Kelder of zolder bij passiefhuis of ULEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze bouwplannen zijn in de maak en we twijfelen nog tussen het volgende:
- passiefhuis => ULEW (met HSB zit je sneller tegen ULEW ipv LEW)
- hellend dakvlak voor betere plaatsing zonnepanelen => plat dak
- kelder of geen kelder

Een beetje meer uitleg.... vermits ons budget, zoals bij velen, ook gelimiteerd is moeten we kiezen.

We willen wel passiefhuis maar vrezen dat het buitenschrijnwerk toch wel een echte grote meerkost zal zijn. Wat moeten we hiervoor ongeveer als extra budget incalculeren.

Kelder of zolder, is eigenlijk de tweede vraag. Een hellend dak is duurder dan een plat dak, maar wat is de meerkost daarvan ?
En kunnen we met een plat dak, dan wel een kelder zetten binnen hetzelfde budget ?

Jullie commentaren zijn zeer zeker welkom....

Reacties

We hebben voor onze bouw twee prijberekeningen laten maken: Passiefwoning of woning met gewoon E-peil. Het verschil was 19 000 euro, dat komt in de buurt van de subsidies die je krijgt. Op termijn van 10 jaar lijkt een PW me dus niet zoveel duurder.

Aanvullend kan ik beamen dat een hellend dak duurder is, maar dat de pil kan verzacht worden door de ruimte optimaal te gebruiken. Zo hebben wij er bijvoorbeeld voor gekozen om geen 2de verdiep onder de punt te maken, maar wel om 2 jeugdkamers te voorzien van een mezzanine. De jeugdkamers konden op deze wijze kleiner zijn, omdat de benodigde plaats voor een bed verschuift naar een (half) verdiep hoger.

Een kelder is luxe. Je kan ook opbergruimte onder de punt creƫren. In ons (mijn) geval was de kelder een prioriteit, omdat ik graag en veel knutsel en daar de ruimte voor nodig heb. De kosten kan je beperken door de kelderwanden te laten samenvallen met het houtskelet. Dat bespaart weer fundering. Alle beetjes helpen.

Maar wij hebben ook compromissen moeten maken door de keuze voor PH. Gedeeltelijk door het budget op te trekken, gedeeltelijk door kleiner te bouwen dan aanvankelijk gepland. We zitten nu in de laatste fase van het voorontwerp en zijn al bij al te vreden met het resultaat.

 

Mvg, Marc