K en E-peil - Wat kan nog beter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag ecobouwers,

Ik heb zonet de allereerste EBP-berekening binnen.

K27 & E40 met volgende kenmerken : 

- Buitenmuur in metselwerk: U = 0,17 W/m²K U max = 0,24 W/m²K    Spouwisolatie: Isover Multimax 30, d15cm

- Vloer op volle grond: U = 0,19 W/m²K U max = 0,30 W/m²K - XPS-platen, d14cm

- Hellend dak + dak van dakkapel U = 0,19 W/m²K U max = 0,24 W/m²K - Minerale wol d22cm + Celitplaat d18mm

- Buitenschrijnwerk - Glas, 3-dubbele beglazing U = 0,6 W/m²K U max = 1,1 W/m²K

- Vensters / deuren U = +- 1,6W/m2K U max = 1,8 W/m²K

- zonnewering door screens aan 4 ramen, links in hoofdbouw + luifel als beschaduwing links achterbouw (+/- zuidkant),  - Geen ramen aan de noordkant.   

- Aftapen van naden van (spouw-) isolatie en luchtdicht afwerken van dakdoorvoeren

- Het uitvoeren van een Blower-door-test kan de standaardwaarde (= 12 m³/hm²) doen wijzigen. - Het uitvoeren van een Blowerdoor-test is vereist voor het behalen van het E-peil 54 in de voorcalculatie werd een haalbare luchtdichtheids-waarde ingegeven van 5m3/hm2

- Mechanische ventilatie (systeem D) met warmterecuperatie - Meetrapport ventilatiedebieten vereist voor daling van het E-peil opmerking: dit rapport werd nog niet verrekend in de voorcalculatie

- Vloerverwarming: combiketel op aardgas (ok)

- zonnepanelen (+- 2500Wp) --> telt voor +-14 E-punten 

ik overweeg nog een lucht/water warmtepomp voor vloerverwarming en productie varm water.  Nu ik de EPB-berekening en debietberekening ventilatie D heb kan ik offertes aanvragen.

Andere opties :

- K-peil doen dalen (nog meer isoleren is niet mijn voorkeur)

- Meer zonnepanelen  (Aangezien we binnenkort maar met 2 bewoners overblijven gaat ook hier mijn voorkeur niet naar uit).

- grond/water warmtepomp : geen budget.

Graag jullie mening over bereikte K- & E-peil en jullie opties ivm verdere daling  (een vraag die ik natuurlijk ook aan Architect en EPB-deskundige zal vragen).  

Vriendelijke groeten en alvast bedankt

Jan

 

Reacties

 

In het dak ,zou,ik in elk geval meer isolatie steken, desnoods onder de spanten door. Ge kunt ook nog winnen op de blowerdoortest. 5 m³/m² is niet fameus. Een hedendaagse gewone afwerking geeft reeds een beter resultaat. Met meer inspanningen moet het veel beter.

 

Om de k-waarde en de luchtdichtheid m³/m² juist  te kunnen inschatten heeft men wel de compactheid nodig.

Dag Allen,

Ik blijf een beetje op mijn honger zitten.

K27 lijkt me een deftig K-peil.  Zonder "hulpmiddelen" kom ik aan E54.  Met zonnepanelen kom ik aan E40.  Zou een lucht/water warmtepomp het overwegen waard zijn om tot E30 te geraken.  Andere tips ?

Pierre,

Bedankt voor je reactie.  Ik probeer de compactheid te beschrijven. De woning bestaat  uit twee aanééngesloten blokken.  Eéntje van 8 op 6 en daarachter eentje van 6 op 6.  Beide blokken hebben een schuin dak.  Het grootste blok van 8 op 6 heeft een hoger schuin dak en een kijkuit.  Het tweede blok heeft dus een lager schuindak (geen volwaardig verdiep) en geen kijkuit. . Ramen zo goed als zuid gericht.  Geen ramen langs de noordzijde, geen garage.  Buiten de kijkuit, geen dakramen.

Aan het concept van de woning willen we (en kunnen we nu) niets meer veranderen.

Groetjes

Jan

                    Ik blijf een beetje op mijn hoger zitten...

 

Hoe zou dat komen... Je wil tips om K-en E-peil te laten dalen,

 - maar meer isoleren heeft niet uw voorkeur

 - meer zonnepanelen ook niet

 - warmtepomp komt niet in aanmerking

 - compactheid is een ramp maar mag niet veranderen

dan zijn we zo goed als uitgepraat toch...

Schiet nog over, raamoppervlakte, zonneboiler...

 

 

 

 

Als ik goed begrijp bestaat uw huis uit twee afzonderlijke blokken, die aan elkaar gehecht zijn door wat? Gelijk PatrickM zegt is dit een ramp. Een voorbeeld: een kubus van 8 m zijde heeft een inhoud van 512 m³ en een vrije oppervlakte At van 384 m². De compactheid bedraagt 512/384 = 1,33. Wanneer we daar txwee kubussen van elk 256 m³ gaan van maken, dan bedraagt de buitenoppervlakte 492 m², en de compactheid k = 512/492 = 1,04.

 

Gij hebt wel telkens één schuin dak.Behoort de zolderruimte daarin tot het beschermd volume? Dat verbetert natuurlijk de compactheid, maar de verslechtering door de indeling in twee blokken blijft bestaan.

 

Dit heeft natuurlijk ook invloed op de luchtdichtheid. Hoe meer buitenmuren, des te moeillijker het wordt om het huis fatsoenlijk af te dichten. Hier kunt ge nochtans het meeste E-punten inwinnen. Maar dan zou ge in de buurt van n50 = 1 à 1,5 volumes per uur moeten komen. Het is niet nodig van op passief niveau van n = 0,60 te komen.

Goedemiddag,

Volgens mij en dit is me bevestigd door de EPB-man, is het huis vrij compact.  Ik verduidelijk door uit te leggen hoe we aan dit plan zijn gekomen.

Beginsituatie :   Bouwgrond reeds lang in bezit.  Als er "normaal" zou worden opgebouwd was de voorgevel west georiënteerd en de achtergevel oost.   De zijgevels stonden dan vrij dicht bij de buren en dus zou er weinig zonnewinst te halen zijn.

Besluit : de woning dwarszetten. 

Gevolg --> de ideale kubus moet uitgerokken worden om toch nog iets van terras over te houden.    De kubus werd een rechthoek (grondoppervlak)  van 7 op 12.    Eén verdiep.     extra info : door omstandigheden die er hier nu even niet toe doen, zijn we genoodzaakt om meer ruimte te voorzien op het gelijkvloers dan op de verdieping).

Na veel gereken en gepuzzel hebben we één lange zijde van de rechthoek over zes meter verbreed van 7 meter tot  8 meter, en de achterste zes meter van diezelfde lange zijde van de rechthoek versmald tot 6 meter.     Zo zijn de twee blokken die ik vernoem ontstaan.  Ze vormen dus één geheel, ze zijn aanééngesloten zoals ik zei.  Er is dus geen sprake van twee losstaande blokken.  Het idee alleen al.  :)    

Vervolgens hebben we geprobeerd het volume in de beschermde schil te verkleinen   Omdat het niet nodig was om op de verdieping evenveel ruimte te hebben als op  het gelijkvloers hebben we het achterste deel van de "rechthoek" (het deel met grondoppervlakte 6 op 6) van het dak verlaagd.     (extra info: er is geen zolderruimte, alles wat ik de beschermde schil zit, is woonruimte).

Langs de noordkant (lange rechte kant van de rechthoek) zit enkel de voordeur (geen enkel raam).    Dit is gewoon lelijk, maar aangezien de woning dwars staat is dit niet zo erg, niemand ziet dat.  Langs de zuidkant hebben we een breder deel en een smaller deel, met aangrenzend aan het smalle deel een terras.  De ramen aan de zuidkant zijn ofwel door screens beschermd tegen de zon (de ramen in het brede deel) of door een afdak (raam in het smalle deel).  Mijn inziens een goed compromis tussen oriëntatie en compactheid, wensen en prijsaspect.

Ik hoop dat dit hiermee is verduidelijkt en dat de compactheid dus wel meevalt.

Nu terug naar de vraag :)

  • Het K-peil is K27.  De EPB-man zegt dat er wat dit betreft niet veel winst meer te halen is en dat de woning dus vrij compact is.    Ik weet totaal niet wat deze K27 betekent.  De enige referentie die ik heb is dat een BEN-woning K40 moet halen (daar zitten we ruim onder denk ik dan) en dat een passief woning K15 moet halen of lager (dat is nu ook weer niet de bedoeling denk ik dan).  --> Het zou dus fijn zijn mocht me iemand wat toelichting geven hieromtrent.  Met dit K-peil alleen haal ik E54.    Is dit goed of slecht ?
  • Verder wordt er gezegd : "leg zonnenpanelen op je dak, dan zakt je epeil".   Nu ik kan heel de boel volleggen met zonnepanelen en een laag E-peil bereiken, maar de vraag is of dit de bedoeling kan zijn.  Stroom opwekken die je niet verbruikt.   Met die zonnepanelen kom ik dan aan E40.    Ik ga er nu vanuit dat +- 2500Wp voldoende is voor, binnenkort, twee personen.  Of niet, wat denken jullie ?
  • Ik heb nog beperkte mogelijkheden om nog beter te doen.  Mijn vraag was, waarin zou ik die middelen best steken ? (er even vanuit gaan dat mijn zorgvuldig uitgekozen Architect mij een compact woning zou bezorgd hebben ,toch ??).    Ik dacht dus aan een lucht water warmtepomp.   Een grond/water kan ik niet betalen.   Ondertussen heb ik dus offertes gevraagd voor een zuivere lucht/water warmtepomp (geen hybride), eventueel aangevuld met een zonneboiler (ivm warmwaterproductie in de zomer als er geen verwarming nodig is).  Hier dus graag wat tips.

Het zou erg fijn zijn mocht ik wat tips krijgen.  Verder geloof me, er is aandacht besteed aan het ontwerp van de woning.  Compactheid en oriëntatie.  Laat ons daar niet meer over discuteren aub.

Met vriendelijke groeten

Jan

K27 en onder de E54 zonder pv en wp, vind ik persoonlijk al een heel goede prestatie!  Goe gedaan!

De bouwschil is dus volledig bepaald en mag niet veranderd worden.   Ok, dan zal de K-peil ook niet meer wijzigen.

Verder een kleine PV installatie 2500wk zou ik prefereren boven een zonneboiler.  Een zonneboiler is te duur en niet rendabel.  Het is ecologischer en goedkoper om zuinig om te gaan met warm water.  

Of 2500wp voldoende is om onder de E40 te duiken weet ik niet.  Uw EPB man moet u dat kunnen zeggen.  Wel rekening houden met netvergoeding, in limburg is dat 2.5x100= 250 euro per jaar voor de aandeelhouders van eandis/infrax.

Waarmee je nog wel uw e-peil kunt laten zakken:

1. vanzelfsprekend: warm water leidingen kort houden: max 5m tussen boiler/cv en uw warmwater tappunt.  Maw uw keuken, badkamer en andere warmwater tappunten moeten in de buurt van uw CV/boiler bevinden.  Kost u in principe niks als uw architect zijn werk correct heeft gedaan.  Maar zoals gezegd: zou vanzelfsprekend moeten zijn.

2. luchtdichtheidstest, met een beetje aandacht op luchtdichtheid kan je al heel wat punten winnen, als je een test doet.

3. Ik ben niet zeker, maat een douche warmtewisselaar zou ook een invloed hebben. 

4.  een luchtdichtheidstest op uw balansventilatie D heeft ook invloed op uw e-peil

5. gelijkstroommoteren kiezen voor uw balansventilatie heeft ook invloed.

Een lucht/water WP zal ook uw e-peil doen zakken.  Wel rekening houden met hoger elektrisch verbruik en hoge elektriciteitsfactuur.  Elektriciteitsprijs is al meerdere malen gestegen.  Aardgas wordt alsmaar goedkoper.

Jan,

K-peil 27 en E-peil minder dan 54 is uiteraard al goed.Maar je wilt nog beter en daarin kan ik je geen ongelijk geven.

De compactheid valt wel mee volgens jouw. Het spijt me maar ook ik ben van oordeel dat hier nog het meeste te winnen valt. ik vind de compactheid absoluut niet goed, wat ook de architect en de EPB- man moge beweren. Je kan dat gemakkelijk zelf berekenen. Tel eens alle buitenoppervlaktes op en deel dat getal door de beschermde inhoud van de woning. Doe hetzelfde met een kubus, een cylinder en een bol. Een bolvorm is het meest compacte, een cylinder komt als tweedebeste gevolgd door een kubus. Een woning met een rechthoekige vorm geeft al een groot verschil met een kubusvorm, een L-vorm zoals bij jou is nog een stuk slechter, als dan bovendien gelijkvloers en verdiep niet dezelfde vorm hebben wordt het nogmaals erger.

Als je hieraan niets wil veranderen, en zwaarder isoleren zie je ook niet zitten, dan denk ik dat je met het K-peil nu wel op het minimum zit. Enkel het E-peil kan je nog verbeteren door allerhande dure technieken toe te passen. En dan zou ik eerst (en wellicht enkel) aan zonnepanelen denken.

Denk er ook aan dat een compacte woning veel minder kost dan hetgeen jij voor ogen hebt.

Voor dezelfde inhoud kan je met een compacte woning gemakkelijk tot 40 % minder buitenoppervlakte hebben, dus 40 % minder bouwmaterialen aan muren en daken, 40 % minder isolatie en  binnenafwerking. Een kleinere moeilijkheidsgraad (denk men meestal niet aan) en voor de rest van je leven lagere stookkosten. Laat het ons nu niet te extreem nemen en er van uitgaan dat een winst van 20 % met gemak haalbaar voor een woning waar je qua concept zeer tevreden over kunt zijn.

Voila, slechts één tip zoals je gevraagd hebt (pv-panelen) en voor de rest een ongevraagd pleidooi om toch nog eens over de compachthied na te denken.

Edit: Ik zie nu dat Griet en Stefan in dezelfde geest hebben geantwoord, Verrassend, maar ook voor mezelf bevestigend.

Dank jullie voor de reactie.

Ik moet toegeven dat bij het ontwerp zowat alles aan bod is gekomen behalve de compactheid (orientatie, ramen, schuif- of vaste ramen, isolatiediktes, isolatiematerialen die milieuvriendelijk zijn, oververhitting, uiteraard de wensen,enz).  Ik had me voordien ook goed geïnformeerd, ik was op de hoogte maar heb dit aspect niet in acht genomen.  De architect legde de nadruk (net als ik) op andere dingen.

De kostprijs werd uitgedrukt in €/m2, met andere woorden of 100m2 nu wordt gerealiseerd via een gebouw van 10m x 10m of één van 20m op 5m kwam niet aan bod.  

conclusies achteraf : ik blijf content met het huidig ontwerp (gelukkig maar :)), maar de invloed van de compactheid op het K-peil had toch meer aan bod mogen komen. 

Soit, K27 is dus redelijk tot goed.

Bedankt voor de tips.

Jan

 

Dat ontwerp staat me wel aan voor zulke bouwgrond. Een deels afgeschermd terras naar het zuiden is natuurlijk altijd zeer aangenaam.

 

Ik veronderstel dat de twee daken slechts één helling hebben, naar het zuiden. Als er geen schaduw van opzij komt is dit dan uiterst geschikt voor zonnepanelen. Als ge uw E-peil nog wilt doen zakken kunt ge natuurlijk nog meer zonnepanelen leggen samen met een lucht-water warmtepomp. Maar opletten met zulke warmtepompen; ge moet u goed inlichten of daar wel veel voordeel in zit voor het E-peil, want de voorwaarden om aanvaard te worden zijn wel streng, bijvoorbeeld geen koeling voorzien, en het rendement moet ook zeer hoog zijn. Het voordeel, op geldelijk gebied en voor de E-punten, moet komen van de zonnepanelen. Anderen zullen op dit ogenblik beter weten hoe het juist in elkaar zit. Een warmtepomp is aan de huidige tarieven van elektriciteit en de huidige gasprijs te duur geworden

 

De twee andere punten voor winst blijven voor mij de isolatie ion het dak dikker maken en de luchtdichtheid veel beter verzorgen. De voorziening van 5 m³/m² per uur in de aangifte is belachelijk laag bij de huidige technieken.

Dag Pierre,

Dank je.  Ik blijf bij de conclusie dat we tijdens het ontwerp meer aandacht hadden moeten hebben voor de compactheid (kwam niet ter sprake). 

Aan de andere kant, stel ik me de vraag of de voorwaarden (groter gelijkvloers nodig) en mogelijkheden (de mogelijke zuid-orientatie) dit ontwerp inderdaad niet rechtvaardigen.

Mijn inziens was het :

  • of  compact bouwen met oost/west orientatie en een verdiep dat nutteloos groot was,
  • of  minder compact bouwen met zuid/oost orientatie en het volume boven beperken door het dak gedeeltelijk iets lager te maken.

De betere orientatie en de volumevermindering hebben ecologisch pluspunten, Ze zullen toch gedeeltelijk de mindere compactheid compenseren, neem ik aan.   Los van de woonervaring.  

Ik zal je isolatietip opnemen met de architect (ik zie hem woensdag a.s.).   

De luchtdichtheid zal uiteindelijk veel beter zijn.   Isolatie en luchtdichtheid doen we zelf onder het alziende oog van de architect :).  

Ik zal de warmtepompen die ze me aanbieden in de offertes zeker bekijken.  Ik heb van de EPB-man een lijst gekregen hieromtrent.  Hij heeft me ook aangeboden per type warmtepomp een EPB-berekening te maken.  Om zeker te zijn (tweede opinie) zal ik de concrete WP's, als is ze ken, hier voorleggen.

Het enige wat ik nu weet is dat het Vaillant of Viesmann wordt (geen enkele gecontacteerde installateur sprak van General wat ook vaak wordt vernoemd.)

Een installateur wou spontaan nog extra een opstelling aanbieden waarin de lucht/water WP werd gecombineerd met een zonnenboiler.  Ben benieuwd (vooral naar de prijs).

Veel groetjes

Jan