keuze vloeropbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij staan op het punt een woning aan te kopen uit een bouwproject. Wij zouden deze woning casco aankopen en zelf afwerken.

De vloeropbouw die origineel voorzien is (indien de woning door de promotor afgewerkt wordt) bestaat uit 8cm gespoten PUR, 7cm chape en de vloerafwerking, met weefsels boven een kruipkelder. Vrij traditioneel dus. Boven is er een ongeïsoleerde vloeropbouw van ca. 12cm voorzien. Verwarming geschiedt via radiatoren, ventilatie via een C+ EVOII.



 

Nu is het onze intentie om sowieso VV beneden te leggen, eventueel ook boven indien de vloeropbouw het toelaat, en mijn voorkeur gaat uit naar een balansventilatie.

 

Qua vloerisolatie ben ik echter zelf geen grote voorstander van gespoten PUR. Uiteraard geeft het een interessante isolatiewaarde, maar die is wel afhankelijk van de kwaliteit van de uitvoering, om nog over de ecologische belasting van het materiaal te zwijgen. En 8cm gespoten PUR die meestal niet heel egaal ligt en dan nog eens geschuurd wordt, resulteert al rap in 6 a 7cm effectief.



Bij deze ben ik dus op zoek naar alternatieven, en het zou mooi zijn moest hierbij ook VV boven mogelijk worden binnen de voorziene opbouwhoogte (zodat we op 1 temperatuur kunnen werken), en we er eventueel zelfs de leidingen van de balansventilatie voor het gelijkvloers kunnen wegwerken (al kan dat - gezien de layout van de woning - ook vrij eenvoudig via muurdoorvoeren tegen het plafond vanuit de berging/technische ruimte).

Als het kan iéts ecologischer dan PUR (al besef ik dat het nooit echt eco zal worden) en zonder veel toegevingen te doen op totale U-waarde. Misschien niet evident, aangezien de dikte van de vloeropbouw niet heel riant is en PUR hier qua isolatiewaarde een heel goede oplossing biedt.

 

Enkele mogelijkheden voor de vloeropbouw beneden.

 

-4cm uitvullaag (eventueel isolerend, bv. argex) + 6cm harde isolatieplaten (XPS/rockwool/resol) + 5cm anhydrietchape met VV + afwerking.

Isolatiewaarde zal waarschijnlijk lichtjes achteruit gaan, tenzij we voor resolhars kiezen. Maar of dit nog minder milieubelastend is dan PUR is maar de vraag...

 

-10cm harde platen (leidingen uitgesneden) + 5cm anhydrietchape met VV + afwerking.

Arbeidsintensieve oplossing, qua stabiliteit mogelijk niet optimaal?

 

-11cm gegoten EPS isolatiechape + 4cm anhydrietchape + afwerking.

Heb hier twee installateurs over gesproken, volgens hen biedt 11cm gegoten EPS dezelfde U-waarde als 8cm PUR. Technische informatie en/of certificaten heb ik opgevraagd, want zelf vind ik er niet veel van. De 4cm voorziene vloeichape wordt wel al vrij dun, al zou dat volgens wat ik gehoord heb zelfs met VV niet echt een probleem gaan vormen. Klopt dat?

 

-iets minder dikke isolatie OP de vloeropbouw nemen icm een dikkere chape, en via de kruipkelder de onderkant van de vloerconstructie isoleren met platen.

Eveneens heel arbeidsintensief, maar heeft als voordeel dat - wanneer de isolatie op de vloeropbouw verder gereduceerd wordt - de welfsels als thermische massa gaan functioneren voor de VV. Nadeel (buiten het werk) is dat het kostenplaatje wel stijgt gezien de dubbele isolatielaag. En ons budget is (helaas) eerder beperkt.



-.....

 



Graag jullie wijze adviezen, ook ivm ventilatie en verwarming zijn alle tips welkom!

Reacties

Nog wat...

De voorziene gespoten PUR, is dat ideaal om VV op te leggen? Wat is de beste bevestigingsmethode?
Ik kan me wel inbeelden dat bijvoorbeeld onder een noppenplaat luchtblazen kunnen ontstaan. Niet?

In dat opzicht lijken harde platen me een voordeel, of vergis ik me?

 

En is vloeichape de meerprijs waard, technisch gezien?
Ik zie als voordeel een optimale omsluiting van de VV-buizen, een goeie geleiding, een heel vlak resultaat (meegenomen wanneer ik zelf zou vloeren) en dat 4 a 5cm volstaat... maar ook hier, ik heb er geen praktijkervaring mee.

Vandaag wat technische gegevens doorgekregen van de voorgestelde EPS-mortel. Uit een testrapport blijkt een lambda van 0,0439.

Niemand die me hierin advies kan geven?

je zal wel Resol als enige sybthetisch isolatiemateriaal terugvindt in de NIBE-classificering. PUR en PIR wordt niet eens meer opgenomen of vermeld wegens te zeer milieuonvriendelijk.
De lambdawaarde is 0,020 en het product is vrij drukvast.
Je ziet dus dat van de keuzes de bovenste meest isolatiewaarde biedt. Je beriekt allicht voor alle lagen samen een R=3,5, want de argex en de topchape brengt weinig isolatiewaarde maar zijn er wel structureel nodig. Als de ondergond vrij vlak ligt kan je voor uitvullaag misschien met 1cm tot 2cm minder, dat valt al doende te bezien hee. En kan je die cm dan toevoegen aan je resolplaatdikte... 5cm voor anhydrietchape met je afwerking erboven is ook het absolute minimum voor de stevigheid, en daar kan je niet op beknibbelen. Je kan die laatste wel door 2 platen fermacell vervangen bovenop een passende vv-leidingklemplaat , maar hooguit 0,5 tot 1cm besparen hiermee in dikte...