveer 40 cm van de dakrand leggen zodat er een ruimte overblijft waar het water kan wegstromen

Het is niet nodig om over de isolatieplaten roofing te leggen, maar er moet wel ballast op gelegd worden, dit kunnen keien zijn of grove kiezel.
Gebruik wel het juiste isolatie materiaal geëxtrudeerd polystyreen, met een minimale warmteweerstand van 3m2K/W of meer.
En let op dat de houten dakconstruktie sterk genoeg is om de ballast te dragen.
Er is ook nog subsidie voor te krijgen van € 1,25 per m2 kijk voor de voorwaarde op www.interelectra.be

"Het is niet nodig om over de isolatieplaten roofing te leggen"
Heb je daar al eens over nagedacht?
Dus het koude regenwater of smeltwater van de sneeuw mag gewoon tussen de platen lopen en alsnog het dak afkoelen?
Krijg je mij niet direct van overtuigd.

EPS is het enige isolatie materiaal dat ook wanneer het nat is zijn isolatiewaarde blijft behouden, het gaat ook niet rotten.
Er hoeft dus geen roofing overheen.
Wat betreft het afkoelen via regenwater of smeltwater, dit zal minimaal zijn.
Roofing is veel duurder dan ballast, dus als het oude dak nog goed is zou ik er geen nieuwe roofing over leggen.
De levensduur van het oude dak zal ook nog verlengd worden omdat de EPS het zonlicht er vanaf houdt.
Nog een voordeel is wanneer je een lekkage hebt kun je de ballast en de EPS gewoon wegnemen en de onderliggende roofing plaatselijk herstellen.

Correctie, de afkorting EPS moet in voorgaande tekst als XPS gelezen worden
Voor alle duidelijkheid:
"Geëxpandeerd polystyreen (EPS, piepschuim, tempex) is verkrijgbaar als losse bolletjes en als platen met een bolletjesstructuur. Er is ook geëxtrudeerd polystyreen (XPS). XPS van de merken Styrofoam en Styrodur wordt met zachte CFK's gemaakt, maar is ook CFK-vrij te krijgen. EPS is altijd CFK-vrij geproduceerd. Voor het maken van polystyreen is vrij veel energie nodig. Er is meer XPS nodig dan EPS voor dezelfde isolatiewaarde. EPS heeft de voorkeur boven PUR en XPS. EPS kan worden gerecycleerd, dat gebeurt nu alleen met productieafval."

DE XPS moet voor de platdakisolatie gebruikt worden.
Wat betreft het afdekken met roofing lees ik zo juist op dit forum dat het materiaal kan uitzetten waardoor de roofing gaat scheuren, dus ballast ipv roofing lijkt mij echt wel beter.

"Wat betreft het afkoelen via regenwater of smeltwater, dit zal minimaal zijn."
Wie beweert dat? De een of andere verkoper?
Komaan zeg, wie gaat er nu z'n plat dak deftig isoleren en dan het regenwater onder de isolatie laten lopen?

"Wat betreft het afdekken met roofing lees ik zo juist op dit forum dat het materiaal kan uitzetten waardoor de roofing gaat scheuren"
??
Da zal dan wel met roofing van de brico zijn zeker, trouwens de dagen van roofing zijn zo stilaan geteld, wij gebruiken EPDM-rubber, en bij hergebruik van het regenwater liefst gelijmd of mechanisch bevestigd.

Meine herren,
ik denk dat we 't hier om een omkeerdak hebben. Dat kan inderdaad, maar niet zondermeer. Dakhelling moet alvast hierop aangepast zijn. Ondergrond voldoende vlak. De dakrand moet voldoende hoog zijn om de platen (min 10 cm) met ballast te kunnen hebben.

Ik ga ervan uit dat je een houten dak hebt. Je moet weten dat XPS een zeer lage warmtecapaciteit (C) heeft. In combinatie met een houten dak betekent dit: vrij snelle zonnedoorslag en opwarming binnenshuis.

In jouw geval zou ik, als afbreken van het plafond geen optie is, in dit geval gaan voor een warm dak met een isolatiemateriaal met hogere C. Van de vieze materialen scoort PIR (poly-isocyanuraat) niet slecht. Veel beter zowel voor milieu als binnenklimaat zijn de houtwolplaten, zie hiervoor de gespecialiseerde bouwhandels. Laatste zijn helaas wel slechter voor de bankrekening.
succes DD

En heeft er al iemand nagedacht over een groendak, met sedumplantatie. Heeft een goede isolatiewaarde, lange duurzaamheid, en een uitstekende afwatering en het helpt de bescherming van het milieu.

Klopt allemaal, behalve van die goede isolatiewaarde.
Natte grond en wat plantjes isoleren nu eenmaal niet zo goed.

Geert

Guy,

 

Wat brengt dat op, op al die verschillende fora oude vraagstaarten bovenspitten en reclame maken voor de firma durieux ?

 

Of ben je werknemer en is het .... part of the job ?

 

 

Dirk

uitstekende afwatering? 't is maar hoe je het benoemt, een groendak houdt vooral water op. en dus kan je hergebruik van regenwater wel vergeten, en waar zit dan die bescherming van het milieu?? een groendak is mooi, heeft warmtebuffercapaciteit en houdt de lucht in de omgeving wat vochtiger. er zijn dus een paar goede argumenten te vinden pro groendak, maar goeie isolatiewaarde en uitstekende afwatering vind ik toch wel ver gezocht.

hans d

In of onder roofing spuiten kan niet. Daarom moet de roofing verwijderd worden en dan kan er op het plat dak isolatie gelegd of gespoten worden. Plafond en dergelijke kunnen blijven hoe ze zijn. 

mr guy vandenberghe is gewoon elke vraagstaart over daken en isolatie aan het "stalken".  nog erger is dat hij giftige rommel probeert te slijten op ecobouwers.  hij heeft het duidelijk nog niet begrepen.

Iemand een tip om een tuinhuis met plat dak te isoleren tegen de zon ?

Het dak is EPDM vastgelijmd op OSB platen en het wordt veel te warm in het tuinhuis.

Een groendak lijkt me gezien het geringe oppervlak en gewicht niet aangewezen.

alvast bedankt.