Koeling praktijkruimte LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Eind 2009 is onze LEW in gebruik genomen. 2 jaar later ben ik in deze woning ook mijn praktijk beginnen doen.

Onze woning toont 2 oververhittings problemen.

1) de slaapkamers zijn te warm in de zomer. Reden: Te weinig warmtewering in de privé ruimtes beneden en op de slaapkamers zelf, met toch behoorlijk grote ramen op het zuidoosten en oosten.

2) de praktijk waarin ik werk wordt enorm warm en muf. Hierin circuleren per dag makkelijk 70-100 mensen, staat een printer en laptop ctu aan en de ruimte is 40 m2 groot. 3 naast gelegen ruimtes die op dit moment leeg staan (hoewel in 1 ruimte nog 1 pc vaak aanstaat, zijn fris.
Dus oververhitting door pc en verlichting alsook de mensen.

Mijn vraag is hoe probleem 2 oplossen. De balansventilatie gaat op 3 de hele dag dat ik werk (van 8u30 tot 20u30). Maar dit ventileert de hele woning die dit niet nodig heeft. Staat praktisch leeg doorheen de dag.

Enige oplossing lijkt mij een airco (welk systeem dan ook) voor die ene ruimte.

Iemand een goed idee?

Reacties

70 tot 100 mensen op 40 m² ? Is je balansventilatie daarop voorzien ? Welk debiet heb je daar in die ruimte ter beschikking?

Airco zal de oververhitting misschien wel oplossen , maar het zal even muf blijven hoor.

 

Geert Bellens

 

70 tot 100 op een dag. Er zitten ctu 3-4 mensen in die ruimte. Artsenpraktijk. 

 

Debiet is voorzien voor de inhoud van de ruimte. Zoals de simpele berekeningen wettelijk voorschrijven.  De andere ongebruikte ruimtes hebben hetzelfde debiet. Ik vroeg aan de installateur om evt debiet van die 2 ruimtes veel lager te zetten en dat toe te voegen aan de gebruikte ruimte (balans bewaren). Maar dat zou niet mogen?!

 

mijn vraag is eerder, heeft dat zin? Ik vermoed dat het in ieder geval minder muf zal zijn dan nu. Maar zelf regelen is moeilijk zonder apparatuur.

Inderdaad oververhitting door hoge interne warmteproductie. En dat is prima te verhelpen met een airco. Probeer de printers in een afgescheiden en geventileerde ruimte te zetten. Dat scheelt veel warmte en luchtverontreiniging (laserprinters).

Printers en dergelijke horen in een apparte, geventileerde ruimte waar extractie is, geen pulsie. Zodoende wordt de warmte en verontreinigde lucht onmiddellijk afgezogen. In moderne kantoorgebouwen heb ik dit ook al op deze manier gezien. Eventueel , een apparte ventilatie unit voor dit lokaal (al dan niet enkel in de zomer om zo in de winter de warmte toch te kunnen benutten). Bij gebouwen die een andere functie hebben als wonen, moet er bij het ontwerp van de technieken rekening gehouden worden met de noden. Een ruimte die een ganse dag bezet wordt door meerdere personen en waar kantooruitrusting staat, is niet hetzelfde als een ruime woonkamer waar je maar gedurende beperkte tijd met meerdere personen bent.

In dit geval gaat het om een woning met praktijkruimte voorzien van 1 balansventilatiesysteem. Hoewel er veel mensen over de vloer komen zijn er gemiddeld 3-4 personen tegelijk aanwezig en dus prima te voorzien met woningventilatie. Printers/serverruimte uiteraard ventileren op extractie en kantoor/werkruimte op pulsie.

De bezetting is op zich inderdaad niet zo hoog, maar ik ben van mening  dat je in zulke gevallen toch rekening moet houden met de continuiteit  en de inhoud (m3/persoon). Naar mijn mening moet de ventilatie in zulke gevallen toch vanuit een andere invalshoek bekeken worden dan in een woning waar in de meeste gevallen de verhouding personen/inhoud vrij laag is.

Daarnaast gaat deze vraag niet over ventilatie maar oververhitting:

- slaapkamers voorzien van zonwering

- praktijkruimte voorzien van airco.

Ik heb per ruimte pulsie en extractie op 2 uitersten van de ruimtes. Het gaat hier natuurlijk over beide. Ventilatie die hoog genoeg is zal ook een deel van de warmte afvoeren of niet?

 

De airco is, naar ik uit de reacties lees dus toch een oplossing. De printer is om voorschriften uit te printen dus die staat onder mijn buro. Is praktisch onhaalbaar om te verplaatsen naar een andere ruimte.

 

misschien een alternatief, als na optimalisatie van de zonnewering, er nog te veel warmtewinsten zijn :

 

- nightcooling (indien mogelijk >inbraakgevaar artsenpraktijk ?)

 

of

- aangezien (drukke) praktijk toch wel wat verbruik van san  warm water. Waarom geen warmtepompboiler ? investering van een 2500 euro, en je kan de koele lucht die wordt afgeblazen terug via je ventilatiesysteem in je praktijk blazen !

Wordt nu al gedaan in kapperzaken en schoonheidssalons.

Een airco biedt geen oplossing voor een muffe geur. Dat kan je enkel verhelpen door ventileren. Wat ik merkwaardig vind, is dat er ingeblazen en afgezogen wordt in dezelfde ruimte. Normaal gezien is dit niet het geval, met uitzondering van een open keuken. Wat is nu het inblaasdebiet in de praktijk? 40 m2 is dat met wachtzaal inclusief. Want 3 tot 4 personen op 40 m2 is toch een behoorlijke bezetting. Warmtepompboiler kan een deel van de oplossing zijn, maar heeft als nadeel dat je er niet altijd op kan rekenen. Is hij op temperatuur, dan is het gedaan met koelen. Met airco moet je ook goed opletten dat je geen tocht krijgt. Ik zou toch eerst de installateur proberen te overtuigen om het inblaasdebiet te verhogen.,

Misschien ook proberen warmteproduktie te verminderen. Welke printer? Een gewone inkjet produceert weinig warmte. Verlichting?  Is het nu LED, en indien nee, is het mogelijk om deze aan te passen?

Correctie, het is maar 20 m2. Mij vergist met omrekenen van de tegels ;). 

Huis zijn we beginnen bouwen rond 2007. Toen verschillende discussies gehad. Sommigen zeiden dat ik 2 toestellen moest voorzien. (maar dan ook de praktijk luchtdicht tov de privewoonst maken). Achteraf gezien misschien een juiste redenering, maar een meerkost die toen veel te hoog leek. Alles is geplaatst door professionals en dat loopt dan gauw op. In die tijd was het vooral voer voor zelfbouwers als je een LEW wou.

Ik heb een boiler met 300 l warm water en 8m2 panelen (voor vloerverwarming en warm water) maar ik verbruik niet zoveel. Gasketel staat hier uit van maart tot oktober, dus warmtepompboiler lijkt me nutteloos.

Wachtzaal heeft 2 afzuigmonden (is wel een 40m2) een kleinere archiefruimte heeft ook een afzuig en de 2 praktijkruimtes hebben beide een inblaas en afzuigmond. Wat de redenering hier geweest is weet ik niet. Maar ik weet dat er een discussie was over het verspreiden van ziektekiemen in de privewoning?

 

Printer is een laser en printe behoorlijk veel en snel voorschriften. Een inkjet zou duur en minder efficient zijn.

De verlichting is een punt dat ik ook bekeken heb. Er hangt een soort kantoorverlichting . 6 modules met ieder 3 tl-lampen (speciale vorm) die ieder 75 watt (!) zijn.  Ik heb zo een infrarood thermometer (waarmee je ook materialen kan meten) en die meet op 10cm van de lamp op dit moment 82 graden celcius.

Dit heb ik recent voorgelegd aan iemand die buitenverlichting moet komen plaatsen (de originele installateur is van de aardbodem verdwenen) en die zei dat ik met LED geen verbetering zou krijgen.

Maar het punt van de verlichting is zeker iets waar ik nog eens op terug moet komen. 

Zou ik ergens zo een meet-toestel kunnen lenen-huren en het werk eens zelf doen? Want ondertussen geleerd dat, als je het echt goed wil doen, je het best zelf doet ;).

 

Is die verlichting enkel voor die 20 m2? Indien ja, weet je waar het probleem zich stelt. Met dit vermogen kom je in een LEW als verwarming al een heel eind. Een alternatief lijkt aangewezen, maar dit is werk voor iemand met kennis van zaken (en die heb ik niet). Wat betreft de plaatsing van extractie en pulsie is het zeker een interessant punt van discussie. Zou je eigenlijk eens moeten voorleggen aan de mensen die de normen vastrleggen wat je moet in een geval met een praktijk zoals bij jou. Twee toestellen waren inderdaad aangewezen geweest, zeker ivm hygiene. Maar het is nu niet het geval, dus moet er een andere oplossing.

Welk meettoestel zou je nodig hebben?

 

Printer is een laser en printen behoorlijk veel en snel voorschriften. Een inkjet zou duur en minder efficient zijn.

 

Dat had ik al zo ingeschat, want die printers produceren veel warmte en schadelijke stoffen: ozon, koolmonoxide, stikstofdioxide, vluchtige organische stoffen, koolstofverbindingen, tonerpoeder (fijn stof) en papierstof. Zeker in kleine ruimtes is zo'n laserprinter een aanslag op je gezondheid. Als de printer niet in een afgescheiden ruimte geplaatst kan worden (bijv. berging met extractieventilatie) dan is een afgesloten printerkast met afzuiging een goede optie. En anders toch die inkjetprinter.

uw TL's vervangen door LED zal onmiskenbaar uw praktijkruimte koeler maken. Dus diegene die u gezegd heeft dat dit niet veel scheelt is verkeerd. Ik heb zo 20 spots vervangen door LED spots, en dat geeft een dip in uw rekening en een significante koeling.

uw computers bij vervanging niet de overklokte of de snelste versies kopen, en waarom niet gewoon Laptops zal inderdaad de verwarming van uw ruimte verminderen. Ook daar moet je niet twijfelen en doen.

 

Reken zelf maar even

6TL lampen van 75watt zorgt en 2 PC's van 100Watt zorgt voor   650Watt permanente afgifte van energie.

650x 10u/dag= 6.5kWh/dag x300 2000kWh/jaar Leg dat cijfer naast uw verwarming, en je kunt al raden hoe uw huis in principe verwarmt wordt. EN ja die warmte kan volgens mij gans uw huis verwarmen en uw energierekening doen zakken, had uw ventilatie die warmte rondgevoerd in huis...Die warmte kun je inderdaad best kwijt met een airco. En waarom niet een drieweg airco die zorgt dat uw warmte van uw praktijk naar uw living gepompt wordt.

Nu in feite lukt het al aardig door de ventilatie te late bypassen en verse frisse lucht te laten aanvoeren om zoiets af te koelen zonder airco dus.

Ivm besmetting van microben.. ja als het zo delicaat is, dan moet jij in een ruimtepakje daar in uw praktijk gaan zitten.

 

 

U kan inderdaag gelijk hebben. Ik herrinner me dat de woning van 450 m2 verwarmd kan worden met een maximum vermogen van 11kw. (met de berekening buiten -10 en binnen 20 graden celsius).

Dat de lampen veel verbruiken heb ik ook begrepen, want dezelfde 6 lampen hangen ook in de wachtzaal en die staan ook 10u/d aan. Los daarvan heb ik een domotica systeem waarbij in de kelder nog heel wat warmte geproduceerd wordt door de servers die hier achter zitten. De technische kelderruimte behoort wel tot het beschermde volume. Mijn stroomverbruik is dan ook buiten proportie voor een LEW! Een airco maakt dit alleen maar erger. Zonnecellen komen er volgend jaar (als ik officieel 5 jaar woon).

In de praktijk gebruik ik een laptop. 

De eerste zoektocht is dus een manier om mijn verlichting te vervangen door leds.

Dat met die microben is volgens mij gebaseerd op echt industriele eisen. Er zijn volgens mij maar 2 soorten regelgeving. Of woningbouw prive, waar bepaalde regels gelden. Of wetgeving voor industrie en ziekenhuizen e.d.

Dus toen onze woning aan de beurt kwam denk ik dat ze veilig wilde spelen en de industriele normen vermengden met de rest? Ik moest bijvoorbeeld ook noodverlichting en een brandblusser en een brandvertragende deur tussen prive en praktijk hebben van de brandweer! 

Weerstand is iets dat je moet opbouwen, dus mijn kinderen worden alleen maar sterker door wat verdunde besmette lucht ;).

Een toestel om de balansventilatie zelf te kunnen inregelen. Is toch gewoon een optelsom over het hele huis van in en uit.

Rekening houden met de huidige debieten in de ruimtes, zou ik dan toch simpelweg zelf debieten in de ongebruikte ruimtes kunnen verminderen en de gebruikte praktijk verhogen.

Ik zou dan in eerste instantie extreem gaan en bijna het volledige debiet door alleen de praktijk laten gaan en zien wat dat doet.

 

Ik versta uw ventilatiesysteem niet. Moest ge bij de bouw reeds voldoen aan de ventilatienormen? Dit systeem zal daar zeker niet aan voldoen, als het is gelijk ge het beschrijft: toevoer en afvoer in de praktijkruimten en enkel afvoer met twee monden in de wachtzaal van 40 m². Is het aanvoerdebiet op de 20 m² van uw cabinet berekend, dus 72 m³/h? Dan zal er zeer weinig lucht naar de wachtzaal afgezogen worden: vier afzuigpunten voor twee aanvoerpunten. Is het niet andersom en hebt ge niet één toevoer en één afvoer in de wachtzaal?

 

Ik zou uw installateur op het matje roepen. Ge moogt in elk geval het debiet in uw cabinet verhogen en in andere ruimten verminderen. De vraag blijft of dit veel zal helpen, als het verdeelsysteem is gelijk ge het beschrijft. Ge kunt wel de afvoer in de nevenruimten afsluiten, zodat alle lucht zich anders moet verdelen.

 

Conclusie: maximumdebiet in de praktijkruimte(n) en airco installeren. Ik zie regelmatig een airco-installatie in praktijkruimten, en ge kunt deze wel zo opstellen dat ge niet te veel hinder  hebt. Die airco zult ge nodig hebben, want bij een balansventilatie wordt de afgezogen warmte terug in het systeem gebracht over de warmtewisselaar. (Tenzij ge een handbedienbare by-pass hebt).

De praktijk is in balans met de rest van de woning. Dus die aan en afvoer moet in dat kader gezien worden. Maar ik ben overtuigd dat ik die debieten dus moet aanpassen. Maar daarvoor heb je meetapparatuur nodig.

 

en de airco, die ik eigenlijk wil vermijden, lijkt me dus toch een must...

 

En ter verdere info. Praktijk heeft maar een klein klapraampje. Dus geforceerde nachtventilatie brengt niet veel.

 

PS: bypass is automatisch en brengt niet veel. Oververhitting is meestal als de buitenlucht ook niet echt koud is en bypass dus weer dicht gaat.

Ik denk dat je niet ontkomt aan een airco vanwege de hoge interne warmtelast. Je kunt wel het energieverbuik van de airco verlagen door die interne warmtelast zoveel als mogelijk te verlagen.

is de bezetting (in aantal personen = praktijk, of in m² = EPB regels) tussen praktijk en woning dan altijd gelijk?

 

als er 6 mensen in praktijk zijn en 0 of 1 thuis (typische situatie over dag, in tegenstelling tot weekend, nacht dan omgekeerde bezetting), dan ga je toch niet evenveel ventileren in beide ruimtes ?

 

 

Ik begrijp de vraag niet helemaal. Aantal personen in huis is tijdens de werkuren altijd kleiner dan de praktijkruimte.

Kids naar school en vrouw in huis. Maar kookt en wast e.d. dus wel warmteproductie. In de praktijk ongeveer 3-4 man in wachtzaal en 3 in de praktijkruimte. Werk op afspraak.

Maar 1 balansventilatie toestel voor hele gebouw. Een Comfo D 550 die op de grens van capaciteit zit. Dus als ik werk staat die op stand 3. Spijtig genoeg niet anders mogelijk. Een 2e toestel zou wenselijk zijn, maar zoals eerder vermeld bij de bouw als te duur (en niet nuttig) ervaren. 

op dit moment. Einde van een rustige maar warme dag is het in de praktijk 27,8 graden met 54,2 percent luchtvochtigheid... (verlichting is nu uit, maar staat tijdens de dag ctu aan, anders kan ik niet werken).

Zaterdag komt er een installateur van airco (die zich ook bezig houdt met ventilatie en toestanden).

 

In het verleden heb ik ook gedacht aan een COMFOcool 550 (een warmtepomp koeling die bovenop de balansventilatie geplaatst wordt. Dit is misschien nuttig voor de slaapkamers, maar gezien het onevenwicht in ventilatie in de praktijkruimte lost dit niet voldoende op denk ik.

2,42Kw/h koelingsvermogen COP 3.22 met een debiet van 530 m3/uur in de hoogste ventilatiestand.

Tenzij je leidingen er op zijn voorzien (volledig dampdicht geïsoleerd, in geen geval koeling op ventilatie zetten. Het risico op condens is veel te groot. Echte koeling op ventilatielucht wordt weinig toegepast ivm risico van schimmels en dergelijke die in een vochtige omgeving floreren.

Vervangen door LED heeft geen zin. Hoogrendement TL haalt 100 lumen/W, LED slechts 70 lumen/W.

Ik zou eerst TL verlichting vervangen door moderne T5, hoogrendement eco, en misschien iets minder licht, 6x75 W TL voor een wachtkamer lijkt mij enorm veel ?

als er een tekort aan ventilatie is, zou ik alleszins die laserprinter buiten gooien. Er zijn betaalbare inkjets, die nauwelijks hogere printkosten hebben.

tot slot zou ik de optie bekijken om de balansventilatie voor de praktijk aan te sturen met een aparte ventilatie unit.

dat heb ik hiet in huis ook gedaan voor het werkgedeelte.

je kan dan de ventilatiedegieten in de praktijkruimte ongeveer verdubbelen, terwijl de rest van de woning in basisstand kan blijven.

Als die pc of laptop ouder is dan 3 jaar, zou ik die zeker ook vervangen. De nieuwste generatie blijft veel koeler.