kaleien en spouwisolatie, goede combinatie?
Beste forum-gebruikers,
Mijn vriend en ik zijn van plan ons huis te renoveren waarbij we de spouwmuren
willen laten opvullen. Omdat onze gevelsteen nu gewoon rode baksteen is willen we dit acheraf ook aanpakken zodat het huis een mooie gevel krijgt. We hadden gedacht aan kaleien. Maar is dit een goede optie? We zijn gisteren namelijk naar een infosessie geweest betreffende na-isolatie van spouwmuren. En daar was het vrij duidelijk dat als je geverfde muren hebt je beter niet voor spouwisolatie opteert omdat de meeste verf dampdicht is waardoor mogelijke vocht niet weg kan. Nu was mijn vraag, hoe zit dat dan met kaleinen? Want ik kan me voorstellen dat dit eveneens dampdicht is! De persoon die de infosessie gaf kon niet echt op mijn vraag antwoorden maar dacht eerder dat dit niet zo een goede combinatie was. Nu heb ik op een forum echter al gelezen dat dit toh wel kan? Zelf zijn wij niet thuis in de bouwwereld en kunnen ze ons dus vanalles wijs maken. Vandaar dat iemand van jullie misschien hier reeds ervaring in heeft, zowel positief als negatief misschien? Jullie mening is dat ook meer dan welkom. Alvast bedankt!
Groetjes
Reacties
http://www.kalei.be/watis.html
Nogal een infosessie, als die al niet weten wat kalei is...
Kalei is geen echte verf, maar een zeer dunnen kalkpleister, die dan eventueel nog overschilderd wordt met een kalkverf.
Dit is dus zeer dampopen.
Mee eens Robin,
Maar er circuleren , ook op dit forum, nogal eens 'recepten' die cement en en andere dampdichte podukten/toeslagstoffen bevatten.
Of een veel te hydraulische kalk gebruiken.
Dus het hangt er vanaf wat men verstaat/koopt onder de naam 'kalei'.
Werken met zuivere luchtkalk vergt trouwens veel meer geduld en vakmanschap.
Je kan het niet in elk seizoen, moet het in niet te dikke lagen aanbrengen met genoeg tijd om te drogen/carboniseren. Het werk ook vochtig genoeg houden om de carbonisatie tijd te geven. Niet te nat om het bindmiddel niet uit te spoelen ...
Resultaat is dan wel weer een superieure dampopen eindlaag die het vocht tien keer sneller laat uitdampen dan toetreden.
Maar gezien de secure verwerking en de snelle zichtbaarheid van het gebrek daaraan is het niet voor niets dat 'vakmensen' intussen het begrip 'kalei' wat ruimer definiëren...
G
Ok het is dus eigenlijk vooral een kwestie van echt goede vakmannen te vinden die weten waarover ze praten en die
werken met de correcte materialen! Goed, dan kan de zoektocht beginnen ;)
Wij hebben een jaartje geleden hetzelfde laten doen en zijn er nu zeer tevreden van. We hebben de spouwmuur laten vullen met PUR (6cm; U=2,8) en daarna laten kaleien. We hebben eerst alles laten nakijken en de spouwmuren waren geschikt, en ook voor kaleien had men gaan nagatief advies. Ik merk op dit moment geen problemen met vocht, ...
Ik zou u wel adviseren goed na te denken over de materiaalkeuze van de spouwmuurisolatie (pur, glaswol, eps, ...) want daar zit wel wat verschil in. Je kiest idd best voor goede vakmensen.
Indien je voor pur kiest zou ik ja aanraden om alles goed af te dichten zoals men het zegt (als je dit zelf doet). Het is eenvoudig zelf te doen maar je mag verwachten dat door het minste kleine gaatje een hoop pur zal komen. Nauwkeurig werken en je tijd nemen is nodig, vooral bij rolluiken.
Grt, Anton.
Fijn om te horen van iemand die dit ook heeft laten doen. @ Anton: Mag ik je vragen waarom jij voor PUR schuim hebt gekozen en bvb nietvoor glaswolvlokken, isimo bolletjes of iets anders? Op die geweldige infosessie werd gezegd dat het een niet beter is dan het ander, maar dat het puur persoonlijke keuze is. Zou ik je ook mogen vragen bij welke firma jij je spouwmuur hebt laten opvullen en wie jou gevel gekaleid heeft? Alvast bedankt! Groetjes Inge
Pur is niet dampopen. Zou het dus niet zo aanraden eigenlijk. In de vloer kan ik het nog enigsinds begrijpen, maar vermijd het toch liever (pu(u)r gif).
Op het moment dat we de scpouwmuren lieten opvullen was mijn kennis van isolatie nog maar zeer beperkt dus we hebben hier niet heel erg over nagedacht. Vooral de goede isolatiewaarde (lambda = 0.021) sprak ons aan. We hebben ook maar bij enkele aannemers geïnformeerd.
Ik merk nu dus ook dat pur misschien niet de beste keuze was maar het isoleert wel goed en het sluit goed aan bij besaande ramen, ... zodat echt alles potdicht zit. Dit potdicht is dan gelijk ook een nadeel want vocht kan zeeer moeilijk buiten. We proberen dus ook voldoende aan ventilatie te denken.
Dat pur puur vergif is zou ik niet direct zeggen maar het is wel zo dat glaswol veel gezonder is en bovendien ook beter voor het milieu. Mijn kennis hierover is echter nog beperkt.
Mijn mening is dat pur bij renovatie geen kwaad kan als je het door vakmensen laat doen en je voldoende rekening houd met ventilatie, tijdens de bouw en erna. De isolatiewaarde is vaak zeer belangrijk bij renovatie en pur isoleert dubbel zo goed als glaswol. Dit is de voornaamste reden die ik hiervoor heb.
Wij wonen in regio turnhout en hebben de isolatie laten doen door (www.isolerenmetpurisolatie.be), wie het kalei gedaan heeft moet ik even opzoeken.
Pur is vergif voor het milieu, maar eigenlijk ook voor onze gezondheid. Gelukkig komen we er niet echt mee in contact als het in de spouw zit. Voor binnen is het dan weer minder interessant (VOS of vluchtige organische stoffen) en zeer giftige rook bij brand.
Wat je hier schrijft zal ik zeker niet ontkennen. De reden waarom ik pur in de spuwmuur nog wel aanvaardbaar vind is idd ook omdat je er niet mee in contact komt en de kans dat het zal branden is relatief klein (maar niet onbestaande). Voor toepassing binnen of onder het dak ben ik ook geen voorstander.
Hoe schadelijk pur voor het milieu is (indien men het niet verbrand) kan ik mij moeilijk voorstellen. Ik weet dat de productie niet ecologisch is en dat men het moeilijk kan recycleren maar zijn er verder nog nadelen voor het milieu ?
Tjah, bij productie werden vroeger (tot 1997) CFK's gebruikt. Nu gelukkig niet meer. Maar nog steeds worden soms HCFK's gebruikt (tasten de ozonlaag aan) gebruikt en anders pentaan, wat niet schadelijk zou zijn voor het milieu.
En het feit dat het nauwelijks te recylcen is, is voor mij al voldoende om pur te vermijden.
Pur verliest een beetje van zijn isolatiewaarde met de jaren. (ontsnappen van de gassen die in de pur zitten)
De nieuwe thermoparels met grafietlaag hebben +/- dezelfde isolatiewaarde als pur die al een tijdje in de spouw zit.
Met thermoparels heb je een dampopen spouwmuur. Kijk ook eens naar Nederlandse bedrijven, die hebben daar veel langer ervaring mee.
Kaleien is juist bedoeld om een dampopen karakter te hebben, dus zou niet voor pur gaan.
Bij deze rakel ik even je topic weer op omdat ik ook overweeg mijn spouw te latenisoleren en vervolgens te kaleien. Momenteel denk ik aan supafill van Knauf. Heb jij nu ondertussen de spouw al gevuld of de muren gekaleid?
Mochten er hier nog mensen zijn die dit gedaan hebben dan hoor ik het graag. Het zou in ons geval een erg budget- en milieuvriendelijke oplossing zijn.
Groetjes,
Bram
Ik merk nu idd dat de eps met grafiek ook al lambda van 0.026 kan halen, als ik dat eerder had geweten hadden we dit misschien boven pur verkozen maar nu is het daar spijtig genoeg te laat voor. Meest ecologische nu is de pur laten zitten denk ik.