kepers van 7 cm hoogte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik mijn zolderkamers opnieuw isoleren met houtwol wegens de goede warmtebuffer capaciteit, door afwijkende de afmetingen van de kepers heb ik wel wat vragen over de theorie en de praktijk van correct isoleren.

De aanwezige isolatie ga ik verwijderen en het onderdak correct luchtdicht afwerken, dit moet lucht en waterdicht zijn - kan ik daarvoor gewone bouwplastiek gebruiken?

De afstand tussen de kepers van mijn dak is net iets meer dan 45cm (gemiddeld hart op hart van 53) aangezien dit goed moet aansluiten (en wat spanning moet hebben) kan ik dus niet met platen van 45cm werken. Wat lijkt jullie de beste oplossing:
- platen van 60 versnijden
- de kepers verbreden met een latje zodat er spanning is

Ook is de hoogte van de kepers gemiddeld iets meer dan 7 cm - aangezien dit goed moet aansluiten aan het onderdak, moet ik dus met isolatie van 8 cm dikte werken voor de eerste laag, maar dan ontstaat er een spouw met de 2de laag ter hoogte van de kepers.

Moet ik dan ook op de kepers een extra laag aanbrengen (van 1 cm) of maakt dat niet uit en kan ik het geheel wat aandrukken.

thx!

Reacties

 als je al correct waterdicht en luchtdicht gaat afwerken, zou je dan misschien niet kunnen gaan voor laten volspuiten met cellulose ?

want dan kan je (voorlopig) nog 40% van de factuur in vermindering brengen.

en cellulose inspuiten lost het probleem op van onregelmatige afstanden....

 Toch opletten wat je schrijft. Je onderdak (de dichting ONDER je pannen, BOVEN je isolatie) moet water- en winddicht zijn, maar dampopen, dus ZEKER NIET met bouwplastiek dichtmaken, maar met een onderdakfolie of dampopen houtvezelplaten.

De vraag is natuurlijk wat je nu van onderdak steken hebt?

Onderdak dient om je houtwerk (zijnde kepers en balken) te beschermen tegen weersomstandigheden, terwijl hetgeen boven je onderdak op termijn wel kan aangetast worden.

Als je momenteel geen onderdak hebt steken, is het niet eenvoudig om goed te isoleren, maar moet je de zoekfunctie hier eens gebruiken, is al meer ter sprake gekomen.

Platen van 60 versnijden is altijd beter dan een opvullat gebruiken, omdat hout niet echt als isolerend beschouwd wordt.

Als je de flexibele houtwol isolatiematten gebruikt van 8cm, krijg je die wel ingedrukt op 7cm.

 

 

Zoals Limer zegt...

 

Onderdak en dampscherm/rem zijn 2 verschillende dingen. Vele keren worden deze woorden door elkaar gebruikt.

- Onderdak moet dampopen en wind/water dicht zijn.

- Dampscherm moet luchtdicht en damprem/dicht zijn.

Bedankt voor de snelle reacties!

Mijn onderdak bestaat uit multiplex platen (denk ik) deze zijn vrij goed gelegd (met overlap), enkel niet afgeplakt en met grote gaten aan de nok en dakgoot.
Hiervoor moet ik dus onderdakfolie gebruiken om dit toe te maken.

Laten volspuiten met papier lijkt me niet echt een optie omdat het maar om een goede 20m² gaat.

Die 8 cm houtwol tussen de kepers is slechts de eerste schil, daarboven komt nog een 2de laag isolatie (zodat ik daarvoor wel platen van 60 kan gebruiken). Maakt die extra cm slechte isolatie (houten latje) dan nog veel uit?
Ik probeer wat de afweging te maken tussen het extra werk om platen te versnijden en een daling van 0.1R in dakisolatie.