kostprijs luchtdichtheidstest

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat kost een luchtdichtheidstest?
Welke waarden moet je behalen volgens een LEWoning?

Reacties

Prijs situeert zich ergens rond de € 350 excl.

Voor een LEW zijn er geen minimum waarden te behalen.

 

Er wordt wel vermeld dat een ventilatiesysteem D nogal wat van z'n rendement verliest als je boven de 1,5 komt.

1 zou dan een mooi richtgetal zijn, minder is uiteraard beter.

 

Gr.

Dieter

Het is eigenlijk eenvoudig. Je balansventilatie systeem D haalt energie (warmte) uit de lucht van je woning en geeft die af aan de lucht die de woning binnen komt. Hoe luchtdichter je woning hoe zekerder je bent dat effectief alle lucht langs dit systeem gaat en bijgevolg hoe hoger je rendement van de balansventilatie met warmtewisselaar.

't Is misschien een beetje kort door de bocht, maar als je dus de luchtdichtheid van 2 naar 1 kunt halen (n50-waardes) dan verhoog je aanzienlijk het rendement van je warmtewisselaar én verlaag je aanzienlijk je stookkosten.

Met een BlowerDoortest die degelijk wordt uitgevoerd (controle van de kwaliteit van de luchtdichtingswerken + oplossen van problemen met de woning in onderdruk) is het niet onrealitisch om je resultaat nog met 20 à 30% te verbeteren.

Ga voor een firma die ervaring heeft met plaatsing van luchtdichting, isolatie en het oplossen van luchtdichtingsproblemen. Het rendement van de test zal hoger liggen omdat er uitvoerbare oplossingen kunnen geformuleerd worden voor eventuele problemen. Firma's die enkel een meting doen en wat thermische foto's van lekken helpen je niet echt verder. Je moet de problemen ook kunnen oplossen.

Daarnaast er ook aan denken de test te plannen wanneer de woning luchtdicht is maar zo weinig mogelijk afgewerkt. Zodanig kan er nog hersteld en verbeterd worden waar nodig.

350€ voor een basistest is een realistische prijs.

 

Pieter.

Blowerdoortest moet al kunnen vanaf € 200,- tot € 250,- excl BTW (zonder camera)