Kachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de kachels van Cardoen?

Zijn deze kwalitatief en hebben deze een hoog rendement zoals op de site beloofd wordt:

http://www.cardoen-kachels.be/index%20frames%20NL.htm

Wat zijn de voor- en nadelen van een plaatstalen kachel.

Is die 'radiator' bovenop de kachel echt een rendementbooster?

Kan je ook steenkool (bijvb antraciet) stoken in zo'n kachel.

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.

Groeten,
Nicodemus

Reacties

plaatstalen kachel, zeer hoge aanraaktemperaturen.  Lange nawarmte door vuurvaste stenen.... geloof dat maar niet dat een paa kg steen lang voldoende warmte gaat afgeven.  Hoog rendement is alleen wanneer je hem op vollast laat draaien en dit is dan veel directe warmte, daarom luchttoevoer knijpen en dit is weer nefast voor een goede verbranding......... enzoverder.  Wil je een echt goede houtkachel met een hoog rendement en een veel betere uitstoot dan zal je eerder een degelijke houtaccumulatiekachel moeten zoeken, een werkelijk rendement die bijna 2 keer zo hoog ligt als het soort houtkachels dat hier voorgesteld wordt.

Dag Charly,

 

Wat bedoel je met 'hem op vollast laat draaien' ?

Heb je voorbeelden van houtaccumulatiekachels die betaalbaar zijn en niet te zwaar (eerste verdieping, bel-etage).

Is dat nu werkelijk geen goede houtkachel, denk je?

 

 

Groeten,

Nicodemus

Dag Nicodemus.

Je moet het in perspectief zien:

  • Ten opzichte van gewone 'goedkope/standaard' kachels is de cardoenkachel een zeer goede kachel: veel meer warmteafgifte
  • Ten opzichte van een accumulatiekachel is dit geen goede kachel

Hallo,

 

Ik ben het er niet mee eens dat enkel massakachels goede rendementen halen.

 

Er bestaan normale kachelmodellen met relatief lage vermogens (3-6 of 4-8 kwh) die heel zuiver branden.

Inderdaad, waarschijnlijk iets minder goed dan massakachels maar de helft zal het niet schelen.

De meeste massakachels zijn maar bruikbaar in LEW woningen of beter. in  een gewone gemiddelde vlaamse woning geraak je niet toe met het lage vermogen (2-3 kwh) van de meeste massakachels.

 

Kijk ook eens naar Duitse, Oostenrijkse of Zwitserese modellen. Vuurhaard moet met chamotte geïsoleerd zijn, en ze moeten voorverwarmde verbrandingslucht hebben, best ook gesloten verbrandingssysteem nemen (externe luchttoevoer)

 

Neem vooral je vermogen niet te groot. 8 kwh is in een normale woning al veel... Dus koop je een kachel van 10-12 kwh moet je inderdaad smoren en ga je heel sterk vervuilen. Maar dat ligt aan de stoker, niet aan de kachel.

 

Mijn kachel heeft een electrisch gestuurde luchtregeling: ik kan de kachel niet smoren ! Wanneer de kachel op temperatuur is ruik je buiten niet dat er met hout gestookt wordt. (tenzij bij het opstarten, maar dan ruikt een massakachel ook) Het ruitje blijft proper en ook in de verbrandingskamer is er geen roet aanwezig. Voorwaarde hiervoor is wel dat je je kachel doorstookt. Als je de kachel niet op temperatuur laat komen  (te kleine hoeveelheden hout in de kachel stopt) heb je wel roet/geurhinder.

De temperatuur van de kachel valt ook goed mee: de zijkanten worden niet warmer dan 95°C, het deksel zit meestal tussen de 100 en de 200°C. (aan het ruitje moet je natuurlijk niet komen) Wanneer je dat korstondig aanraakt ben je niet verbrand.

En dat allemaal voor minder dan de helft van de prijs van de kleinste massakachel, en voor 1/5 van de prijs van de gemiddelde speksteenkachel.

 

Niet dat ik massakachels wil afbreken ( ze hebben zeker hun voordelen, maar enkel in de juiste woning), maar altijd maar staan roepen dat dat de enige goede zijn is onjuist.

 

groeten,

 

Nayy

Dag Robin,

 

Ik denk niet dat ik ga kiezen voor een speksteenkachel omdat deze te traag opstart. 

Ik ga deze iedere avond de kachel aansteken en dan willen we direct veel warmte voelen.

Welke kachels, niet accumulatiekachels, hebben hoge rendementen en geven snel en veel warmte af om een ruimte van toch zo'n 65 m2 te verwarmen.

 

Merci!

Dag Nayy,

 

Wat vind jij van de CARDOEN-kachels?

 

 

Groet,

Nicodemus

Geen idee Nicodemus... ik kan er echt niets over zeggen, ik ken het niet...

Misschien eens horen wat hun afgastemperatuur is: bij rendmenten boven de 80% zit je iets boven de 200°C. zit je echter met afgastemperaturen van 300°C en meer is rendement max 70%.

Maar een kachel is natuurlijk veel meer dan afgastemperaturen... ik zou ergens eens een demonstratie vragen...

 

Nayy