Kachelpijp: wanneer dubbelwandig?
Wanneer wordt een dubbelwandige kachelpijp gebruikt en wanneer een enkelwandige?
Het betreft een houtkachel (eventueel een pelletkachel) met laag vermogen (3,5kW).
Mijn vrouw ziet de rvs pijpen niet graag. Waar zijn ze in een kleurtje te verkrijgen?
Reacties
Hoe hoger de temp van de rookgassen hoe hoger de nood aan dubbelwandig (in het buitengedeelte van de RVS buis mogen alleen dubbelwandig geïsoleerde goedgekeurde buizen gebruikt worden) Iedere RVS buis kan gepoederlakt worden in iedere RAL kleur.
http://www.flexinox.be/application/public/upload/0/default/97.pdf
(even googelen op kachelbuis in kleur en ze vliegen je om de oren).
http://www.uwrookkanalen.be/rookkanalen-tips/kies-uw-type-kachelpijp.ht…
Toen wij onze houtkachel plaatsten vond ik hier geen Belgische wetgeving over. Er was wel een zeer uitgebreide Nederlandse wetgeving, die heb ik dan gevolgd. Daarin stond dat het toegelaten was om een enkelwandige buis te gebruiken van de kachel tot aan het plafond of muur, vanaf dan moet je een dubbelwandige buis gebruiken. De enkelwandige buis is gewoon mat-zwart net zoals de kachel. Op de andere verdiepen heb ik een omkasting rond de RVS buizen gemaakt. Ook daar hebben de Nederlanders regels voor.
Kristof
Bij zulke materie moet je eigen veiligheid en gezondheid primeren op de eventuele aanwezigheid of afwezigheid van een wetgeving. Ik zou het dan ook niemand aanraden om voor het buitengedeelte voor een enkelwandige buis te gaan en voor het gehele gedeelte aan de binnenzijde voor houtgestookte kachels minimaal een gladde kant (dus nooit een enkelwandige flexibel voor om het even welke houtkachel).
Het zou toch een beetje dom zijn enkele tientallen euro te besparen op veiligheid/comfort en die dan te gaan uitgeven aan een kleurtje? (moest het echt op de laatste euro aankomen => algemeen gesteld, geen vingerwijzing naar TS).
Gezond boerenverstand en basiskennis van vuurtjes stoken zegt mij volgende:
Bovendaks ALTIJD dubbelwandig: je rookgassen zouden te veel afkoelen, waardoor trek zomaar kan wegvallen.
Binnen: ALTIJD dubbelwandig bij brandbare doorvoeren: houten balken, parket...
ENKELWANDIG ALLEEN waar je extra warmte wenst te onttrekken aan de rookgassen en waar geen brandgevaar heerst. Een zeer goede kachel heeft echter zo'n lage uitgangstemperatuur dat je er niet zot veel warmte meer uithaalt (<200°C) en waarbij brandgevaar ook tot een minimum is beperkt.
Zorg er altijd voor dat er voldoende trek blijft in je schouw: hoe meer je de rookgassen afkoelt, hoe lager de trek. Heb je echter een aangedreven afvoer (bv. de meeste pelletkachels), dan is dat veel minder van belang.
Beankt voor jullie antwoorden.
Ivo, niet alle vragen worden gesteld vanuit geld-perspectief... Kan ook uit interesse zijn, natuurlijk ;-)
Ik was enkele kachelbuizen in "kleur" tegen gekomen, maar die waren alle enkelwandig.
Ik had destijds ook heel veel vragen over het gebruik van inox rookkanalen (zeker in HSB). De Belgische wetgeving is zeer vaag (en dus gevaarlijk want zo zou je altijd "verkeerd" kunnen bezig zijn. De Nederlandse is iets duidelijker.
Volgende puntjes waren voor mij belangrijk:
1) Bel met je (brand)verzekering en check of je schoorsteen/rookkanalen zelf mag installeren (in Nederland bijvoorbeeld al niet) of als het door een vakman moet worden gedaan. Belangrijk, want indien ooit schouwbrand of dergelijke dan zou de verzekering wel eens lastig kunnen gaan doen indien ze doe-het-zelf niet toelaten.
Indien ze het niet toelaten dan mag je er eigenlijk niet aan beginnen.
2) Koop/selecteer alleen rookkanalen waarvan je voldoende technische info hebt. Waarin je dus kan lezen:
- mogen ze toegepast worden op mijn soort toestel (verbrandingstype, vermogen, ...)
- ze moeten voldoen aan de europese productnorm. Indien zo, dan zal er aangegeven staan hoever het rookkanaal (al dan niet dubbelwandig geisoleerd) van brandbare materialen dient te blijven. Voor dubbel geïsoleerde kanalen is dit toch nog gauw 50 mm rondomrond, voor niet geïsoleerde veel meer (vb. 300 mm)
- weet hoe je die info moet lezen
3) In Nederland mag je enkelwandige buizen slechts gebruiken tot 1e muur or plafonddoorgang. Maar ook daar geldt steeds de min. afstand tot brandbare materialen. In Nederland (en langzaam ook in België, zie WTCB) dient er volledig omkokerd te worden met brandvrije materialen vanaf de plafonddoorgang tot en met het dak.
Zelf heb ik dit ook toegepast met een soort van Promatect platen op de nodige afstand van de buis (bij mij was dit een MgOx plaat) (gipskarton of fermacell is bijvoorbeeld niet geschikt!).
4) Er bestaat dan nog veel discussie over een al dan niet verluchte omkokering.
In tegenstelling tot wat men hierboven schrijft: onderschat de wandtemperatuur van een dubbelwandig geïsoleerd kanaal niet. Dit wordt nog makkelijk 80°C warm aan de buitenkant (afhankelijk van het stoken, van je kachel,; ...). En dan kan er een soort van "kalorie" accumulatie effect optreden. Net als je hand boven een kaars houden. Eerst voel je niets, maar na een tijdje begint het erg te branden in je handpalm. Hetzelfde met oppervlaktes in je omkokering. Indien niet verlucht kunnen die behoorlijk heet worden door het grote oppervlak van rookkanaal aan 80°C. Zelf heb ik gekozen voor verluchting (rooster onder- en bovenaan).
Daarnaast, hou asjeblief niet alleen rekening met temperatuur in normale werking. Een schouwbrand komt vaak voor, goede inox rookkanalen zijn zo gebouwd dat ze een schouwbrand kunnen overleven (= niet openbarsten). Maar hun oppervlakte temperatuur zal dan wel enorm oplopen. Een goede omkokering is in zo'n geval cruciaal.
Sommigen kiezen voor opvullen van de omkokering met niet brandbare materialen maar ik vermoed dat dit niet OK is voor de meeste metalen rookkanalen (kunnen hun warmte niet snel genoeg kwijt en kunnen mogelijks openbarsten tijdens schouwbrand).
En ten laatste: Besef dat schouw gerelateerde branden op nummer 2 staan van brandoorzaken. Bezint dus eer ge begint en onderschat het niet. Het lijkt maar wat buizen in elkaar te passen maar er komt behoorlijk wat bij kijken.
Jerre, bedankt voor je uitgebreide aanvullingen!!!
Ik denk dat 8cm rondom het minimum is (vb bij poujoulat).
http://nl.poujoulat.be/producten/108/17/1/drie-en-dubbelwandige-rookkan…
Bij andere merken 12cm.
Ivo, niet alle vragen worden gesteld vanuit geld-perspectief... Kan ook uit interesse zijn, natuurlijk ;-)
Uiteraard, vandaar ook mijn specifieke aanvulling dat het algemeen gesteld was en niet verwees naar TS.
En ten laatste: Besef dat schouw gerelateerde branden op nummer 2 staan van brandoorzaken.
Je antwoord was volledig en ter zake doende.
Maar als aanvulling kan ik toch stellen dat ik bijna geen schoorsteenbranden ben tegengekomen met een gladde inox buis. De meeste komen uiteraard voor met houtgestookte kachels (ook in nieuwbouw met een massa isolatie rond het rookkanaal!). En de kachelpijp is dan meestal gewoon gemetst (niet gevoerd) of geribd van binnen (enkelwandige flex). Het is ook meestal niet het schouwkanaal an sich dat begint te branden maar het opgehoopte creosool aan de binnenzijde. Daardoor wordt de schouwpijp zo heet dat het vuur ofwel via de schouwmond naar buiten slaat en de gensters het dak in brand zetten of wordt de pijp zo heet bovenaan (slaapkamers, zolder) dat brandbare materialen daar door de hitte ontvlammen.
Als de vrijgekomen rookgassen al niet eerder hun werk gedaan hebben.
Vandaar dat het dus heel belangrijker is om te zoeken naar een goede kachel.
Dat heeft alleen maar voordelen, naast het nagenoeg uitsluiten van schouwbrand: minder brandstof nodig = minder zaag/sleur/kapwerk, minder assen = minder kuisen, geen vuile rook = aangenaam buitenklimaat.