Kamertemperatuur verhogen met ventilator

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een Altech Eclips kachel (speksteenmantel van 200kg) die in deze koudere periode hard haar best moet doen om de woonkamer en keuken te verwarmen van ons gemiddeld geïsoleerde huis. Vooral tegen de ochtend aan is de temperatuur in de kamers tamelijk gedaald. Ik was nu aan het denken om een kleine ventilator gedurende een uurtje (na het slapengaan) op de kachel te richten zodat de kamerluchttemperatuur enkele graden zal stijgen. Alzo kan de zware steenmassa opwarmen zodat die ze traag kan afgeven tijdens de nacht. Ziet iemand bedenkingen? Kan het zijn dat mijn plan geen verschil gaat geven omdat de kachel gewoon sneller zijn warmte gaat kwijtspelen?

Reacties

 Hey Kristofn,

Kan je die Eclips dan 's nachts niet brandende houden ?

Mvrgr.

Lukske

 

Als ik de kachel 's nachts wil laten branden dan zal ik elk 1.5 uur moeten opstaan en dat is niet echt mijn plan.

Kristofn,

 

Ik denk zoals je zegt dat het geen verschil gaat maken. Met een ventilator op uw kachel zal deze op korte tijd zijn warmte afgeven, dus zal sneller afgekoeld zijn.

 

De hoeveelheid warmte die in de kachel zit blijft juist hetzelfde. Bv.: ofwel geeft uw kachel deze traag af op 4 uur ofwel versnelt  met ventilator op 2 uur. Het resultaat blijft hetzelfde, deze zal 's ochtends koud hebben. De kWh warmte die in uw kachel zaten zijn weg.