isoleren vrijstaande woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste kenners,

Wij kochten een vrijstaande woning uit de jaren '50. I.s.m. onze architect willen we er een goed geïsoleerde LEW van maken. Om maximaal te kunnen isoleren stelde de architect voor om de façadesteen af te breken tot tegen de binnenspouw, daartegen te isoleren en vervolgens af te werken met bepleistering. (De man is gespecialiseerd in passiefbouw) Wij waren daar in eerste instantie niet echt voor te vinden omdat we crépi doorgaans niet zo geslaagd vinden. Vooral de aflopen na x-aantal jaar schrokken ons wat af. De argumentatie van de architect was dat we minder dik zouden kunnen isoleren als we voor isolatie + nieuwe gevelsteen kozen. Na enig inleeswerk kom ik echter tot de constatatie dat de gerennomeerde crépizetters (bvb STO) enkel werken met EPS als isolatiesysteem ? Ik ben niet zo thuis in isolatiewaarden per produkt, maar ik meen wel te weten dat er intussen heel wat performantere materialen op de markt zijn. Maar die blijken dan niet compatibel met crépi ?
Ik weet dat PUR en PIR hier vieze woorden zijn, maar ik ben toch van mening dat ik liever goed isoleer met (niet erg ecologische) materialen die toch al gemaakt zijn, dan minder goed te isoleren en jarenlang meer energie te verbruiken...
Wie weet raad ?

Reacties

Onze architect kwam tot dezelfde conclusie. Veel alternatief voor harde isolatie en crepie is er niet. Er zijn harde houtwolle platen die kunnen bezet worden maar de isolatiewaarden is wat minder.

Een nieuwe gevelsteen voor zetten, zou ook een probleem kunnen geven met funderingen. Volgens jouw blijkbaar ook minder dikke isolatie mogelijk.

Wij hebben 3 technieken van bekleden gecombineerd: crepie (nog niet geplaatst), houten structuur+leien, houten structuur+termisch behandeld hout (zie link).

 

http://www.ecobouwers.be/opendeur/gebouw/zemst/zemst-0

 

De bestaande voorgevel afbreken is een goed plan. Wij hadden dat misschien ook beter gedaan, achteraf gezien.

 

Vincent

Dag Schipper

De paramentsteen afbreken maakt het uiteraard gemakkelijkst om degelijk te isoleren. Wens je toch liever metselwerk, dan kun je kiezen voor de ecobricks van Wienerberger (beperkt gamma). Wij hebben hier ook gebruik van gemaakt (om anderen redenen) en zijn zeer tevreden met het resultaat. Bij ons zijn ze verlijmd ipv gemetst. De stenen zijn slechts 65mm ipv 90-100 mm diep. Spaart je toch 3 cm hé.

In het slechtste geval een smal strookje fundering bijgieten aan uw fundering.

 

Maar wat zal je doen met de aansluiting op de gelijkvloers om koudebruggen te voorkomen?

Je moet je niet blindstaren op de 'dunste' te willen hebben.  Maar op het beste eindresultaat. 

Grofweg zal PUR een 30% beter isoleren dan de Betere EPS platen; maar dat vang je gewoon op door 30% dikker te isoleren.  En die 30% EPS extra zal naar prijs nog altijd goedkoper zijn dan PUR.

Naar welke isolatiewaarde voor je muur wil je werken?  Is die niet te halen met EPS?

Ik denk wel wat de beste oplossing is zoals de architect voorstelt de facade af te breken en correct te isoleren. 

Maar naast crepi zijn er vermoedelijk nog wel andere oplossingen zoals afwerken met hout, plaatmateriaal (bv trespa), steenstrips, of misschien toch een gevelsteen als je de fundering kan verbreden. 

Walter

 

Crepi hecht goed op eps en houtwol, op andere isolatiematerialen is de hechting minder sterk, vandaar vaak de keuze voor eps. Het is ook mogelijk als "hoofd"isolatie een ander materiaal te nemen en hierop een laagje eps te plaatsen, bvb snelbouw + 10 cm resol + 2 cm eps + crepi. 

Naar ecologie toe is het gebruik van chemische hardschuimplaten natuurlijk niet het meest optimale, vergelijk dus ook eens met de meer ecologische producten zoals de eerder genoemde houtwol ofzo

Of in uw zelfde voorbeeld 10 cm resol (of meer) + 2 of 3 cm houtwol + crepi. Dan zit het meest dampopen materiaal aan de buitenkant.

Persoonlijjk zou ik ook naar meer ecologische oplossingen grijpen

 

Iedereen bedankt voor de feedback. Dat stelt wat gerust in de gemaakte keuzes.

Gevelsteen komt er niet terug omdat we dan idd rondom nieuwe fundering moeten gieten als één van de bezwaren.

Zoals het er nu uitziet komt er 20cm grijze EPS tegen de binnenspouw en dan crepi volgens het gevelsysteem van STO. Dan komen we ongeveer 6cm meer naar buiten dan nu het geval is. Hopelijk zal dat volstaan. Ik had liever dikker en / of beter geïsoleerd, maar we zijn gebonden aan de beperkingen van een bestaande woning.

De islolatie wordt ingegraven om de koudebrug in de vloer te counteren.