koudebrug stalen kolom

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag ecbouwers,
Heeft iemand ervaring hoe de koudebrug bij de overgang tussen een stalen kolom/voetplaat en de betonfundering kan worden opgelost?
Bedankt voor de respons!

Reacties

PS: ik zou liever niet de ganse betonplaat (van langs onderuit) inpakken in isolatie....

Schöck Isokorf gebruiken. Is duur en je zal via aannemer moeten gaan.

Is het echt nodig dan? Ik veronderstel dat er 4 draadstangen gelijmd worden in de plaat? Als je RVS draadstangen neemt en de voetplaat 5 à 10 cm boven de beton laat zweven en dan opvoegt met epoxymortel zal die koudebrug allicht nog meevallen.

Blijft de kolom zichtbaar? Zoniet kan je ze deels inpakken met wat isolatie.

Je kunt ook informeren bij PHP wat de gevolgen zijn als je geen voorzorgen neemt, ik vermoed dat dat best meevalt, zeker als de kolom niet aan de rand van de plaat staat.

Dit is een veel voorkomend probleem bij tertiaire gebouwen en doorgaans wordt die koudebrug gewoon meegenomen in de PHPP. Een extra cm isolatie in het dak en hopla, opgelost.

Beste

is isolatie onder de vloerplaat niet beter dan isolatie boven de vloerplaat?

Onder de vloerplaat zou je toch meer thermische traagheid krijgen?

eddy

ps Styrodur van BASF is hiervoor gemaakt

Isolatie onder de vloerplaat is inderdaad een uitstekende oplossing. Wanneer je de isolatie dan ook nog als randbekisting voor de vloerplaat gebruikt, worden alle koudebruggen in principe vermeden. Naast Styrodur kan bijvoorbeeld ook Roofmate SL-X van Dow gebruikt worden (indien geen te grote belastingen): een uitstekend materiaal met een lambda evenwaardig aan gespoten PUR, en ecologisch uiteraard ook een betere optie.