Isolerend kattenluik.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

sinds vorig jaar wonen wij in een zeer goed geïsoleerde en wind-dichte woning. Ondertussen hebben we aan gezinsuitbreiding gedaan en zijn er twee katten bijgekomen. :-)
Om die twee bengels de kans te geven om buiten te spelen als we beide werken zijn zou ik graag een kattenluik willen installeren maar dan wel eentje dat geen (of heel weinig) tocht binnenlaat en ook nog geïsoleerd is. Bestaat er ergens zoiets, of is zoiets zelf te maken? Ik heb nl. geen goesting om een gat in onze deur te maken voor zo'n gewoon kattenluikje, om daar dan ook de koude en de tocht mee binnen te laten.
Ik hoop dat er hier mensen zijn die hetzelfde probleem tegengekomen zijn en er een goede oplossing voor gevonden hebben. Zoniet, dan zullen de twee poezeloezen elke dag maar moeten wachten tot er iemand thuis is om hun buiten te laten. :-)

Alvast bedankt,

Bart.

Reacties

Er bestaan katteluikjes die magnetisch sluiten. Enkel de katten die de bijhorende halsbanden dragen kunnen er door glippen. 'k weet niet of deze duurdere luikjes winddichter zijn dan de andere.

'k Heb al van kindsbeen af enkele katten maar deze gaan zelden buiten. (Perzische katten dienen af en toe wat gras te eten om geen haarballen in de maag te krijgen.)

Ik ben immers niet alleen een kattenliefhebber maar ook een dierenvriend en 'k hou teveel van de andere speelse dieren in onze tuin. De egels, vogels, vlinders, kikkers,... hebben het zo al moeilijk genoeg om te overleven.

Studies wezen o.a. uit dat blaffende honden vogels verschrikken en hun schuil- en leefhabitats verminderen. Vogels worden in de winter (ingevolge zwakte en koude) en bij valavond  (wegens opkomen duisternis) een gemakkelijke prooi voor onze loslopende goeddoorvoede katten. Uit het nest vliegende jongskes zijn ook redelijk weerloos.

Ik laat mijn katten dus enkel vrij als ik zelf in de tuin zit. Verder dan mijn afsluiting komen ze zelfs niet. Een bak met kattekorrels in de garage zorgt ervoor dat ze geen viezigheid achterlaten in tuinen. Het idee dat katten vrij moeten rondlopen is diep ingeburgerd. De enige tuin in mijn buurt die geen hond heeft is helaas de mijne. Heel wat buren hebben hond en katten samen. Je kan dus al raden alwaar deze zwervers hun behoefte doen. Ik zie er soms dagelijks 2 à 3 op mijn gras of palmstruikjes liggen.

Strontjes in de tuin zijn niet zo onschuldig als dat we zouden denken, want een gezinslid werd hierdoor het slachtoffer van een bacterie die de kattekrabziekte veroorzaakte. (Toxoplasmose is nog een andere ziekte) Sedertdien vertel ik dit zoveel mogelijk door. 

Gr

Luc