Isolatie van onverwarmde zolder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Even iets aftoetsen:

We proberen een nieuwe maar klassiek gebouwde woning zo goed mogelijk te isoleren .

De ruwbouw en het dakschrijnwerk zijn af, en de EPB verslaggever komt voorlopig uit op E60, K29.

Maar ik vind de totale U waarde van het dak toch nog hoog : 0.25 W/m²K

Dit bekomen we door in de onverwarmde zolder twee isolatielagen te voorzien: 1 in het dak en de tweede in de zoldervloer. Telkens 18 cm cellulose vlokken (Lambda = 0.040)

Ik dacht veel beter uit te komen met het dak, maar naar het schijnt zijn het de spanten die de waarde naar beneden halen.

Kan dit kloppen ?

Ik dacht eraan de zoldervloer dan te verhogen met 10 cm. Goed idee?

Dank voor jullie advies.

Reacties

Ben je zeker dat de isolatie in de zoldervloer is meegenomen in de berekening?

 

Als je kan zou ik eerder wat meer in het dak voorzien, ofwel de spanten uitlatten ofwel dwars op de spanten.

 

 

 Volgens mij is in de berekening inderdaad geen rekening gehouden met de zoldervloer.

 

De 18cm met isofloc komt op een U waarde van 0,22. De houten spanten die een % hout hebben i.p.v. isolatie brengen dit naar 0,25.

Het is misschien eigen aan de EPB software, die maar 1 schil ondersteunt. Ik herinner mij dat de verslaggever zoiets zei.

Dit zou dan betekenen dat het dak toch beter scoort.

Ik vermoed dat ook de K waarde lager is, of beter, dat het huis beter geisoleerd is dan de K waarde laat vermoeden.

Oef.

 

 

bert

heeft eigenlijk niks met de epb te maken. als je je dak met 18cm isoleert, is dat je buitenschil, de invloed van een tweede isolatielaag ergens halverwege is heel moeilijk te valideren, luchtdichtheid tussen woning en zolder vloer is allicht niet optimaal, luiken of trappen, etc.

nee, ofwel gooi je 30cm isolatie op je vloer, ofwel in je dak.

de balken vormen theoretisch een koudebrug, maar als je  je dalk uitimmerd met tripex en dan onderaan een balkje, is die koudebrug te verwaarlozen.

hans d

Hans

 

Ik volg je met het dak, als het praktisch mogelijk is.

 

Langs de andere kant zou het inblazen van de zoldervloer zeer eenvoudig kunnen zijn en dus relatief weinig kosten.  In dat geval zou ik niet twijfelen en hier ook inblazen.

alain

het hangt er vanaf wat christophe zinnens is met z'n zolder.  wil ie hem niet gebruiken, dan is het zeker zinvol 30 of meer cm cellulose op de zoldervloer te blazen. maar als ie ooit deze ruimte nog wil kunnen gebruiken, ligt de isolatie vann het dak voor de hand. en aangezien het om een nieuw te bouwen woning gaat, neem ik aan dat die mogelijkheid er in zit.

maar beide half doen wordt in de epb afgestraft.

hans d

Voor EPB, best zolder uit volume halen.  => volume gaat omlaag, compactheid wordt beter => betere K-waarde, betere E-waarde.

Maar zoals hierboven: zeker zijn wat je me je zolder gaat doen: zolder niet volledig isoleren is zolder nooit gebruiken voor woonfuncties en ook luchtdicht afterwerken naar zolder toe.

Walter

Hans

 

Ik zou zonder twijfel het dak doen, maar de meerprijs kan beperkt zijn om ook wat in de zoldervloer in te blazen.  Als het een betonnen zoldervloer zou zijn, is dat wel een ander verhaal.

 

Maar ik lig niet echt van epb wakker ;-)

 

walter

het mag vreemd lijken, maar de compactheid wordt slechter met een plat dak. maar het volume wordt wel kleiner.

compactheid van een bol = 2, een kubus = 1.44, kubus met zadeldak = 1.46, een balk = 1.34, een balk met zadeldak = 1.39. (bron: dialoog, heb het niet nagerekend).

hans dDe zolder zal alleen gebruikt worden als berging.

Het is een schilddak dat zich misschien niet zo gemakkelijk leent om een dikke schil te maken.

Ik zal dat eens verder met de isolatieman bespreken.

Alvast bedankt voor de interessante input.

christophe

ik meen dat een schilddak een gewoon schuin dak is? dat is net een gemakkelijk dak om extra te isoleren, zeker als de zolder als berging dient en je niet moet kijken op een paar cm.

hans d