Isolatie probleem dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allen,

Ik zit met een isolatie probleem.

 

We hebben een aanbouw, deel van de aanbouw met puntdak, deze delen we met de buren.

In het midden hiervan is een scheidingswand gemetseld, punt van dak zitten in het midden.

Nu zijn we ruimte aan het verbouwen tot badkamer.

Deze moet dus goed geisoleerd worden, nu enkelsteens, geen vloer en dak isolatie. Er komt een extra (buiten)muur rond en deze wordt geisoleerd.

Vloer heb ik al verwijderd en nieuw beton is al gestort, hierop komt de isolatie en dan de dekvloer met vloerverwarming.

Tot hier het goede nieuws, nu het dak...

 

Het is een puntdak met als laagste deel maar op 2,40 meter, redelijk laag dus....

Een kleine tekening ter info is bijgevoegd.

Het probleem is dus hoe ga ik dit goed isoleren.

Ik kan een isolatielaag van 10cm op het dakbeschot leggen, bij onze buren blijft het zoals het is.... Meer kan dus niet ivm de nokpannen.

Langs binnen isoleren kan maar ook niet meer dan 15 cm, anders kom ik te laag uit.

De vaste douchekop komt op 2,15M hoogte te hangen, niet echt ideaal dus. Langs 2 kanten kan natuurlijk niet... dan krijgen we zeker problemen.

 

Iemand een idee om dit aan te pakken en goed te isoleren? Wat raden jullie aan qua dikte te isoleren? Ik vind de 10cm aan de buitenkant erg minimaal namelijk....

 

Stippellijn is het verlaagd plafond wat erin zou komen.

De lijn op het dak is de 10cm zoals nu gepland is, wat ik zelf te minimaal vind voor een badkamer....

Reacties

Er is nu gerekend op PIR platen op het dak, ik weet het niet echt ecologisch, maar wat is ongeveer de prijs van bijvoorbeeld de Kooltherm, iemand een indicatie?

 

Houtwolplaten is inderdaad een goed idee, kan ik deze gewoon tegen het dakbeschot schroeven?

 

Het verlaagde plafond is niet luchtdicht en dus zal op de ruimte tussen het plafond en het dak dus vochtige lucht komen, kan dit nog kwaad?

De plannen zijn om ventilatie aan te brengen met warmte terugwinning in de badkamer, ook gedacht aan om de lucht in de tussenruimte af te zuigen, maar bij het douchen of in bad te gaan kan dan alleen maar extra vochtige lucht naar de ruimte gezogen worden, ook weer niet ideaal natuurlijk....

 

Wat zijn jullie ideeen hierover?

 

 

carol

sorry, maar nee, het meer damopen materiaal absoluut langs buiten en dampdicht langs binnen, dat is een elementaire regel.

 

   

stan

PIR, PUR en resol kosten allemaal ongeveer even veel, zal een beetje van je leverancier afhangen.  maar als je langs binnen met een isolerende houtvezelplaat wil werken, dan lan,gs buiten zeker geen harde dampdichte plaat als pir of resol! en ik zou in jou geval een degelijke damprem plaatsen langs de binnenkant van de isolatie.

hans d

Ik begrijp je telling niet goed: of binnen of buiten isoleren, maar beide kan niet???

Je kan toch zowel binnen als tussen de spanten als buiten isoleren en deze ook allemaal doen? Of begrijp ik het verkeerd?

Hoe dik zijn de spanten?

Er is momenteel geen zoldervloer begrijp ik ?

Dan gewoon bovenop  het verlaagd plafond isoleren. (hier heb je normaal toch geen beperking tot 15 cm ?)

Damprem langs binnen en dampopen naar buiten laten.

Als je de de schuine dakhelling gaat isoleren zit er veel warmte in je dak, boven het vals plafond.

En dan moet je eigenlijk ook het scheidingsmuurtje onder de nok nog isoleren .... Is alles bij elkaar al snel het dubbel qua oppervlakte isolatie .... en minder effectief.

 

M(G)

Als de zolder inderdaad niet gebruikt wordt is dit de beste/gemakkelijkste oplossing uiteraard.

Probleem is dat boven het plafond de verdeler komt van de vloerverwarming.

Algelopen winter heeft het in de ruimte gevroren, niet veel maar het vroor er wel, oftewel het dak isoleerd niks.

 

Boven het plafond komt dus de verdeler, pomp, drukvat etc alles van de vloerverwarming, wat dus nog wel toegankelijk moet blijven voor onderhoud.

Dan heb ik weer een probleem met damprem/scherm, dit krijg je dus niet geheel dan vocht dicht lijkt mij.

Er zijn wel oplossingen voor maar probleem is de vochtdichtheid denk ik.

Daarom was mijn idee het schuin dak zelf te isoleren.

 

@ Robin

Nee, naar mijn weten mag je maar 1 kant isoleren ivm vocht in je dakbeschot, binnen en buiten isoleren is dus beide kanten dampdicht = problemen....

 

@ Hans

Probleem langs binnen isoleren is dus de maximale dikte die ik kan plaatsen, en verbeter me als ik het fout doe, geen harde PIR platen langs binnen tussen de balken lijkt mij....

 

Ik vond 2,3m wel een mooie hoogte voor het plafond, daar is dan maar plek voor max 10cm isolatie binnen, wat ik dus wat weinig vind.

Of ik zou een schuin plafond moeten maken maar zou dat er niet vreemd uitzien?

 

Dan kan ik wel bijvoorbeel de lage kant op 2,15m houden, dit is boven de wastafels en dan de andere kant hoger op bijvoorbeeld 2,4-2,5 meter, dit is boven de douche.....

Krijg je wel een mooi ruimtelijk effect denk ik maar ik kan niet echt afbeeldingen of foto's op internet vinden met zo'n voorbeeld hiervan.

Beide kanten dampdicht? Hangt van je soort isolatie af hé.

Gebruik je bv. houtwol, dan kan je dampopen werken (wat nog steeds best is voor hellende daken).

Hoe dik zijn de spanten?

Dus ik kan dus langs 2 kanten isoleren?

 

Maar dan ga ik toch problemen krijgen met vocht?

Zeker omdat het boven een badkamer is?

Vocht slaat neer op de koudste plek, wat dus het dakbeschot zal zijn, dan is het toch alleen maar wachten tot het dak verrot is lijkt me....

 

Er is maar 1 spant in het midden van het dak en die is 17 cm meen ik, het dakbeschot (planken) steunt op de muren en op de ene dwarsbalk.

 

Vul die 17 cm op. Eventueel nog 5-10 extra cm naar binnen en dan heb je al redelijk wat isolatie hé.

Ik zou toch opteren voor een damopen isolatiemateriaal en een intello+ als damprem. Dit is de meest veilige manier van werken.

Desnoods kan je op het dakbeschot nog 5-10 cm extra isolatie leggen als daar plaats voor is. Neem dan als bovenste laag bv. houtwolplaten met tand en groef (bv. celit 4D) als onderdak.

Kogel is door de kerk, vloerverwarmingssysteem word verhuisd.

 

Ik heb teveel verlies denk ik als ik het schuine dak isoleer, naja verlies niet echt maar de warmte gaat teveel bovenin de ruimte zitten.

Omdat alleen met vloerverwarming de ruimte wordt verwarmd zou ik het niet halen denk ik.

 

Dus we spelen op safe, het vloer verwarmingssysteem komt op een andere plaats en het verlaagde plafond zal geisoleerd gaan worden met een goed dampscherm.

Op de laagste plaats zal dan 15 cm isolatie komen en de rest is 24 cm glaswol of iets dergelijks.

 

Hoe doen jullie dat met inbouwspotjes? Hier komt ledverlichting in, dus heel warm zoals halogeen worden ze niet.

Hoe wordt dit gedaan met een dampscherm?

10cm is inderdaad niet veel als je minerale wol of houtwolplaten neemt. Je zou ook resolplaat (Kooltherm) van Kingspan kunnen nemen (is toch heel wat beter voor het milieu dan PIR-platen). Met een lambda-waarde van 0,021 bekom je voor 10cm een R= 4,76 of U=0,21 wat niet slecht is voor een LEW. Enkel een Passiefhuis scoort beter: U<0,15
En je kan een deel isolatie buiten 2/3 en binnen 1/3van je totale Rwaarde plaatsen als je 10cm resol van buiten nog te weinig vindt en passiefnorm wil, maar dan moet je buiten wel iets volledig dampopen nemen zoals houtwolplaten (Steico, Gutex, Pavatherm...) of hennep... en de resol aan de binnenkant (niet omgekeerd, tenzij je platdak zou hebben)

suc6