Kan aansturen van verwarming met domotica?
Hallo,
Ik zit al een tijdje met een vraag waarop ik van verschillende mensen tegenstrijdige antwoorden krijg. Ik zou namelijk in mijn nieuwbouw de verwarming deels willen gaan aansturen met domotica. De verwarmingsinstallateur zegt dat dit niet ideaal is, de domotica-fabricanten maken er geen probleem van.
Het domoticasysteem dat ik ga gebruiken is Qbus en de verwarmingsketel een Atag Blauwe Engel Q (modulerend en weersafhankelijke regeling) met Brain-thermostaat. Het gedeelte vloerverwarming wordt geregeld door de thermostaat van de Atag maar het gedeelte van de radiatoren zou ik willen regelen dmv elektroventielen en een contact te geven aan de ketel. Nu zou dit volgens de verwarmingsinstallateur wel kunnen maar is er enkel een aan/uit contact op de ketel en de ketel zou dan niet meer moduleren en mogelijk zelfs niet meer weersafhankelijk gaan werken.
Kan iemand mij hier een duidelijk antwoord op geven?
Bedankt,
Jonny
Reacties
Jonny,
wat wil je juist doen me je domotica systeem? Wil je de temperatuur van je water regelen, de ventielen van de vloerverwarming openen/sluiten onder bepaalde voorwaarden,...
Laatste kan zeker (al heb je daar geen domotica systeem voor nodig)
Walter
ik zou de ventielen willen regelen met de domotica en dan uiteraard bij warmtevraag de ketel warmte willen laten leveren. Dus in de igenlijk sturing van de ketel zou ik niet in komen.
Ik heb de indruk dat je installateur maar slecht op de hoogte is !!
Een goede condensatieketel werkt weersafhankelijk en regelt op ketelwatertemperatuur , en hier kan men perfect werken met ventielen , dan doe je hetzelfde dan wanneer je gaat werken met thermostatische kranen.
Waar je wel op letten moet , is dat er steeds één of liefst toch enkele radiatoren openstaan , wanneer de ketel in aanmaak cv staat.
Dit zou je installateur moeten kennen , helaas is de kennis van elektriciteit - regeling , nogas dikwijls eens zeer beperkt bij sommige installateurs...
waardoor sommigen nog steeds zweren voor een constant regeling ipv weersafhankelijk.
Door het feit dat je die vloerverwaming hebt , moet er een WAR aanwezig zijn , om deze correct te sturen...
Thomas
een weersafhankelijke regeling zullen we sowieso in onze ketel hebben.
Maar volgens de installateur zouden de functionaliteiten van de modulatie en van de weersafhankelijke regeling kunnen wegvallen als we de ketel gaan "aan- en afzetten" dmv een contact. Wat klopt hiervan? Hij had naar eigen zeggen contact gehad met Atag zelf en dat was wat ze hem hadden verteld.
Ik vraag me dan ook af wat het verschil is met een termostaat die tegen de ketel gaat zeggen of hij al dan niet moet branden...
Jonny,
in een goed geïssoleerde woning is vloerverwarming iets vrij eenvoudig.
De ketel ziet dat het buiten koud is en zal het water op de juiste temperatuur door je buizen brengen. Eens het systeem draait zal je het eerste jaar de kringen wat meer of minder smoren om in iedere ruimte een juiste temperatuur te krijgen.
Verder zou je niet veel moeten bijregelen. Hoogstens draai je aan de collector een kraan open of toe als je bepaalde kamers wenst te verwarmen of niet. Bij goede isolatie zal de temperatuur in huis echter nooit veel verschillen.
Op zich heb je al die regelingen in een vloerverwarming niet nodig om een hoog comfort te halen.
De ketel aan/uit schakelen via domotica zou je kunnen, maar dan enkel om te melden of je thuis bent of niet. En daar zijn dan misschien wel eenvoudigere oplossing voor (bv een ketelsturensregeling in de woonkamer).
Walter
jonny
"een weersafhankelijke regeling zullen we sowieso in onze ketel hebben.
Maar volgens de installateur zouden de functionaliteiten van de modulatie en van de weersafhankelijke regeling kunnen wegvallen als we de ketel gaan "aan- en afzetten" dmv een contact. Wat klopt hiervan? Hij had naar eigen zeggen contact gehad met Atag zelf en dat was wat ze hem hadden verteld.
Ik vraag me dan ook af wat het verschil is met een termostaat die tegen de ketel gaat zeggen of hij al dan niet moet branden... "
udient een onderscheid te maken tussen datgene wat u gaat sturen, ik meen begrepen te hebben dat uw oorspronkelijke vraagstelling ging over het radiatorengedeelte en daar heb ik al op gereageerd in een ander bouwforum want daar heb je dezelfde vraag gesteld. Het verhaal wordt totaal anders indien u en de vloerverwarming en het radiatoren circuit gaat sturen met uw domotica kontakt daar u waarschijnlijk gaat werken met het aan en uitkontakt op de atag regelaar en dan wordt het totaal anders; het is namelijk zo dat telkenmale u de stroom onderbreekt bij het opstarten een ontluchtingsprogramma zal activeren dat ongeveer 17 minuten zal duren en dat bij mijn weten niet gedesactiveerd kan worden dit in tegenstelling met sommige andere fabrikanten waar dit wel kan
lucien