kachel
Hier een nieuweling op deze site. Mijn vriend en ik gaan bouwen en willen graag houtskeletbouw. We zijn aan het zoeken naar een gepaste verwarming en dachten eerst aan een tegelkachel. Veel mensen raden ons dit af (ongemak, te warm...) maar nu hebben gehoord dat je ook je huis kan verwarmen met enkel een pelletkachel. Kan mij hier iemand raad in geven??
Reacties
Wendy,
ik zet in 2006 een houtskeletbouw en overweeg die te verwarmen met een pelletkachel. Het is perfect mogelijk op voorwaarde dat je een goed geisoleerde woning neer zet. Dit wil zeggen minstens een Lage Energie Woning (LEW).
Kies dan een pelletkachel met CV koppeling waar je dan vloerverwarming aan kan koppelen. De pelletkachel kan ook zorgen voor warm water. Best koppel je dan ook nog een zonnecollector aan je systeem. Dus:
Warmte IN van:
*) pelletkachel
*) zonnecollectoren (zonneboiler)
Warmte UIT voor:
*) direct in de ruimte waar de kachel staat
*) vloerverwarming
*) warm water productie
Voorbeelden van zulke kachels:
*) Calimax 20/80
*) Rika Evo Aqua
Als je meer info wilt over termen in deze post, zoek er dan achter via de zoekfunctie op dit forum want er is al veel over gezegd. Ik ken hier minstens twee mensen op het forum die bijv. een calimax gebruiken en ik denk zelfs exact het systeem dat ik hier beschrijf.
Groeten,
Stef
stefaan,
vraag 1 :Wat is uw budget voor :
callimax 80/20
buffer voor san water + zonnecollectoren
+geen CV buffer of evenwichtsfles voor temperatuur val?
+vloerverwarmingsnet
bijkomende vraag 1 ' : hoeveel liter water aan 28°C maximaal kan callimax draaien
vraag 2 : Voor welk nuttige energiebehoefte is deze configuratie?
Vraag 3 :
Is deze (pellet-)configuratie comfortabel ? Ik bedoel iedere dag pellets bijgooien en reinigen van warmtewisselaar ... toch alles in dat kleine kacheltje
of moet hier ook geautomatiseerd worden? (opslag pellet met aanvoersysteem)
Vraag 4 :
Is ventilatienoodzaak geintegreerd in uw concept?
Ik bedoel : naast de isolatiedrang die onze eerste prioriteit is, is deze (lijkt mij) zware investering dan wel economisch OK voor de modale man EN is deze dan wel comfortabel (dagelijks piekeren over de pelletinhoud van kacheltje of het zonnerendement)?
LUC
Luc,
1) ik heb nog geen budgetten vastgelegd maar voor de kachel tel ik op 6000 EUR en de zonneboiler op 5000 EUR. De kachel is niet goedkoop maar je moet ook weten dat ze twee zaken vervangt in mijn geval: een gaswandketel en de "gezelligheids-kachel" in de living.
Misschien kunnen de mensen die deze systemen hebben staan meer vertellen over hun budget.
2) de calimax kan 10 kW leveren en dat zou voldoende moeten zijn voor mijn LEW (K26). Uiteraard moet je steeds een warmteverliesberekening maken.
3) geen idee of en hoeveel die warmtewisselaar gereinigd moet worden, goei vraag. De calimax heeft geen automatische aanvoer dus het wordt sleuren met zakken. Dit kan je als last beschouwen of als een nuttig iets. Je krijgt tenminste een gevoel van wat je op fikt;-)
Uit wat berekeningen blijkt dat ik zo'n 3374 kg pellets ga nodig hebben per jaar (zonder warm water verwarming). Dit komt overeen met 225 zakjes van 15kg en neemt een volume in van minstens 5.19 kuub. Of het sleuren met die zakjes te doen is hangt van je persoonlijke goesting af. Maar het is alleszins niet voor niets dat echte pelletketels met mechanische toevoer gebruikt worden in minder goed geisoleerde huizen.
4) zeker en vast zit ventilatie in mijn LEW (luchtdicht + balansventilatie)
Ivm economische haalbaarheid:
1) het is nu ondertussen vrij algemeen gekend dat een LEW zeker economisch zinvol is.
2) als je wat rondzoekt dan vind je pellet leveranciers waarmee je goedkoper stookt dan gas, en zeker goedkoper dan stookolie. Het leuke is vooral dat je geen vaste kost meer hebt zoals bij gas.
Comfortabel: ik ga het sleuren met die zakken niet erg vinden want ik zal ervoor gekozen hebben. Als je nu al weet dat je dit vervelend vindt, kies dan voor iets anders;-) Piekeren over het zonnerendement ga ik niet doen, ik ga er wel geinteresseerd naar kijken.... (en er mij trouwens goed bij voelen ook)
Beste,
Wij hebben zo'n configuratie.
Wij wonen 9 maanden in onze K25 HSB. 7 maanden daarvan zonder kacheltje, dus alles met de zon.
Stefan, jou berekend vebruik lijkt mij wat hoog. De voorbije weken, koud én geen zon, verbruikte ik ongeveer 15kg tot 20kg per 24uur.
Bij een groter verbruik zou ik inderdaad niet twijfelen én automatische vulling nemen.
Elke 2 weken assen leegmaken en uitstofzuigen.
jeroen
Jeroen,
wel dat is goed nieuws dat mijn berekeningen te hoog zijn;-)
Het zijn uiteindelijk ook maar schattingen o.a. gebaseerd op een gemiddeld verwacht aantal kilograaduren per jaar, zijnde 84 kKh. Bovendien is dit ook nog eens gemiddeld per huishouden want mogelijks ga ik mijn binnenruimte niet opdezelfde temperatuur houden zoals verondersteld in die schatting.
Groeten,
Stef
Ohja, en dan nog even vermelden dat ik geen zonnewinsten heb meegerekend...
Ter Info,
Ik heb geen probleem met pellets maar wel een beetje met de zonnecollectoren (kost/rendement / vermogens-waarborgen in het stookseizoen)en de opbouw stukken onderling te koppelen (tel eens het aantal circ. pompen en meng- en buffervaten maw geen homogene unit)
Mag ik eens informeren wat U vindt van het Pellets&Pumps concept.
Dit is een bivalent systeem met een mini L/W warmtepomp (volgens DIN EN12831 - voor 8KW behoefte) en een gewone pelletkachel (€ 2000,00) die warmelucht genereert (gemengd mer de "koude" buitenlucht) naar de WP (cop stijgt dan ernorm 5..6).
Hier zit reeds uw ventillatie oplossing inclusief
Eveneens zijn zonnecollectoren nog aansluitbaar maar niet noodzakelijk ; alleen als je daar echt voor wil investeren EN bij geen zon en geen pellets is nog de electrische noodunit inzetbaar.
Budget ligt ook beter
Info op www.pelletshop.be
Simon,
kan interessant zijn... geen idee, misschien economischer dan mijn systeem. (pellet met cv optie en zon).
In mijn geval lijkt mij het onzinnig zonder de zon te werken, daar ik m'n twijfels heb over het pellet rendement in lente en zomer om warmwater te produceren.
Alles blijft evolueren, zodra je investeert is al bijna achterhaald.
Wacht op reactie van de techneuten op het forum...
Jeroen
Lijkt me niet wat
De warmtepomp is een eenvoudige lucht warmtepomp die in de winter beter uit kan blijven omdat het rendement dan enorm daalt; dan moet je dus met je pelletkachel gaan verwarmen maar je ventilatiedebiet (200 m3/h?) is nooit genoeg om dan voldoende warm water te kunnen maken laat staan ook nog de verwarming te ondersteunen.
De warmtepomp vervangt dus eigenlijk je zonnecollectoren voor de warme maanden zodat de pelletketel die paar maanden uit kan blijven. In dat ligt bezien is het eigenlijk een heel duur systeem, even duur als de zonneboiler alleen een 50x zo hoog verbruik....
De peleltketel van 2000 euro zit natuurlijk geen warmtewisselaar op, dan ga je al naar 5000 a 6000 euro, vieje ventilatie kun je die warmte ook echt niet in je cv krijgen, stel dat je 200 m3/h van 22 graden afzuigt en tot 2 graden terug kan krijgen met die pomp dan heb je 1.3 kW vermogen...
Die electische bijverwarmer zul je dus echt wel nodig hebben.
Mvg Arnold
Inderdaad, misschien is dit maar niks.
Nochtans worden deze toestellen verkocht voor woningen met een behoefte van de woning van 8KW... en dit met een compressor van 1 KW ?!
Dit onder voorwaarde dat de temperatuur van de aanzuiglucht hoog genoeg blijft en de CV aanvoer zo laag mogelijk (vloerverwarming 27°C)! Anders komen er peperdure electriciteitsrekeningen. Dit machientje heeft daarom een knop om die extra electro uit te schakelen.
Ik dacht : "een perfecte partner met een pelletkachel" en in de winter zuig ik lekkere warme pelletlucht naar die pomp.Dit machientje heeft CV ketel, san. water, stooklijn instelling ; buitensensor ... dus wel geschikt voor mijn globaal energiebeheer . Vanaf 250m³/h warme (15 à 18°C) binnenaanzuig sluit dit machientje zelfs zijn (koude)buitenaanvoer.
misschien is dit whisfull thinking.
Ben ik aan het zeuren ? Mijn verontschuldiging
want het ging hier over kachels hé - END / ITEM CLOSED